Hs-crp Testi; Kalp ve damar hastalıkları, günümüzde en sık karşılaştığımız hastalıklar arasındadır. Kalp hastalığı riski taşıyan bireylerde HS-CRP testi yapılarak gözlem yapılır. Kalp hastalıklarında en sık rastladığımız konu damar çeperinin bozulmasıdır. Damar çeperi bozulması ile damarlar daralır. Daralan damarlar nedeniyle CRP seviyesi yükselir.
Kanda CRP seviyesinin yükselmesi de kalp krizi riskinin daha fazla olduğunun göstergesidir. Kişiye HS-CRP testi yapılarak kalpte meydana gelen hastalığın en net şekilde teşhisi konulabilir. Daha önceden kalp krizi yaşayan hastalarda herhangi bir hasar kalıp kalmadığını incelemek amacıyla da test uygulanır.
Yüksek tansiyon hastalarında, kalp rahatsızlıkları ve göğüs sıkışması gibi problemler ile karşı karşıya kalanlarda kalbin değerlendirilmesi için bazı testler uygulanır. Hs-crp testi de en sık uygulanan ve kesin sonuç veren testtir.
Hastadan alınan kan örneği ile yapılan bir test çeşididir. Kol damarından alınan kan örneği incelenmesi üzerine laboratuvara gönderilir. Çıkan sonuçlarda CRP seviyesi yüksek görüldüğünde hasta kalp krizi açısından risk taşıdığı belirlenir.
CRP seviyesi sağlıklı bireylerde düşük seyreder. Artış gösterdiğinde kalp damar hastalıkları meydana gelir. Kan örneği üzerinden gerekli incelemeler yapılır ve hasta için uygun tedaviye başlanır.
CRP, karaciğer tarafından üretilen ve vücudun enfeksiyon, travma, tümör gibi durumlarla karşı karşıya kaldığında yanıt veren bir protein çeşididir. Yeni doğanlarda CRP seviyesi düşük olur. Aynı şekilde sağlıklı bir şekilde hayatına devam edenlerde de bu seviye düşük seyreder.
Bazı durumlarda bu seviyede yükselmeler meydana gelebilir. Normal değeri kişinin yaşına göre değişebilir. Sağlıklı bireyler için 1 mg/dl olması gerekir.
Yaş ilerlediğinde 2.0 mg/dl seviyesine çıkabilir. Genel olarak 3mg/dl seviyesine çıkmadığı taktirde herhangi bir sorun yaratmaz. Hayati risk taşıyan kalp damar hastalıkları için mutlaka bakılması gereken bir değerdir.
Günümüzde pek çok hastalığın ilk tespit edilmesi için kan örneği alınarak testler uygulanıyor. Kalp ve damar hastalılarının teşhis edilebilmesi için uygulanan CRP testinde de hastadan kan numunesi alınır. Pek çok test için hastanın aç olması gerekir. Fakat CRP testi için hastanın açlık durumu fark etmez.
Günün her saati numune alınabilir. Hastanın düzenli olarak kullandığı ilaçlar varsa hekime mutlaka bildirilmesi gerekir. Çünkü bazı ilaçlar CRP seviyesinin değişkenlik göstermesine neden olabilir. Özel durum gerektiğinde aç karnına kan tahlili verilmesi gerekebilir.
Kalp ve damar hastalıklarında büyük bir öneme sahip olan CRP proteini bazı durumlarda yükselme gösterebilir. Seviyenin yükselmesi kalp krizi riskinin de artması demektir. Kandaki seviyenin düşürülmesi için hastaya özel tedavi yöntemleri uygulanabilir. Beslenme ve egzersizlerle beraber de bu seviyenin düşürülmesi mümkündür.
Hasta sigara ve alkolden uzak durmalıdır. Hayvansal gıda tüketimini azaltmalı sebze ve baklagiller ağırlıklı beslenmelidir. Aynı zamanda işlenmiş gıdalardan da uzak durmalıdır. Uygun tedavi yöntemleri ile birlikte CRP seviyesi kolaylıkla düşürülebilir. Yarım yağlı ve tahıllı besinlerin tüketimi tercih edilmelidir.
Karaciğer tarafından üretilen CRP proteini kişinin kalp ve damar hastalıklarına karşı savunmasını sağlar. Normal durumda kanda düşük seviyede olması gerekir. Fakat bazı durumlarda yükselme gösterebilir.
Kişiden kişiye göre yükselme nedenleri ve belirtileri değişir. Genel olarak hastada baş ağrısı, bulantı, iştahsızlık, uykusuzluk, sıtma, kas ağrıları gibi belirtiler başlar. CRP yükseldiğinde de kalp krizi ve inme riski artar.
Kişiye uygulanan HS-CRP testi ile bu seviye ölçülür. Yüksek çıkan hastalarda uygun tedavi yöntemi belirlenir ve düşürülmesi sağlanır. Normal seviyeye geldiği an herhangi bir sorun meydana gelmez.
Kalp ve damar hastalıklarının teşhis edilmesinde ve hastanın taşıdığı riski ölçmek amacıyla yapılan HS-CRP testi hamilelerde de yapılabiliyor. CRP seviyesi hamilelik döneminde de artış gösterebilir. Artış göstermesi oldukça normal bir durumdur.
Fakat aşırı yükselme gösterdiğinde hem anne hem de bebek açısından ölümcül bir risk sunar. Enfeksiyona bağlı olarak yükselme göstermişse, uygun tedavi yöntemi belirlenir. Uygulanan tedavi ile CRP seviyesi normal değerine getirilebilir. Hamilelerde herhangi bir belirti yaşanmadan da tedbir amaçlı olarak yapılabilir.
Kalp hastalıkları ile HS-CRP arasında önemli bir bağlantı vardır. CRP testi ile hangi hastalığın olduğu rahatlıkla teşhis edilebilir. Kandaki CRP seviyesine bakıldığında 3.0mg/dl üzerinde görülürse hasta kalp krizi ve inme geçirmeye yakın demektir.
Daha önceden geçirdiği kalp hastalığı ya da kriz durumu varsa bu değerlerde değişkenlikler görülebilir. Hastanın yaşına, cinsiyetine ve yaşadığı problemlere göre değerlendirme yapılır.
Kalp krizi açısından risk belirlenebilmesi için testin ortalama 2 hafta arayla yapılması gerekir. Doktorun özel isteğine bağlı olarak bu süre değişebilir. En güvenilir ve hızlı sonuç veren HS-CRP testi kalp hastalıkları açısından mutlaka yaptırılmalıdır.
Hem kamu hem de özel hastanelerde yaptırılabilen CRP testi fiyat bakımından değişir. Devlet hastanesinde herhangi bir ücret ödemeden test yaptırılabilir. Fakat özel hastane ve kliniklere göre fiyatlar politikalara uygun bir şekilde sunulur. Hastalara özel uygulanan indirimler sayesinde test fiyatı daha uyguna denk gelebilir.
Hastaneden hastaneye göre fiyat listeleri değişir. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için HS-CRP testi oldukça önemlidir. Hs-crp testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.