TPHA Testi

TPHA Testi Nedir?

TPHA testi, cinsel yolla bulaşan ve tedavi edilmediği zaman ciddi hasarları da beraberinde getireceği için hastaya uygulanan testlerdir. En çok cinsel yolla bulaşan ve ciddi hastalıkları da beraberinde getiren bir durumdur.

Sifiliz kan testleri ve muayenenin ardından teşhisin konulmasına yardımcı olur. Hastadan teşhisinde kullanılan kan testleri ve lezyonların alınan örnekler neticesinde incelenmesinde ve rapor edilmesinde yardımcıdır.

Bu hastalığın olduğu kişilerden temas halinde olmaktan uzak durmak gereklidir. Bu hastalıkta meydana gelen yaralar genel olarak genital bölgededir.

Bu hastalık vajina makat rektum dudak ve ağızda görülebilir. Cinsel yolla geçen enfeksiyonlar genellikle oral anal ve vajinalden bulaşabilir. Bu durumda aynı de görülen enfeksiyonun gebelik döneminde bebeğe geçme riski de artacağından muhakkak tpha testi yapılması gereklidir.

TPHA Testi Nasıl Yapılır?

Bu  test günün herhangi bir saatinde ve herhangi bir ne zamanında yapılabilen bir test türüdür. Örnek türü serum olarak yapılır. Hastaneden testin yapılması için örnek venöz kan alınır.  TPHA testi için alınan bu kan kırmızı kapaklı bir tüpe konur ve serumu ayrılır.

Kan örneğinin olabildiğince soğuk ortamda saklanması gereklidir. Ardından TPHA testi için numune olarak alınan kan laboratuvar ulaştırılır ve işlem gerçekleştirilir.

Yapılan bu test tedavi takibi için kullanılmaz. Bu yöntem ile yalnızca sifiliz tanısının konulması ve doğrulama amaçlı olarak kullanılır.

TPHA Testi Nasıl Çalışılır?

TPHA testi hastaya frengi tanısı koyabilmek amacı ile yapılır. Bu test ile frengi hastalığının ilerleyip ilerleme dini bakılır. Eğer hastalık ilerledi ise muhakkak omurilikten sıvı alınmalı ve merkezi sinir sistemine yayılımı kontrol edilmelidir.

Bu hastalık normalde cinsel yolla yayılan ve bulaşıcı enfeksiyona sahip olan bir hastalıktır. Yapılmış olan TPHA testi ile bel soğukluğu hıv ve klamidya taraması da yapılmış olur. Elde edilen raporun neticelenmesi ne kadar kişinin cinsel ilişkide bulunmaması tavsiye edilir.

İlginizi Çekebilir  HLA B5 Testi

Raporun sonuçlanmasından sonra kişiye tanı konur ve tedavi için ilaca başlanır. Bu tedavide kullanılan antibiyotikler çok önemlidir. İlaçların uzman bir hekim kontrolünde kullanılması daha doğru ve sağlıklı neticeye ulaşmaya yardımcı olur.

TPHA Testi Normal Değerleri Nedir?

Her tahlilin ve testin kendine göre normal değerleri vardır. Ancak burada hastaya TPHA testi teste ile ilgili normal bir değer verme durumu söz konusu olamaz. Laboratuvar ortamında yapılan işlemin rapor edilmesi halinde uzman hekim tarafından yorumlanır. Hastalığın hangi evrede olduğu ile ilgili bilgi edindikten sonra ona uygun olan değerler aktarılır.

TPHA Testi Aç Karnına mı Yapılır?

Günün herhangi bir saatinde yapılan TPHA testi için içini hastada aç karnına yaptırma zorunluluğu aranması. Bu test için hastanın yalnızca kan örneği vermesi yeterli olacaktır. Hastanın yiyip içmiş olduğu şeylerin yapılan test sonucunu etkilemesi söz konusu değildir. Yalnızca bu testin öncesinde hastanın sigara içmemiş olması uygun görülür.

TPHA Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalık erkeklerde görülür ve bazı belirtiler ile kendini gösterir. Testislerde şişlik ve ağrı makat bölgesindeki yara ve enfeksiyonlar, penis ucundan gelen beyaz sarı ve yeşil renkteki yoğun kıvamlı akıntılar idrar sırasında yanma ve ağrı hissi hastalığın belirtileri arasında yer alır.

Ayrıca makattan kan ya da akıntı gelmesi de belirtiler arasındadır.  Bu belirtilerin olması durumunda TPHA testi yapılarak tanı konur. Erken teşhis konulmaması durumunda bu hastalık ilerler ve ciddi problemleri de beraberinde getirir.

TPHA Testi Pozitif Ne Demektir?

Hastada ortaya çıkan belirtiler İlk başlarda genel olarak yavaş bir şekilde başlar ve bu belirtilerin 21 günlük kuluçka süresi vardır. Frengi hastalığının tanısının konulabilmesi için TPHA testi yaptırmak gereklidir. Frengi hastalığı toplam olarak 4 evreden oluşmaktadır.

İlginizi Çekebilir  CA 15-3 Testi

Hastalığın 1. Evresinde hastanın genital bölgesinde lezyonlar çıktığı görülür. Hastalığın kişiye bulaşmasının yaklaşık olarak 10 ve 90 gün sonrasında yaralar ortaya çıkmaya başlar. Hastalık cinsel yolla bulaştığı için bu hastalıktan etkilenen bölge genital bölgedir.

Rektal bölge, anüs, ağız, dudak, dil ve vücudun her yeri bu hastalıktan etkilenebilir. Bu hastalıkta meydana gelen ilk yaraya şankr adı verilir. Ciltte kabarcıklar oluşur, sert ve ağrısız şekilde çıkar. Oluşan lezyonlar bir ya da 5 hafta arasında iyileşme gösterebilir.

Bu hastalığın tedavi edilmesi için ikinci evreyi beklemek gereklidir. Frengi hastalığı 2. Evrede aylar sonra kendini gösterir. Bu durumda vücutta kırmızı ve pembe döküntüler görülür ancak kaşıntı yapmaz. Bu döküntüler yaklaşık olarak 2 ya da 6 hafta arasında görülür. 3. Evrede ise hastalık ilerler. 4. Evrede hastalık ilerlemeye devam ettiği zaman hastanın iç organlarına zarar verir.

TPHA Testi Fiyatları 2023

Hastalığın testi hastane ortamında yapıların oktan test hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde yapılması mümkündür. Bu gibi durumlarda muhakkak uzman hekim kontrolünde işlemini yapılmış olması gereklidir. Çok acil olan durumlarda bu işlemin özel hastanede yapılması önerilir.

Özel hastanede yapılan test sonucu çok daha kısa sürede çıkacağı için önerilmektedir. Devlet hastaneleri çok rağbet gördüğü için test sonuçların alınması bazen zaman alır.

Bu o testinin fiyatları devlet hastanesi ve özel hastaneye göre farklılık gösterir. Bu nedenle TPHA testi fiyatı ile ilgili kesin olarak bir bilgiye rastlamak mümkün olmaz. Tpha testi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.