Trigliserid testi, kanda bulunan trigliserit miktarını ölçmek için uygulanır. Trigliserid bireyin kalp rahatsızlığını tespit etmek amacı ile kolesterol ve tansiyon seviyesini aynı anda araştırılması işlemidir.
Trigliserit kanda bulunan bir yağ çeşididir. Besin yolu ile alınır ve kullanımına ihtiyaç duyulmadığından dolayı vücutta trigliserit şeklinde depolanır.
Depolanan yağların dokusunda yer alır. Bireyin öğün arasında enerji gerektiren hareketlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olan hormon üretimi için kullanılır.
Trigliseridin seviyesinde oluşan düşüş veya yüksekliği nedenleri arasında farklı unsurlar yer alır. Ancak yağ ve karbonhidrat fazla miktarda alınması halinde trigliserit değerinde yükselme görülür. Bu yükselmenin ya da düşüşün netliğe kavuşması için trigliserid testi yaptırmak gereklidir.
Kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yüksek olduğu durumlarda kişiden trigliserid testi istenmektedir. Bu test neticesinde değerlere bakılır. Kandaki kolesterol seviyesini pankreasta iltihaplanma riskini kalp rahatsızlığı ve felç riskinin olup olmadığına bakmak için hekim tarafından trigliserit testi istenir.
Kişide ortaya çıkan belirtiler veya şikayetler neticesinde hastaneye giderek alanında uzman hekimden yardım alınmalıdır. Alınan yardım neticesinde ihtiyaç duyulması halinde hekim hastadan trigliserid testi ister.
Yapılan test ile hastalığın teşhisi konulması kolay olur ve hastalığa erken müdahale edilmesine olanak sağlanır. Bu nedenle sağlık için büyük önem arz eden bu testlerin düzenli bir şekilde yapılması gereklidir.
Trigliserit yüksek miktarda karbon içerir ve bu nedenle vücutta enerji depolanmasında rolü büyüktür. Yağ asitlerine enerji olarak kullanılması için dokulara ve kaslara taşınmasını sağlar. Vücudun enerjiye ihtiyaç duyması halinde yağ asitleri serbest bırakılır ve buradaki yağların tüketilmesi sağlanır.
Trigliserit seviyesinde normal değer 150 mg/dl sınır çizgsidir. Yapılan trigliserit testi neticesinde hastanın değer aralığı ile ilgili detaylı bilgi sahibi olunmuş olur. Edinilen bu bilgiler ile ihtiyaç halinde muhakkak tedavi yöntemlerinin uygulanması gereklidir.
Vücutta yüksek miktarda alınan yağ ve karbonhidratlar genellikle trigliserit seviyesinde yükselme meydana getirir. Meydana gelen bu yükselmeye hipertrigliseridermi adı verilir.
Yükselen seviyesi genellikle kalp rahatsızlıklarına neden olur. Birinci derecede risk faktörü taşıması nedeni ile muhakkak kontrol altına alınması gereklidir. Bu nedenle trigliserid testi yapılır ve seviyeye bakılarak uygun düzeye getirilmesi için hekim tarafından gerekli olan tedavi uygulanır.
Aksi halde damar sertliğine sebebiyet verir. Trigliserid seviyesinin yükselmesi kronik kalp hastalığı kalp krizi ve felç oluşmasına sebep olabiliyor. Ayrıca pankreas enfeksiyonlarına da yol açar. Kandaki trigliserid seviyesinin 150 ila 199 miligram dl olması gereklidir.
Genel olarak bakıldığı zaman ciddi bir düzeye ulaşmadığı sürece belirtke görülmesi mümkün değildir. Eğer trigliserit seviyesi yüksek değilse ve uzun süre boyunca devam etmiyorsa belirtisi olmaz. Bu nedenle en doğru tespiti için trigliserid testi yapılması ve değerlere bakılması gereklidir.
Testin ardından rapor edilen neticeye göre trigliserid seviyesi 500 mg/dl üzerinde ise oldukça ciddi belirtiler. Bu belirtilerin en sık görüldüğü durumlar ise yorgunluk hissi baş ağrısı dizilerde ve dirseklerde nodül meydana gelmesi ve pankreas iltihabıdır.
Bireyde görülen bu belirtilerin nedeni yüksek miktarda trigliserit seviyesidir. Bu hastalığın tedavi edilmemesi ve ilerlemesi çok ciddi sağlık problemleri ve kalp rahatsızlıkları görülebilir.
Karaciğer kalp damar ve pankreas rahatsızlıklarının önüne geçilebilmesi için kan lipitlerinin normal seviyeye ulaşmış olması gereklidir. Yüksek miktardaki trigliserit sonrasında genel olarak kronik hastalıklar görülür ve bu hastalıkların teşhisi trigliserid testi sayesinde konulabilir. Yapılan testinin neticesinde değerler yüksek ise hastaya uygun olan tedavi yöntemleri başlatılır.
Bu tedavi yönteminin başında öncelikle sağlıklı beslenme gelmektedir. Hastanın kilo kontrolü sağlanması için diyet listesine uyması gereklidir. Rafine şeker aşırı yağ tüketimi ve doymuş yağ asitlerinden uzak durmak gerekir. Sağlıklı bir yaşam için meyve ve tahıllar tüketilmeli haftada iki kez kırmızı et alınmalıdır. Ayrıca zararlı alışkanlıklardan uzak durarak sağlıklı beslenmeye özen göstermesi gereklidir.
Yapılan trigliserit testi sonrasında eğer trigliserit değeri yüksek çıkarsa bu durumun kontrol altına alınması için hekim tarafından uygun görülen tedavi yöntemi başlatılır. Hekimin gerek görmesi halinde hasta diyetisyene yönlendirilir. Bu sayede hasta beslenme için dikkat etmesi gereken durumlar ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olmuş olur.
Trigliserit değerinin yüksek çıkması halinde muhakkak düzenli olarak egzersiz yapılması ve kilo verilmesi gereklidir. Mümkünse zeytinyağlı yağlı kalona yağlı ve bitkisel yağlı yiyecekler tüketmek gereklidir. Sağlıklı ve düzenli öğünler şeklinde beslenmeli diyet yapılmalı sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir. Sağlığa zarar verecek yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
Sağlık kurumlarında yapılan testlerin genellikle fiyat hakkında bilgiye ulaşmak mümkün değildir. Çünkü yapılan testlerin bir takım nedenlerden dolayı fiyatlarında değişkenlik olabilir. Trigliserit testlerinde fiyatlar devlet hastanesi ve özel hastaneler olmak üzere farklılık gösterir.
Özel sağlık sigortası bulunan kişiler özel hastanelerde trigliserit testlerinde indirimden faydalanabilir. Trigliserit testi devlet hastanelerinde ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Ancak devlet hastanelerinde rağbet çok olduğundan dolayı testi sonuçları özel hastanelere göre daha geç çıkacaktır. Erken sonuç almak isteyenler özel hastaneleri tercih edebilir. Trigliserid testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.