Fekal kalproteksin testi, bağırsak hastalıklarının teşhisinde son dönemlerde uzmanlar tarafından tercih edilen önemli testlerin başında gelir. Bağırsaklarda meydana gelen enfeksiyonların teşhisinde etkili ve güvenilir bir test olmakla birlikte uzmanların kısa sürede sonuçlara ulaşmasını sağlar.
Özellikle dışkı numunesi ile yapılan bu test türü, tıp alanında önemli tahlil ve tetkiklerin başında geliyor. Son dönemlerde tıp dünyasında uzman hekimlerce rağbet gören testlerden birisi de fekal kalprotektin testi olur.
İltihaplanmış bağırsakların hastalık teşhisinde kullanılan fekal kalprotektin testi ile hastanın dışkı numunelerinde iltihap olup olmadığını saptar. Dolayısıyla da bazı hastalık teşhisi için büyük önem taşıyan bir test türüdür.
Bağırsak iltihabı ile birlikte bağırsaklarda oluşan işlev bozukluklarının tanısını koyan ve bu bozuklukların nedenlerini ortaya koyan önemli bir test türüdür. Hem yorucu hem de acısız olduğu için endoskopi işlemlerine alternatif olarak tercih edilir.
Gaitada kalprotektin testi yapılarak dışkıda inflamasyon araştırması yapmak mümkündür. Fekal kalprotektin testi sayesinde eğer bağırsaklarda bakteriyel enfeksiyonlar ve hastalıklar var ise kısa sürede teşhisi konulabilir. Kalprotektin ölçümü sayesinde hastalığa neden olabilecek enfeksiyon türleri saptanır.
Hastada karın krambı ve ağrısı, aşırı kilo kaybı, ishal ve geçmek bilmeyen halsizlik gibi şikayetler var ise uzman doktorlar genellikle ilk olarak fekal kalprotektin testi yapılmasını ister.
Gaita yani dışkı örneği üzerinde yapılan bu test sayesinde endoskopi testine olan ihtiyaç ortadan kalkar. Eğer test sonucunda değerler yüksek ise bu sonuçlar bağırsaklarda enfeksiyon olduğuna işaret eder.
Dışkı numunesinde kalproktektin ölçümü yapılabilmesi için hastanın özel kutu içerisine dışkı örneği vermesi gereklidir. Bu dışkı numunesi, laboratuara gönderilir ve laboratuar ortamında detaylı olarak analiz edilir.
Çocuk ve yetişkinlerde yapılan bir test olmakla birlikte iltihaplı bağırsak hastalığını tanı ve tedavi sürecinde son derece önemli bir ölçüm testidir. Test sonuçları hastalığın evresi ve şiddetini de ortaya koyacağından erken teşhis açısından önem taşır.
Dışkıda yapılan kalprotektin testleri sayesinde bağırsak enfeksiyonlarının ve bağırsak hastalıklaırnın teşhisi kolay ve hızlı şekilde yapılabilir. Bu testlerin sonuçları çok yüksek çıkabilir. Bu durumda hastalığın şiddetinin yüksek olduğunu söylemek mümkündür.
Dışkıda fetal kalprotektin testi değeri yüksek ise genellikle uzman doktor bir süre sonra testin yinelenmesini ister.
Şayet tam tersi bir durumda değerler olması gerektiğinden çok fazla düşük ise bu durumda da testin tekrarlanması gereklidir. Bağırsak enfeksiyonları ardından dışkının protein değerlerinin yüksek görünmesi ise olağan bir sonuçtur.
Dışkıda fekal kalprotektin testi, endoskopi işlemine alternatif olarak yapılarak bağırsak iltihaplanmalarına göre bulgular ortaya koyan bir testtir. Yapımı son derece basit ve hızlı olan bir testtir. Eğer dışkıda protein düzeyi yüksek çıkmış ise o halde bu durum uzmanlar tarafından bağırsak hastalıkları ile ilişkilendirilebilir.
Her yaştan hastada görülebilecek olan iltihaplı bağırsak hastalığı, mutlaka en kısa sürede uzman bir doktora başvurulması gereken ciddi hastalık türlerinden birisidir.
Kolay örnek toplama imkanı sunan fetal kalprotektin testi, kısa sürede hızlı ve güvenilir sonuçlar veren bir testtir. Testin yapılabilmesi için az miktarda dışkı numunesi yeterlidir. Dışkı numunesi homojen bir yapı olduğundan ölçümü son derece kolay olabilir.
Test sonucunda yüksek değerler görünür ise uygulanan tedavi değiştirilebileceği gibi ya da en baştan doğru ve etkili bir tedavi programı oluşturulabilir.
Hastalıkların erken dönemde teşhis edilebilmesi açısından son derece önemlidir. Hastalık evrelerinde görülen belirtilerin hepsi elbette bağırsaklarda iltihaplanma olduğuna işaret değildir.
Karın ağrısı ve ishal, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde en sık görülen bağırsak iltihapları belirtileridir. İltihaplı bağırsak hastalığı; crohn hastalığı ve ülsratif kolit olarak iki farklı şekilde kendisini gösterebilir. 4 haftayı aşkın süren ishal ve karın ağrısının 6 ayda en az iki kez tekrarlaması uzmanlara iltihaplı bağırsak hastalığının işaretlerini verebilir.
İltihaplı bağırsak hücrelerinde kalprotektin proteini vardır. Bu protein saptanması ve ölçülmesi de fekal kalprotektin testi ile mümkündür. Bu ölçüm sayesinde iltihaplı bağırsak hastalığı teşhisi yapılabilir ve en doğru tedavi planı oluşturulabilir.
Fekal kalprotektin değerleri, bata aktif ülseratif kolt tedavisi verileri başta olmak üzere tedavilerin şekillendirilmesi açısından mukozal iyileşmenin habercisi olarak bilinir. Uzmanlar test sonucunda elde ettiği veriler ile mukozal inflamasyon ve mukozal iyileşmeye yönelik ayrımları yapabilir.
Karakteristik bir kronik hastalığı olan bağırsak iltihabının tedavi sürecinde tahlil ve tetkik sonuçları son derece büyük önem taşır.
Test sonucunda dışkıda saptanan kalprotektin değerleri doğrultusunda en doğru ve etkili tedavi planlanması yapılır. Dışkı kalprotektin testi sayesinde normal düzeyler ve anormal düzeyler saptanarak bu veriler tedavi programının şekillenmesi sağlanabilir. Fetal kalprotektin testi sonuçları bağlamında uzman doktor tedavi sürecini etkin şekilde belirleyebilir.
Fekal kalprotektin testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.