Elisa testi, antikor ve antijen arasında hastalığa neden olan mikroorganizmaların tanısının konabilmesi ve hastalıkların erken dönemde tedavi edilebilmesine fayda sağlayan bir testtir.Testler çoğu hastalığın tanısının kolaylıkla konabilmesi açısından büyük önem taşır. Hastalıkların tanısının doğru bir şekilde konulabilmesi ve tedavi yöntemlerinin belirlenebilmesi uygulanan testlerden bir tanesi de Elisadır.
Enfeksiyon etkenleri ve antikorlar bu test sayesinde kolaylıkla saptanabilir, testin sonuçlarının görülebilmesi için ise enzimlerden yararlanılarak uygulanır. Kandaki antikorları tespit edebilmek ve değerlerini ölçebilmek için uygulanan bir test olup hastalıkların teşhis edilmesinin yanı sıra HIV virüsünün de tespitine fayda sağlar.
Elisa belirli bir enfeksiyon sonrasında antikor sayısını belirleyebilmek için önem taşır. Hastalıkların sonrasında detaylı bir araştırma yapılması istenmesi durumunda elisa testi bir ön test niteliği taşır.
Elisa testi günümüzde yaygın olarak kullanılan ve birçok hastalığın tespit edilmesinde fayda sağlayan önemli bir testtir. HIV virüsü için kullanılan bu test virüsle ilgili temas olması durumunda 3 hafta sonra uygulanarak kesin sonuç vermesi sağlanmalıdır.
Doğru ve net sonuçlar alınabilmesi için mutlaka bu sürecin geçmesi beklenmelidir ki aksi durumda testlerin sonuçlarının doğruluğuna güvenmek mümkün değildir. Genel olarak sağlık kuruluşuna bağlı olarak testlerin sonuçları 24 saat içinde tamamlanır. Kişilere uygulanan testler sadece HIV ve AIDS hastalığın tanısı için gerekli değildir. Bu hastalıklar dışında kızamık, kızamıkçık, hepatit B, kabakulak gibi hastalıkların da teşhis edilebilmesi ve erken dönemde tanı konabilmesine fayda sağlar.
Elisa dördüncü nesil bir test olup sonuçları oldukça güvenilir ve hassastır. Erken dönemde enfeksiyonların tespit edilmesine fayda sağlarken test sonuçlarının bir uzman hekim tarafından değerlendirilmesi önem taşır. Doğru teşhis ve tedavi açısından testlerin önem taşımasından dolayı sonuçlarının güvenilir olması önemlidir.
Elisa özellikle HIV virüsü başta olmak üzere birçok hastalığın erken dönemde teşhis edilebilmesi açısından önem taşır. Bu test sonuçlarının güvenilir olması ve doğru çıkması için mutlaka temas üzerinden 3 hafta geçmesi gereklidir. Süreç sonunda uygulanan testin sonucunun negatif çıkması aranan antikor ve antijenin bulunmadığını gösterir.
Sonuçların negatif çıkması durumunda herhangi bir bulaş oluşmadığı düşünülürken süreçten önce yapılması ve negatif çıkması durumunda testin tekrarı istenebilir. Normal şartlarda uygulanan testin sonucunun negatif çıkması halinde enfeksiyon olmadığı ve herhangi bir bağışıklık oluşmaması söz konusu demektir. Test sonuçlarına güvenilmemesi ve erken bir dönemde uygulandığı düşünülmesi durumunda testin tekrarlanması uygulanabilir. Doğrulama testleri yapılan elisa testinin üzerinden bir hafta geçtikten sonra yaptırılmalıdır. Bu sayede testin netliği kazanılmış ve doğru bir şekilde sonuçlar çıkarak kişilerin erken dönemde tedavisi sağlanmış olur.
Şüpheli bir durum ya da temas halinde uygulanan testlerin sonuçları hastalıkların erken dönemde tedavi edilebilmesi açısından önemlidir. Elisa testi sonucunun pozitif çıkması durumunda antikor ve antijen varlığı saptanmış olup virüslerin bulaşmış olması kesinlik kazanır.
Değerler genel olarak 1 üzerinde çıkmalıdır. Sonuç kısmında değerlerin rakamsal karşılıkları oldukça önemli olup değerlerin anti HIV testleri açısından da aynı sonucu vermesi önem taşır. Şüpheli olan ilişki ya da temas üzerinden 3 ay geçmesi sonucunda testlerin sonuçları kesinlikle doğru bir şekilde çıkar ve test sonuçları pozitif ise kişi hasta negatif ise kişide herhangi bir bulaşma söz konusu değildir. Bu nedenle testlerin sonuçlarının doğru bir şekilde çıkması için en önemli kriter temasın ya da şüpheli durumun üzerinden 3 ay geçmelidir.
