Kreatinin Testi

Kreatinin Testi Nedir?

Kreatinin testi, hastaların kronik ya da akut böbrek rahatsızlıklarını değerlendirebilmek adına hastalara uygulanır. Test sayesinde pek çok uzman hekimin teşhis koyma ya da tedavi sürecini takip edebilmek adına yardımcı olan durumlardan biridir.

Hastanın kol damarından alınan numune kan veya idrar numune ile gerçekleştirilir. Laboratuvar ortamına gönderilen numuneler; kısa süre içinde rapor edilerek, uzman hekimlerin değerlendirilmesine sunulur. Hastanın durumu ele alınarak, böbreklerdeki hasar tespiti yapılır.

Uzman hekimin kararına uygun olacak şekilde hasta diyalize girebilir. Kreatinin yüksekliğinde hastayı diyalize alma oranı yüksektir. Yapılan test sonuçlarıyla birlikte hastanın durumu takip edilir ve rahatsızlık kontrol altına alınır.

Kreatinin Nedir?

Yapılan kreatinin testi ile birlikte böbrek hastalığı tanısını koymak ve takibini gerçekleştirebilmek adına yapılır. Gerçekleştirilmiş olan test ile birlikte böbrek fonksiyonlarının doğru değerlendirilmesinde yardımcı olur. Koldaki damardan alınan kan ile idrar numunesiyle birlikte test gerçekleştirilir.

Diyabet hastalarında görülen sorunlar arasında organların olumsuz etkilendiğini görebilmek mümkündür. Gerçekleştirilmiş olan test sayesinde hastalığın ya da tedavinin seyrini izlemekte fayda sağlar. Bu yüzden böbrek rahatsızlığında ya da tedavisinde kreatinin testi oldukça önemlidir.

Kreatinin Testi Nasıl Yapılır?

Sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan kreatinin testi iki farklı şekilde yapılmaktadır. Genelde hastanelerde herkesin bildiği kan ve idrar testinde pek bir farkı yoktur. Hastanın durumu ele alındıktan sonra uygun olacak şekilde test yapılır.

Gerçekleştirilen kreatin klirensinde kan ve idrar tahlili ile gerçekleştirilirken, serum kreatinin ile kan tahlili yapılmış olur. Referans aralığı; cinsiyet ve yaş aralığı ele alarak yapılmış olur.

Kreatinin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Genel olarak bakıldığında yapılan kreatinin testi düzeyinin yüksek çıkmasıyla birlikte birçok hastalık ve böbrek rahatsızlığını beraberinde getirmiş oluyor. Gerçekleştirilmiş olan kan tahlilinde kreatinin düzeyi yüksek ise kronik veya akut böbrek hastalığı ile karşı karşıya kalınır.

İlginizi Çekebilir  Potasyum Testi

Bunlar; hipertansif ve diyabetik, böbrek enfeksiyonu, böbrek hastalığı olarak bilinir. Kreatinin düzeyinin yüksek çıkması genelde düşük tansiyon, uzun süreli susuz kalmak, kan hacminde görülen azalma gibi durumlardır. Uzman hekim tarafından kullanılan ilaçların; kreatinin seviyesini arttırmaya neden olabiliyor.

Kreatinin Normal Değeri Nedir?

Kreatin değeri; cinsiyet ve yaşa bağlı olacak şekilde değişkenlik gösterebilen bir durum olabiliyor. Yapılacak olan test sonucunda yaş ve cinsiyet ele alınarak işlem gerçekleştirilir.

13-50 yaş aralığında olan kadınlarda; 80-125 mL/dk, erkeklerde; 90-137 mL/dk

51-60 yaş aralığında olan kadınlarda; 75-120 mL/dk, erkeklerde; 85-132 mL/dk

60 yaş ve üzeri olan kadınlarda; 70-120 mL/dk, erkeklerde; 80-132 mL/dk

Kreatinin Düzeylerinin Hangi Aralıklarda Bulunması İnsan Sağlığı İçin Risk Faktörüdür?

Bireylerin daha sağlıklı ve rahat bir yaşam sürdürmeleri için düzenli olarak sağlık taramalarının gerçekleştirilmesi gerekir. Yapılan sağlık kontrolleri sayesinde erken tanı ve tedavinin avantajından faydalanmayı sağlar.

