Parotis Bezi

Parotis Bezi Ultrasonografisi Nedir?

Parotis bezi ultrasonografisi, parotis bezi incelemesi için kullanılır. Bu bez, tükürük bezleri içerisinde yer alır ve sağlık açısından önemlidir.

Bezin görüntülenmesi ve incelenmesi için kullanılan ultrasonografi, son derece kullanışlı bir yöntemdir. Ultrason yöntemleri çok uzun süredir sağlık alanında kullanılıyor ve vücudun neredeyse her bölgesini görüntülemek amacıyla tercih ediliyor.

Tükürük bezlerinin incelenmesinde de uygulanan bu yöntem parotiste herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Eğer tükürük bezlerini tetikleyen bir durum bulunuyor ise ultrason ile tespit edilmesi son derece kolaydır. Eğer parotis bezi ya da tükürük bezinde tümör ortaya çıkarsa teşhis koymak amacıyla parotis bezi ultrasonografisi uygulanır.

İyi ya da kötü huylu fark etmeksizin her türlü tümörün tespit edilmesinde önemli rol oynar. Erken tanı konması sayesinde de tedavi de daha kolay bir şekilde tamamlanır. Özellikle tümör varsa erken tanı koyması çok yararlı bir işlemdir.

Parotis Bezi Nedir?

Tükürük bezleri, endokrin bezleri içerisinde bulunan önemli bezlerdir. Bunlar arasında parotis bezleri de yer alıyor. Üst azı dişlerinin arkasında olan parotis, konum olarak boyuna doğru uzanır.

Tükürük salgılanmasında işlev büyüktür. Salgılama sayesinde de vücut sistemlerinin daha rahat ve doğru bir şekilde çalışması sağlanır. Özellikle ağız sağlığı açısından çok büyük öneme sahiptir. Sindirimin daha kolay olması konusunda da işe yarar.

Parotis bezi tarafından yapılan salgı sayesinde tat almaya da yardımcı olunur. Eğer yetersiz salgılama olursa çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Salgılama olmaması durumunda ise daha ciddi hastalıklar olabilir.

Bu durumların neden kaynaklandığını tespit etmek içinse ultrasonografi yöntemi kullanılır. Bezin incelenmesi ve mevcut sorunların ve sağlık durumunun değerlendirilmesi konusunda uzman hekimlere yardımcı olan bir yöntemdir.

İlginizi Çekebilir  Boyun Emarı

Parotis Bezi Kimlere Uygulanır?

Parotis bezleri ağzın etrafında küme halinde bulunan tükürük bezleridir. Bu bezlerin incelenmesi için radyoloji görüntüleme tekniklerinden birisi olan ultrason kullanılır.

Parotis bezlerinde ya da genel olarak tükürük bezlerinde herhangi bir sorun olan ya da bu konuda şüphe duyulan kişilerde ultrason uygulanır. Bezlerde taş varsa, şişlik meydana gelirse, kanser şüphesi bulunuyorsa, sık ağrı yaşanıyorsa ultrason çekimi yapılarak inceleme gerçekleştirilir.

Hastaların şikayetleri ve doktor muayenesi sonrasında parotis bezi ultrasonu gerekip gerekmediğine karar verilir. Tükürük bezlerindeki sorunların en doğru şekilde tespit edilebilmesi için uzman sağlık personelleri tarafından tam donanımlı sağlık kurumlarında çekim yapılması gerekir. Galenlab laboratuvar hizmetleri kapsamında profesyonel olarak çekim yapılıyor ve bezlerdeki her türlü sorun tespit ediliyor.

Parotis Bezi Şişmesi Neden Olur?

İnsan vücudunda farklı bezler tarafından üretilen pek çok salgı vardır. Bunlardan birisi de tükürük salgısıdır. Ağız ve sindirim başta olmak üzere pek çok konuda bu salgının önemi büyüktür. Ağız içi sağlığının iyi olması için son derece önemlidir. Tat almayı kolaylaştırma konusunda da işlevi olan bezlerdir.

Çeşitli durumlara bağlı olarak parotis bezi şişebilir. Bu durumlar aynı zamanda ağrı yaşanmasına da neden olabiliyor. Kullanılan çeşitli ilaçların yan etkisi ya da sıvı kaybı nedeniyle şişme meydana gelebilir.

Aynı zamanda stres, psikolojik problemler veya tükürük bezi enfeksiyonları gibi nedenlerle de şişme sorunu yaşanabilir. Belirtilen bu nedenlerden kaynaklı olarak parotis bezinin salgıladığı tükürük azalır.

Aynı zamanda iyi veya kötü huylu tümörler de şişliklere neden olabiliyor. Galenlab laboratuvar hizmetleri kapsamında yapılan görüntüleme sayesinde bu durumun nedenleri tespit edilebilir. Daha sonra ise tedavi için uygun aşamaya geçilir ve sorunların giderilmesi sağlanır.

Parotis Bezi Nerede Bulunur?

İnsan vücudunda bulunan bezler sağlık açısından önemli işlevlere sahiptir. Bunlardan birisi de başta ağız sağlığı olmak üzere birçok konuda işlevi bulunan tükürük bezleridir. Tükürük bezleri vücutta iki yerde bulunur.

İlginizi Çekebilir  Batın Tomografisi

Bu tükürük salgılayan bezlerden birisi parotis bezidir. Boyun kısmına doğru uzanan bu bezler üst azı dişlerinin arka kısmında bulunuyor. Tükürük salgısının yeterli ve sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlayan bezler, kulakların ön kısmındadır. Eğer bir sorun, hastalık ya da enfeksiyon varsa parotis bezi işlevini yerine getiremeyebilir veya eksik yerine getirebilir.

İstenmeyen komplikasyonlar meydana gelirse ya da salgı yetersiz olursa sindirim sorunları yaşanabilir. Aynı zamanda ağız sağlığı etkilenerek ağızda kuruluk gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Tükürük bezlerindeki sorunlar aynı zamanda dişlerde çürümeye de neden olabilir. Galenlab laboratuvar hizmetleri ile ultrason çekilerek bezler incelenir ve tükürük bezleri değerlendirilir.

Parotis Bezi Ameliyatı Sonrası Tekrarlama

Hastaların parotis bezinde tümör çıkması, sık meydana gelen sağlık sorunlarından birisidir. Tümörler hem iyi huylu hem de kötü huylu olabiliyor. Bu doğrultuda da iyi huylu tümörlerde genellikle ameliyat yöntemi kullanılır. Ameliyattan sonra ise 2 ya da 3 gün hastanede kalmak ve tedavi olmak gerekir.

Eğer ameliyatta tükürük bezi tek taraflı çıkarılır ise bu yöntem çok kolaydır ve zorluk çıkmaz. Galenlab laboratuvar hizmetleri tarafından yapılan işlemlerden sonra ise diğer bezde de tümör görülür ise bezin alınması sağlanır. Parotis bezi tümörleri bu şekilde tedavi edilir.

Parotis Bezi Ultrasonografisi Fiyatları 2024

Sağlık kurumlarının neredeyse hepsinde ultrason yöntemleri yaygın olarak kullanılıyor. Tam olarak ne kadar kapsamlı bir görüntüleme yapılacağına ya da sağlık kurumunun fiyat politikasına göre fiyatlar değişebilir.

Galenlab laboratuvar hizmetleri sitesinden hem işlem detayları hem de parotis bezi fiyatları konusunda bilgi alınabilir. Parotis bezi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.