Bilgisayarlı Tomografi

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Nedir?

Bilgisayarlı tomografi, radyoloji alanında bulunan görüntüleme yöntemlerinden birisidir. Bu yöntem ile özel bir röntgen ışını kullanılıyor ve vücut içinin daha net bir şekilde görüntülenmesi sağlanıyor.

Detaylı görüntüler elde edilebilmesi içi farklı açılardan çekim yapılır. BT yöntemi ile elde edilen görüntülerin bileştirilmesi sayesinde de kesitler meydana gelir.

Bilgisayarla Tomografi (BT) Nasıl Çalışır?

İşlem sırasında hasta ya sırt üstü olur ya da yüz üstü pozisyondadır. Bu pozisyonlar ile çekim işlemi gerçekleştirilir. Çekim yapılırken hasta hareketsiz bir şekilde durmalıdır. Aynı zamanda işlem sırasında kısa süre nefes tutmanız da gerekebilir. Bilgisayarlı tomografi fiyatları değişken olabilir ve çekim görüntüleri bilgisayara yansır.

Bilgisayarla Tomografi (BT) Neden Çekilir?

BT çekilmesinin farklı nedenleri olabilir. Ancak genel olarak iç organlarda meydana gelen yaralanma ve kanamalarda çekilir. Bununla birlikte kanser tespit ve tedavisinde de bilgisayarlı tomografi çekimi yapılabilir. Böbrek ve mesane taşları, enfeksiyon, tümör gibi problemlerde de Galenlab laboratuvar hizmetleri sitesinden randevu alarak BT çektirilebilir.

Bilgisayarla Tomografi (BT) Nasıl Çekilir?

BT çekimi, hasta şikâyetleri doğrultusunda yapılır. Öncelikle işlem sırasında hastaların aç olması şartı vardır. Yüz üstü ya da sırt üstü pozisyonda çekim yapılır. Hareket edilmeden görüntüler alınır. İşlem için hastane önlüğü giyilir. Farklı bilgisayarlı tomografi fiyatları ile yapılan işlemde cihaz, daire şeklinde hareket ederek görüntüleri alır.

Bilgisayarla Tomografi (BT) Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Görüntüleme işleminde radyasyon kullanılır. Bu nedenle de gebe olan kadınların görüntüleme işlemi yaptırması risklidir. Aynı zamanda kapalı alan korkunuz olması durumunda da doktorlara bildirebilirsiniz. İşlem aç karnına yapılmalıdır ve kalp pili olan kişilerin bilgisayarlı tomografi işlemi yaptırması gerekirse bunu da doktorlara bildirmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir  Tüm Batın Usg

Bilgisayarlı Tomografi Ağrılı Bir İşlem midir?

BT çektiren kişilerde herhangi bir ağrı ya da acı durumu söz konusu olmaz. Çünkü bu işlemde cerrahi bir operasyon ya da giriş gerekmez. Eğer kontrast madde uygulanacaksa ve bu damardan verilecekse iğne acısı olabilir. Başka bir ağrı ya da acı yaşanmaz. Bilgisayarlı tomografi ağrısız bir işlemdir.

Bilgisayarlı Tomografi Kaç Dakika Sürer?

Görüntüleme yapılan bölgeler farklı olabilir. Bölgeye göre süre değişkenlik gösterse de ortalama olarak 30 dakikalık bir süre söz konusudur. Bebeklerde ve çocuklarda ise bu süre daha kısadır. Galenlab laboratuvar hizmetleri kapsamında kısa sürede çekim işlemi yapılıyor. Bilgisayarlı tomografi fiyatları ise bu bölgeye bağlı farklılık gösterir.

İlaçlı Tomografi Nasıl Çekilir?

Yumuşak dokulardan görüntü almak gerekirse bu görüntülerin daha net olması için ilaçlı tomografi yöntemine başvurulur. Bu yöntemde kontrast madde kullanılır. Hastaya oral yolla ya da damardan verilir. Maddenin vücut boşluklarından nasıl geçtiği izlenerek bir sonuca varılır. Bilgisayarlı tomografi fiyatları değişken olmakla beraber işleme göre belirlenir. Galenlab laboratuvar hizmetleri sitesinde fiyatlar hakkında bilgi bulunuyor.