Kreatinin yaş ve cinsiyete göre değişkenlik göstermesiyle birlikte referans aralığının altına veyahut üstüne çıkması durumunda risk taşır. Yüksek çıkan kreatinin sağlık açısından risk taşımasından dolayı uzman hekim tarafından tanı ve tedavinin yapılması gerekir.

Bu değer aralığı genelde kadınlarda; 0,50 mg/dL – 1,30 mg/dL, erkeklerde; 0,50 mg/dL-1,40 mg/ dL aralığında olması gerkeir.

Kreatinin Düşüklüğü Nedir?

Kreatinin düzeyinin düşük olması ya da yüksek olması durumunda bazı sorunların beraberinde geldiğini görebilmek mümkündür. Bu durumun tespit edilebilmesi için ve teşhis koyabilmek için mutlaka kreatinin testi yapılmış olması gerekir.

Test sonucunda kreatinin seviyesinin referans aralığının altında görülmesine kreatinin düşüklüğü denir. Bu durum karşısında genelde kilo kaybı, yaşlılık, Duchenne musküler distrofi ve nörolojik hastalıklarda kas kütlesinde azalmalar görülmüş olur.

Kreatinin düşüklüğüne sebep olan durumlardan bir tanesi protein bakımından beslenmenin yetersiz olmasıdır. Proteinin yetersizliği; vücut kaslarının zayıflamasına yol açar. Bunun haricinde mesane ve idrar yollarında görülen tıkanıklıklar, ciddi enfeksiyonların görülmesi, böbrek ve kan akışında azalmalar görülmesi durumunda kreatinin düşüklüğüne sebep olacaktır.

İlginizi Çekebilir  Kompleman 4-C4 Testi

Kreatinin Yüksekliği Nedir?

Kas dokusu fazla olan kişilerde kreatinin üretimi fazla olur. Bu durum kas faaliyetlerindeki kreatinin oranını, kas aktivitesi ile kas kitlesini de etkilemiş olur. Kreatinin; kas aktivitesinin atığı olarak bilinir. Aynı zamanda kan yolu ile birlikte böbreklere kadar iletilmiş olur. Böbreklerde görülen nefronun kanı filtrelemesiyle birlikte vücuttaki maddelerin tekrardan kullanılması için vücuttan uzaklaştırmış olur.

Görülen kreatinin yüksekliğinin genelde böbrek hastalığına ve pek çok hastalığa sebep olabilmektedir. Böbreklerdeki hasarlardan dolayı pek çok sorunu beraberinde getirebilir. Buna cilt kuruluğu, diyabet, hipertansiyon, kan kaybı, gut hastalığı, kas yaralanması ve gebelik görülmesinde yapılan kreatinin testi sonucunda kreatinin yüksek çıktığını görebilme durumu vardır.

Kreatinin Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Test sonucunda kreatinin değerinin yüksek çıkmasıyla birlikte bazı riskleri beraberinde getirebiliyor. Ortaya çıkan yüksek kreatinin sebepleri tespit edilmeli ve bu durumlardan kaçınmak gerekir. Yüksek çıkan değerler sonucunda uzman hekim tarafından tedavisinin gerçekleşmesi gerekir.

Hekim tarafından uygulanan tedavi sürecinde kişinin mutlaka protein tüketmede bilinçlendirilmiş olması ve kesinlikle zorlayıcı durumlardan kaçınılması gerekir. Aşırı aktivitenin gerçekleşmesinden de kaçınılarak bu durum önlenebilir.

Kreatinin Testi Fiyatları 2024

Sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen test ve tahlillerin fiyat aralıkları değişkenlik gösterebilir. Fiyat değişkenliği genelde hastanenin vermiş olduğu hizmet, uzman hekim kadrosu, kullanmış olduğu ekipmanlar ve cihazların kalitesine belirlenir.

Bu yüzden verilen fiyatların sürekli değişkenlik göstermesindeki sebep bundan kaynaklıdır. Fiyat konusunda kesin olarak bilgi verilmesi mümkündür.

Bu gibi durumlarda işlemin yapılacağı hastane ile iletişime geçerek, test ve tahlillerin fiyatları hakkında bilgi sahibi olunabilir. Kreatinin testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.