Prostat Biyopsisi

Prostat Biyopsisi Nedir?

Prostat biyopsisi, erkeklerde en fazla rastlanan kanser türlerinden biri olan prostat kanserine tanı koymak amacıyla uygulanır. Bu işlem sayesinde prostat kanserine net bir şekilde tanı koymak mümkün hale geliyor. İşlem kapsamında önemli noktalar belirlendikten sonra parça alma aşaması tamamlanır.

Daha pratik bir şekilde yapılması için ultrason görüntüleme de kullanılır. Parça alma işleminde ise özel bir iğne kullanılıyor. Patolojiye gönderilen parçalar incelendikten sonra ise kişinin prostat kanseri olup olmadığına karar verilir. Biyopsi yapıldıktan sonra tedaviye başlanır.

Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Prostat kanserine tanı koyulması amacıyla yapılan prostat biyopsisi, girişimsel sağlık işlemleri arasında yer alır. Bu yöntemde farklı yollar bulunuyor. Genel olarak hangi bölgelerden parça alınacağı belirlendikten sonra buralara anestezi yapılıyor. İşlem sırasında hasta sırt üstü bir şekilde yatar ve hareket etmeden bekler.

Galenlab laboratuvar hizmetleri kapsamında yapılan işlemde hastanın makatından ultrason probu sokuluyor. Böylece sınırları belirleme işlemi yapılarak buralardan iğne kullanılarak parça alımı gerçekleştiriliyor. İşlem sedasyon altında gerçekleştirilir çünkü hastanın sakin bir şekilde beklemesi gerekir.

Prostat Biyopsisi Neden Yapılır?

Erkekler sık meydana gelen kanser türlerinden birisi olan prostat kanseri, önemli sağlık sorunlarından birisidir. Prostat biyopsisi uygulanarak parça alımı yapılır ve hastalığın tanısı konur. Eğer hastada prostat kanserine dair bir şüphe varsa mutlaka biyopsi yapılması gerekir.

Böylece erkenden teşhis mümkün oluyor. Alınan örnekler laboratuvarda incelenir ve durum tespiti yapılır. İşlemin süresi ise genel olarak 20 dakika şeklinde gösterilebilir. İşlemden sonra ise hastaya en uygun tedavi belirlenerek uygulama aşamasına geçilir.

Prostat Biyopsi Öncesi Hazırlık

İşlem yaptıracak olan hastaların öncesinde bazı hazırlıklar yapması gerekir. En doğru şekilde sonuç alınabilmesi için doktorlar tarafından verilen talimatlara uyulması önemlidir. Örneğin biyopsiden 1 hafta öncesinde eğer kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa bunların bırakılması gerekir.

İlginizi Çekebilir  MR Kolanjiyografi

Aynı zamanda işlemden önce MR görüntüleri bir daha incelenerek her şeyden emin olur. Bunların yanı sıra Galenlab laboratuvar hizmetleri kapsamında yapılacak olan prostat biyopsisi öncesinde 6 saat boyunca aç olunmalıdır. Bu hazırlıklara uyulması halinde en iyi şekilde işlem yapılır.

Prostat Biyopsisi Sonrası

Öncelikle belirtmek gerekir ki prostat kanseri için yapılan biyopsi sonrası hakkında bilinmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu işlem girişimsel olarak yapılır. Yani anestezi etkisi geçtikten sonra ağrı meydana gelmesi normal bir durumdur.

Ağrı yaşanırsa doktor tarafından bazı ağrı kesiciler verilir. Aynı zamanda 3 hafta boyunca gaitada kan olabilir ve zamanla geçer. Tedavi sürecinde ise yüksek ateş durumu söz konusu olabilir. Bu durumda tedaviye hastanede devam edilmesi gerekebiliyor.

Füzyon Prostat Biyopsisi

Prostat kanseri için yapılan en başarılı ve güvenilir işlemlerden birisidir. Aynı zamanda yeni tip prostat biyopsisi yöntemi şeklinde de biliniyor. Bu işlem sayılı sağlık kuruluşu tarafından yerine getiriliyor. Eğer bireyde prostat kanseri varsa bu yöntem sayesinde erkenden tespit edilerek bir an önce tedaviye başlanabilir.

İşlem öncesinde ilk olarak MR çekilir ve hangi noktalardan parça alınacağı belirlenir. Daha sonra ise Galenlab laboratuvar hizmetleri kapsamında noktalar belirlendikten sonra makattan prob sokularak parça alınır ve incelenmek üzere patolojiye gönderilir.

Füzyon Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Prostat kanserine net ve hızlı bir şekilde tanı koymak için yeni tip biyopsi yöntemi kullanılır. Bu yöntem sayesinde erken tanı imkânı ortaya çıkar. İşlem yapılırken hasta hareket etmeden bekler ve aynı zamanda lokal anestezi uygulanır. İşlem öncesinde alınan MR görüntüleri ile belirlenen noktalardan parça alımına başlanır.

Bu noktaları görüntülemek adına ultrason probu kullanılıyor ve makattan sokuluyor. Görünen noktalar kullanılarak işlem için en uygun parçaların elde edilmesi sağlanır. Bu işlem oldukça hassas ve dikkatli bir şekilde yerine getirilir. Aynı zamanda kanama olmaması için de yavaş bir şekilde işlem yapılıyor. Biyopsi işlemini yapan kişi uzman ürologlardır.

İlginizi Çekebilir  Defekografi

Prostat Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?

Prostat kanseri için yapılan biyopsi iki farklı çeşide sahiptir. Bunlar eski ve yeni tip olarak ayrılır. Genel olarak yeni tip olarak adlandırılan yöntem tercih ediliyor. Ancak bazı hastalarda eski tipe başvurulması da mümkündür. Klasik prostat biyopsisi, ultrasonografi kullanılarak yapılır.

Hastadan alınan toplam parça sayısı 12’dir. Bu parçalar rastgele alınır. Bunun yanı sıra füzyon biyopsi ise önceden görüntüleme yapılan bir yöntemdir. MR sonrasında belirlenen noktalardan parça alınıyor. Galenlab laboratuvar hizmetleri kapsamında iki yöntem de uygulanıyor.

Klasik Prostat Biyopsisi

Her sağlık kuruluşu, klasik biyopsi işlemini gerçekleştiriyor. Bu yöntem aynı zamanda eski tip olarak da adlandırılır. İşlemi bir üroloji uzmanı gerçekleştirir ve hastaya lokal anestezi yapılır. Eskiden daha fazla kullanılsa da günümüzde çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir.

Yalnızca ultrason görüntüleme yönteminden yararlanılır. Rastgele doku alımı ile parça alma işlemi yapılır. Eğer kanser şüphesi taşıyan alan varsa klasik biyopsi yönteminde net bir şekilde görülmeyebilir. İşlem çeşitlerinden birisidir.

Prostat Biyopsi Fiyatları 2024

Erkeklerde çok fazla rastlanan kanser türlerinden biri olan prostat kanserinin tespit edilebilmesi ve erkenden tedaviye başlanması için biyopsi gerekir. Bu işlem Galenlab laboratuvar hizmetleri internet sitesi aracılığıyla alınabilir.

Böylece prostat kanserine tanı konarak hemen tedaviye başlanabilir. Hizmetler kapsamında erkeklerde prostat biyopsisi yapılarak prostat kanseri öğreniliyor. Prostat biyopsi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.