İlaçlı Tomografinin Yan Etkileri Nelerdir?

İlaçlı tomografi yönteminde birtakım yan etkiler ortaya çıkması mümkündür. Bunun nedeni genel olarak kontrast maddedir. Verilen madde mide bulantısına sebep olabilir. Aynı zamanda kızarıklık, kaşıntı ve benzeri etkiler de ortaya çıkabilir. Madde için önceden alerjik reaksiyon testi yapılır.

Çocuk ve Bebeklerde Nasıl Tomografi Çekilir?

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuk ve bebeklerde de BT çekimi yapılır. Ancak onlarda yapılan bilgisayarlı tomografi için daha hassas bir şekilde hareket edilir. Aynı zamanda çocuklardaki radyasyon miktarı da daha azdır. İncelenmesi gereken bölge için işlem yapılır ve görüntüler elde edilerek bilgisayara aktarılır.

İlginizi Çekebilir  Pelvik Ultrason

Bilgisayarlı Tomografinin Zararları veya Riskleri

BT işleminin zararları veya riskleri olması da mümkündür. Çünkü bu işlemde radyasyon kullanılır. Radyasyon nedeniyle bebeklere zarar gelmemesi için gebelerde uygulanan bir yöntem değildir. Kanser hastalarında ise hem hastalığın tespitinde hem de tedavisinde yararlı bir işlemdir. Kullanılan radyasyon miktarı risklerin ne derece olduğunu etkiler. Bilgisayarlı tomografi fiyatları ise işlem kapsamına göre değişir.

Bilgisayarlı Tomografi Hamilelere Zarar Verir Mi?

Hamile kadınların en fazla merak ettiği konulardan bir tanesi bilgisayarlı tomografi işlemin onlar için zararlı olup olmadığıdır. Bu işlemde radyasyon kullanımı söz konusudur. Hamilelerin radyasyon içeren görüntüleme tekniklerini kullanması uygun değildir. Bebeğin zarar görmesine neden olabilir. Galenlab laboratuvar hizmetleri sitesi kapsamında sunulan bu hizmet hamilelere uygulanmaz.

Bilgisayarlı Tomografi Çocuklara Zarar Verir Mi?

BT işlemi çocuklara uygulanabilen bir görüntüleme tekniğidir. Büyüme çağında olan çocuklarda radyasyon etkileri önemli olabilir. Bu nedenle de çocukların radyasyondan uzak durması tavsiye ediliyor. Ancak değişken bilgisayarlı tomografi fiyatları ile yapılan işlemde çocuklar için daha düşük radyasyon kullanılır.

Bilgisayarlı Tomografi Sonuçları

Radyoloji kapsamında yapılan görüntüleme işlemleri kısa sürede sonuçlanır. Çekimden kısa süre sonra çıkan sonuçlar doktor tarafından incelenir ve aynı zamanda hastaya teslim edilir. Bilgisayarlı tomografi yönteminde ise ortalama 10 gün gibi bir süre söz konusudur. Çünkü sonuçların detaylıca incelenmesi ve analiz edilmesi gerekir.

Bilgisayarlı Tomografi Fiyatları 2023

Görüntüleme işleminde geçerli olan fiyatlar hastaya göre değişkenlik gösterebilir. Çünkü her hastanın vücudunda farklı bir bölgenin görüntülenmesine ihtiyaç duyulabilir. Aynı zamanda bebek ve çocuklarda da daha az radyasyon kullanıldığından maliyet farklı oluyor.

Galenlab laboratuvar hizmetleri kapsamında yapılan görüntüleme tekniklerinden güncel bilgisayarlı tomografi fiyatları hakkında internet sitesinden bilgi edinilebilir. Bilgisayarlı tomografi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Kardiyak MR