LDL Kolesterol Testi

LDL Kolesterol Testi Nedir?

LDL kolesterol testi, ihtiyaç duyulması durumunda yapılır. LDL kolesterol olarak kısaltılan low density lipoprotein, halk arasında genellikle kötü kolesterol olarak bilinir. Vücutta az veya fazla miktarlarda bulunması, ciddi sorunlar meydana getirebilir.

Bu sorunlar hayati tehlikelere yol açar.  LDL karaciğerde üretilen bir protein türüdür. Bazı kişilerde damar duvarlarına yapışarak plak oluşturur. Bundan kaynaklı olarak da damar tıkanıklığı ve sertliği görülebiliyor. Düşük veya yüksek LDL ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Hemen hemen bazı hastalıkları tespit edebilmek için LDL kolesterol testi yapılır.

LDL Kolesterol Testi Nasıl Yapılır?

Kolesterol, yaşamın devam ettirilmesi için gerekli olan yağımsı bir maddedir. Vücudun pek çok bölümünde bulunur. Bulunduğu ilk yerlerden biri de kalptir. Ayrıca damar, kas, karaciğer ve sinir bölümünde de bulunur.

LDL kolesterol düşüklüğü ve yüksekliği ciddi hastalıklara neden olabildiğinden ldl kolesterol testi yaptırmakta fayda vardır. Bu test parmağa iğne batırarak veya kol damarından kan alarak yapılabilir. Acısız ve kolay bir testtir.

LDL Kolesterol Testi Ne Zaman İstenir?

Sağlıklı bireylerde rutin muayene sırasında LDL kolesterol testi istenebilir. Sağlıklı olan her bireyin her yıl sadece bir kez LDL değerine baktırması gerekir. Çocuklarda da ailede eğer obezite, diyabet veya şeker hastalığı varsa LDL riski oldukça fazladır.  Bu yüzden 2 ila 10 yaşındaki çocuklardan LDL istenebilir.

LDL Kolesterol Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Geçirilen kalp krizinden, kazadan ve ameliyattan sonra, stresli anlarda, akut hastalıkları sırasında geçici olarak LDL düşüklüğü olabilir. Bu yüzden rahatsızlık geçirdikten kısa bir süre sonra LDL kolesterol testi yaptırılması daha doğrudur. Aynı zamanda gebelik sırasında LDL değerlerinde artış görülebilir. Doğum gerçekleştikten altı hafta sonra LDL değerlerine bakılması daha uygundur.

İlginizi Çekebilir  Faktör V Testi

LDL Kolesterol Yüksekliği Nedir?

LDL normal değerlerin üstüne çıkması durumunda damar tıkanıklığı, damar sertliği ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini ciddi anlamda arttırır. Ayrıca damar duvarlarına yapışarak plak oluşturur. Bu durum kan dolaşımını yavaşlatır ve kalp hastalıklarının görülmesine neden olur. Aşırı derecede alkol ve sigara tüketimi, stres, kilolu olmak, diyabet ve sağlıksız beslenme LDL’yi yükselten durumlardandırlar.

LDL Kolesterol Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Kötü kolesterol yavaş bir şekilde ilerlerler. Hastalara yapılan ön muayenelerde kolesterolün yüksek  olduğu anlaşılmaz. LDL kolesterolün yüksek çıkması durumlarında göz kapaklarında yağlanma, tendonlarda yağ ve kolesterol oluşumunu somut olarak fark etmek mümkün olmuyor.

Ancak çok nadir görülen bir durumdur. Çoğu hastanın kolesterolü yüksek olabilir ancak dışarıdan muayene ederek bir fikir sahibi olmak mümkün değildir.

Kötü Kolesterol (LDL) Yüksekliği Neye Yol Açar?

LDL kolesterolün yüksekliği de düşüklüğü de ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Kötü kolesterol bazı hastalıklara neden olabilir. Bunlar kalp krizi, inme, damarlarda tıkanıklarıdır. Daha ciddi rahatsızlıklara da neden olabilir.  Hatta ve hatta hastanın hayatını kaybetmesine bile neden olabilir.

Kötü Kolesterol (LDL) Neden Ortaya Çıkar?

LDL kolesterolün en büyük nedeni ise genetiktir. En büyük kaynağı ise karaciğerdir. İkinci nedeni ise diyettir. Aynı zamanda sağlıklı beslenen bireylerde de kötü kolesterol görülebilir veya çok kötü beslenen birinin LDL kolesterolü yüksek olmayabilir. Hem sağlıksız beslenme hem de genetikte LDL kolesterole meyil varsa kalp krizi geçirme riski artmaktadır.

Kötü Kolesterol (LDL) Tedavisi Nelerdir?

Kötü kolesterol ilaç takviyesi, diyet ve sporla tedavi edilir.  Ama en etkili tedavi yöntemi ise statin türü ilaçlarla yapılır.  Diyetin etkisi spora göre daha fazladır. Çok fazla abur cubur, işlenmiş ve kırmızı et tüketen bir kişi kötü kolesterol tedavisi esnasında bu gıdaları azaltırsa daha verimli bir tedavi sonucu alabilir. İyi bir diyet uygulamasıyla LDL kolesterol tedavisinde iyi sonuçlar almak mümkün

İlginizi Çekebilir  Gaitada Gizli Kan Testi

Kötü Kolesterole (LDL) Ne İyi Gelir?

LDL kolesterole diyet, spor ve yaşam tarzı değişikliği iyi gelir. Hastalar hekimlerinin onayı ve bilgisi olmadan ilaç kullanımını durdurmamalıdırlar. Kolesterol ilaçlarını hekim bilgisi olmadan kullanmayı bırakmak kalp krizlerine ve inme gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. İlaç kullanıldığı dönemde herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda mutlaka uzman hekimlere başvurulmalıdır.

LDL Kolesterol Düşüklüğü Nedir?

LDL düşüklüğü genellikle sağlıklı bir bünyeye işarettir.  Fakat çok nadir olarak görülen bir durumdur. LDL değeri çok düşük olmadığı sürece, herhangi bir sağlık sorununa yol açmaz aksine sağlıklı bir bünyeye işaret eder.  Fakat LDL düşüklüğü bazı nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bu nedenleri başında ise parkinson hastalığı ve karbonhidrat eksikliğidir.

LDL Kolesterol Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Kötü kolesterol kalp ve damar hastalıkları riskini arttırdığından, kalp-damar riskini öğrenmek için LDL kolesterol testi yapılmaktadır.

LDL Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Yüksek LDL kolesterolün değerlerini düşürmek için öncelikle alınan gıdalara dikkat edilmesi gerekir. Kırmızı et pişirilmeden önce yağlar etten ayırılmalıdır. Sakatat tüketiliyorsa azaltılmalı veya yememek lazım. Salam sosis veya salam gibi işlenmiş et tüketimi azaltılmalıdır. Bunun yanı sıra taze meyve, tahıl, süt ve süt ürünleri, haşlama, tahıl, taze sebze ve kırmızı et tüketilmelidir.

Fast food, yağlı yiyecekler, ızgara, margarin ve krema gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Ceviz, fındık ve fıstık kolesterol değerlerinin düşmesine oldukça faydası vardır. Günde 100 gram tüketilmesi yeterli olacaktır. Sağlıklı bir birey yılda bir kez LDL kolesterol testi yaptırabilir. Galen Laboratuvar olarak LDL kolesterol testini güvenle gerçekleştirmekteyiz.

LDL Kolesterol Testi Fiyatları 2024

Ldl kolesterol testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.