Testlerin sonuçlarının pozitif olması bağışıklık oluşması, enfeksiyon geçirilmiş olması ya da aktif bir enfeksiyon varlığının olup olmadığının önemli kanıtıdır. Uzman bir hekim tarafından istenen bu testler aynı zamanda uzman bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.
Test sonuçlarının pozitif çıkması kişilerin tedavi olmasını gerektirirken kesin bir tedavisinin olmadığı bilinmelidir. Bu nedenle kişilere uygulanacak olan ilaç tedavileri virüsü yok etmez sadece bulaşma riskini azaltarak yavaşlatmaya yardımcı olur.
Testlerin sonuçlarına göre hasta tedavi edilmeli ve ihmal edilmeden temas oluşması engellenmelidir. Elisa oldukça hassas bir test olmasından dolayı sonuçların güvenilir olmasından sıklıkla uygulanan bir testtir. Bu testin sonucunun pozitif olması kişilerin AIDS hastalığına yakalanmış olmasını göstermesinden mutlaka temas edilecek ortamlar engellenmeli ve mutlaka tedaviye geç kalınmadan başlanmalıdır. Elisa testi cinsel yolla ve farklı yollarla bulaşan hastalıkların tanısının konabilmesi açısından önemli bir testtir.
Bu testin güvenilir olması da kişinin temasının üzerinden belirli bir süre geçmesine bağlıdır. Cinsel yolla bulaşan AIDS hastalığı belirlenmez ve tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Testler damardan kan alınması yoluyla gerçekleşmesinden dolayı öncesinde bir hazırlık sürecine gerek duyulmaz. Damardan alınan kan örnekleri ve bazı vücut sıvıları gibi yollarla yapılan Elisa testi güvenilir sonuçların alınmasına yardımcı bir testtir. Test sonuçları genel olarak aynı gün çıkıp kişinin aynı gün eve dönebilmesi söz konusu olmasından oldukça konforlu bir şekilde gerçekleşir.
Testlerde alınan örnekler steril koşullarda laboratuvarlara götürülerek uzman kişiler tarafından değerlendirilmelidir. Yapılan incelemeler sonucunda çıkan sonuçlar raporlanarak uzman hekimlerin değerlendirilmesi için sunulur. Pozitif ya da negatif sonuç alınmasına bakılarak kısa sürede hasta bilgilendirmesi yapılır ve kişi tedavi altına alınır ya da alınmaz.
Sağlık kuruluşları ve donanımlı yetkili laboratuvarlar tarafından yapılan elisa testleri steril ve uygun olan koşullarda yapılmalıdır. Elisa cihazlarında hangi hastalık aranacaksa o hastalığa özel kitler kullanılıp test uygulanır. Bu kitler kişilere acısız ve ağrısız bir şekilde uygulanarak sağlık kuruluşları tarafından değerlendirilir.
Genel olarak özel kuruluşlarda uygulanan testler bazı koşullarda uzman hekimler tarafından da yapılır. Kişilerin güvenilir cihazlarla uzman kişiler tarafından uygulanan testleri yaptırması sonuçların güvenilir olmasını arttıran önemli detaylardır.
Testlerin doğru ve kesin çıkması için mutlaka steril ortamlarda, uzman bir hekim tarafından uygulanabiliyor olması ve kesinlikle bir sağlık merkezinde yaptırılması önem taşır.
HIV virüsünün tespit edilebilmesi ve erken dönemde tanı konabilmesi için uygulanan Elisa günümüzde sıklıkla kullanılan bir testtir. Virüs tanısının konabilmesi için uygulanan testlerden en uygun fiyatlı olanı iken uygulanan kuruluşlara göre farklılık gösterir. Fiyatların değişken olmasında en önemli etkenler testin yapılacağı sağlık merkezi, uzman hekim, kişinin durumu gibi etkenlerdir.
Sağlık ocakları ve merkez polikliniklerde ücretsiz bir şekilde uygulanan Elisa testi özel sağlık kuruluşlarında uygun fiyatlarla yapılmaktadır. Bu nedenle fiyatların belirlenebilmesi ve bilgi alınması için mutlaka öncesinde randevu alınarak fiyat bilgisi alınmalıdır. Bu sayede mağduriyet yaşanmadan güvenilir bir merkezde işlemler uygulanabilir.
Testlerin maliyetlerine bakılarak kesinlikle merkez kuruluşlarda ya da steril ortamlarda yaptırılmalıdır. Sağlık merkezi dışında uygulanan testler doğru sonuçlar vermeyebilir ve kişilerin sağlıkları açısından yaşamlarını riske sokabilir. Testlerin yaptırılması için steril şartlar ve uzman hekimlerin değerlendirebiliyor olması önemli iken test öncesi bilgi alınmalı ve süreç hakkında detaylı bir şekilde uzman hekimle görüşme sağlanmalıdır.