Nipt Testi

Nipt Testi Nedir?

Nipt testi, tıpta kullanılan önemli test tekniklerinden birisidir. Başta hamilelik döneminde sıklıkla kullanılan bu test, aynı zamanda farklı alanlarda da uzmanlar tarafından tercih edilir. Gebelik döneminde bazı verilere ulaşabilmek ya da bazı hastalıkların tanısını koyabilmek adına son derece etkili bir testtir.

Özellikle gebelik döneminde yapılan nipt testi, hem anne hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı konusunda uzmanlara somut örnekler verir. Bu sayede gebelik döneminde annede ya da bebekte bir hastalık gelişmiş ise erken tanı sayesinde erken tedavi süreci başlatılabilir.

Nipt Testi Nedir?

Son dönemlerde tanı ve tedavi sürecinde sıklıkla tercih edilen nipt testi; özellikle down sendromu, trizomi 13 ve trizomi 18 gibi kromozom hastalıklarının teşhisinde önemli bir role sahiptir. Özellikle bu hastalıkların gebelik döneminde teşhis edilmesi beraberinde erken tanı ve tedavi kolaylığı sağlar.

Testin gebelik döneminde yapılabilmesi için en önemli şartların başına gebelik süreci gelir. Özellikle bebeğin gelişimi göz önünde bulundurularak test, en erken gebeliğin 10. haftasında yapılabilir.

Basit bir test olmakla birlikte hem anne hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı açısından herhangi bir sorun ve risk teşkil etmez.

Nipt Testi Nasıl Yapılır?

Bir kan tahlili türü olan nipt testi yapımı son derece kolay bir test olmakla birlikte yapımı sırasında annenin ve bebeğin sağlığını tehdit etmez. Test için sadece annenin kolundan yeteri miktarda kan örneği alınır.

Anneden alınan kan örneği tüplere doldurulur ve en hızlı şekilde laboratuarlara gönderilir. Böylece kan örnekleri üzerinde analizler ve çalışmalar başlar. Test sonucunda anne sağlığı hakkında bilgiler elde edilirken aynı zamanda bebeğin sağlığı hakkında da detaylı ve güvenilir bilgiler verir.

Nipt Testi Ne Zaman Uygulanır?

Kromozom anomalilerin tespit edilebildiği bir kan testi olan nipt testi, gebelik döneminde özellikle ilk 10 hafta uygulanamaz. Bebeğin anne karnındaki gelişimi göz önünde bulundurulduğunda testin yapılabileceği en uygun zaman gebeliğin 10. hafta ve sonrasıdır.

İlginizi Çekebilir  Beta HCG Testi

Özellikle son dönemlerde görülme riski daha da artan down sendromu ve benzeri gibi kromozom hastalıklarının teşhisi için uzmanlar tarafından sağlıklı gebelere olmakla birlikte özellikle risk grubunda olan gebelere tavsiye edilir.

Nipt Testi Yanlış Çıkanlar

Günümüzde sağlık alanında faaliyet gösteren birçok hastane ve sağlık merkezinde nipt testi yapılır. Tüm bu sağlık kurum ve kuruluşlarında son teknolojiye sahip ekipmanlar kullanılarak uzmanlar tarafından güvenli şekilde yapılır.

Numunenin alınma aşamasından numunelerin herhangi bir karışıklığa maruz kalmadan ulaştırılması ve detaylı olarak incelenmesi süreçleri tamamen itina ile gerçekleştirilir. Bu nedenle de test sonuçlarının yanlış çıkması yok denecek kadar düşük bir olasılıktır.

Sonucun Negatif Veya Pozitif Çıkması Ne Demektir?

Bilim ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık birçok hastalığın erken tanı ve tedavisi mümkün hale gelmiştir. Annenin kolundan alınan birkaç tüp kan numunesi ile yapılan nipt testinin sonuçları negatif ya da pozitif olmak üzere iki farklı değerde çıkar.

Nipt testi sonuçları negatif çıkar ise bu durumda anne karnındaki bebeğin trizomi ya da down sendromu hastalığına sahip olma ihtimali %0,1 oranıdır.

Nipt testinin sonucu şayet pozitif çıkar ise bu durumda ise anne karnındaki bebeğin %99.9 oranında down sendromu, trizomi gibi kromozom anomalilere sahip olduğunu gösterir.

Nipt Testi Sağlık Sigortası Tarafından Karşılanır mı?

Özellikle riskli gebeliklerde nipt testi hem uzmanlara hem de anne ve baba adaylarına güvenilir sonuçlar sunar. Eğer nipt testi hastanın isteği üzerine yapılıyor ise öncelikle onay formu doldurulmalıdır. Daha sonrasında anneden kan örneği alınır ve numune laboratuar ortamında incelenir.

Çok sık sorulan sorulardan birisi de testin sağlık sigortası tarafından karşılanıp karşılanmadığı sorusudur. Ancak bu test sağlık sigortası tarafından karşılanmayan bir testtir.

İlginizi Çekebilir  Romaseroloji

Nipt Testi Özellikleri Nelerdir?

Gebeliğin 10. haftası itibari ile yapılabilen nipt testi sayesinde anne karnındaki bebeğin 10. hafta gibi çok erken bir dönemde down sendromu ve trizomi gibi kromozom hastalıklarının tanı konulmasını sağlayan bir tıbbi testtir. Ayrıca sadece annenin kan numunesi ile yapılmasından dolayı anne ve bebek sağlığını açısından risk oluşturmaz.

Hastalık teşhisinin yanı sıra aynı zamanda sıfır risk ile yapılan nipt testi sayesinde anne karnındaki bebeğin cinsiyetinin de erken dönemde öğrenmek mümkündür.

Nipt Testi Cinsiyet Nasıl Anlaşılır?

Anne karnındaki bebeğin eğer bir kromozom hastalığı var ise o halde nipt testi ile erken teşhisi mümkündür. Tüm bu hastalıklar DNA özellikleri ve kromozomlar üzerinde değerlendirmeler yapılarak teşhis edilebilir.

Gebelik döneminde bebeğin cinsiyetini öğrenebilmek için uzun bir süre beklemek gerekir. Özellikle gebeliğin 16. haftasına kadar bebeğin cinsiyetini öğrenmek çok da mümkün değildir. Ancak nif testi ile erken dönemde bebeğin cinsiyetini öğrenmek mümkündür. Özellikle bebeğin kromozom dizilişi bebeğin cinsiyeti hakkında uzmana sonuçlar sunar.

Nipt Testi Pozitif Çıkanlar

Testin pozitif çıkması demek aynı zamanda anne karnındaki bebeğin %99.9 oranında down sendromu, trizomi 13 ya da trizomi 18 gibi kromozom hastalıklarına sahip olduğu saptanır. Bu durumda erken teşhis sayesinde bebeğin sağlık durumuna göre erken tedavi sürecine başlanabilir.

Nipt Testi Fiyatları 2024

Günümüzde birçok sağlık kurumuna giderek isteğe bağlı ya da uzman tavsiyesi ile bu testi yaptırabilirsiniz. Her kurumda kurumun fiyat politikalarına bağlı olarak değişebilir. Dolayısıyla da nipt testi fiyatları için doğrudan testi yapacak olan kurum ile iletişime geçerek fiyat bilgisi almak gerekir. Nipt testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.