Kolesterol total testi, insan sağlığı açısında büyük önem arz eden ölçüm testlerinden birisidir. Kolesterol, insan vücudunda başta karaciğer olmak üzere birçok yapıda üretilen doğal bir yağdır.
Ancak bu üretimini çok fazla ya da olması gerektiğinden az olması durumunda vücutta birçok hastalık baş göstermeye başlar. Tıp alanında bu eksikliğin ya da fazlalığın nedenini saptamak için birçok tanı yöntemi ve akabinde tedavi yöntemi uygulanır.
Vücuttaki kolesterol oranını saptamak için kolesterol total testi uygulanır. Bu test sayesinde insan sağlığına dair ve birçok yapının sağlık durumuna dair bilimsel verilere uzmanlar tarafından ulaşılır. Özellikle tıp ve bilimin gelişmesi ile birlikte tüm bu ölçümler daha profesyonellik ve güvenilirlik çerçevesinde yapılmaya başlanmıştır.
Kanda bulunan kolesterol değerini ölçmek için kolesterol total testi yapılır. İnsan vücudunun sağlıklı olması ve kişilerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde idame ettirebilmeleri için kandaki kolesterol dengesi hayati önem taşır. Kolesterol, kanda lipoproteinler tarafından taşınır. Yağ benzeri ve mumu andıran kolesterol testi ile kanda bulunan kolesterol ve trigliserit gibi değerlerin ölçümü yapılır.
Kandaki kolesterol değeri yüksek olduğunda vücut her zaman belirti vermeyebilir. Bu durum beraberinde kişiler için kalp krizi riskini oluşturur. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarının temelinde de kolesterol yüksekliği yatar.
Uzman hekimler, kandaki kolesterol değerlerinin belli referans aralıklarında olmasını ister. Eğer değerler bu referans aralıklarının altında ya da üstünde ise o halde hastanın hayati riski başlayabilir. Bu nedenle de düzenli olarak yapılan rutin testler ile kolesterol dengesi kontrol altında tutulmalıdır.
Uzmanlar, kadın ve erkek fark etmeksizin tüm bireylerin 20 yaşından sonra beş yılda bir rutin olarak kolesterol total testi yaptırmaları gerektiğini vurguluyor.
Göğüs ağrısı, halsizlik,yorgunluk, nefes darlığı gibi belirtiler kolesterol dengesizliğine bağlı meydana gelebilen şikayetlerdir. Bu nedenle d ebu şikâyetler karşısında uzmanlar test yapılmasını isteyebilir. 45 yaş üzeri bireylerin ise daha sık rutin kolesterol testi yaptırmaları gereklidir.
Hastalıkların temel nedenini öğrenmek, kalp hastalıklarına dair bilgi edinmek için bu test son derece önemli bir tanı ve ölçüm testidir. Basit bir kan testi şeklinde yapıldığından hastalara ayrı bir ağrı ve acı hissettirmez.
Öncelikle hastanın kolundan yeteri miktarda kan numunesi alınır ve bu numune en kısa sürede laboratuar ortamına gönderilir. Özellikle çocuklar ve ergenler riskli gruplar olduğundan bu test çocuk ve erken gruplarında da kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Kan numunesi laboratuar ortamında teknolojik ekipmanlar ile incelenir ve kandaki kolesterol değerleri bu esnada ölçülmüş olur. Böylelikle birçok hastalığın temelinde yatan kolesterol diyet programı başta olmak üzere birçok tedavi yöntemi ile kontrol altına alınır. Böylelikle birçok hastalığın da önüne geçilmiş olur.
Kolesterol testinin doğru ve güvenilir sonuçlar verebilmesi için öncelikle uzman hekim eşliğinde ve tavsiyeleri doğrultusunda yapılmalıdır. Birçok sağlık sorununun erken tedavi döneminin başlayabilmesi için bu sonuçların doğru ve güvenilir olması son derece önemlidir. Bu doğrultuda uzman hekimlerin hastadan öncelikli istediği ise açlık durumudur.
Hasta, kolesterol testi yaptırmadan önce en az 10 saat boyunca aç olmak durumundadır. Bu açlık süreci içinde hastanın sadece su içmesi serbesttir. Ancak su dışında herhangi bir gıdanın tüketilmesi sonuç değerlerini etkileyebileceğinden test öncesinde son 10 saat hastanın su haricinde hiçbir yiyecek ve içecek tüketmemesi gereklidir.
Kolesterol testi sonuçlarında tek bir değer değil tüm değerler bütün olarak bir önem taşır. Eğer değerler genelde yüksek seyrediyor ise bu durumda hasta için uzman hekim tarafından ek testler uygun görülebilir. Uzmanlar sonuçlarda değerlerin en fazla 200 gördüğünde bu değeri normal görürler. Eğer değerler 200-239 arasında ise orta risk durumu söz konusudur.
Yapılan kolesterol total testi sonuçlarında eğer değerler 240 üzerinde ise hastanın yüksek risk grubunda olduğu sonucuna varılır ve hastaya doğrudan en kısa sürede tedavi programı hazırlanarak tedavi sürecine geçilir. Kolesterol değerlerinin yükselmesi demek damarlardaki kan akışının azalması anlamına gelir. Bu da ciddi sağlık sorunlarının temelini oluşturur.
En önemli risk grupları olan çocuk ve yetişkinlerde sonuçlar da farklılık gösterebilir. Bu nedenle de hastaların test sonuçlarını kendileri yorumlamadan doğrudan uzman hekime ulaştırmaları ve takiplerini yapan uzman hekimlerin sonuçları değerlendirmelerini sağlamaları gerekir. Bu sayede uzman hekim, erken tanı ile birlikte en doğru ve etkili tedavi planını oluşturacaktır.
Yapılan kolesterol total testi sonrasında normal değerlerin uzmanlar tarafından 5,18 değerinin altında olması beklenir. Bu tür hastaların kolesterole bağlı olarak kalp krizi geçirme oranı da oldukça azdır. Değerleri 5,18 ila 6,18 arasında olan hastalar ise orta riskli gruptur. Bu gruptaki hastalara uzman hekim tarafından ek testler yapılabilir.
Test fiyatları, öncelikle hastanın sağlık sigortasının olup olmadığına bağlı olarak her sağlık merkezinde değişkenlik gösterir. Bazı sağlık kurumlarında bu test ücrete tabii tutulurken bazı sağlık kurumlarında hastanın sağlık sigortası üzerinde karşılanarak hastaya ücretsiz sunulur.
Bu durumda kolesterol total testi fiyatları hastanın kendi bilgilerini vererek sağlık merkezinden öğrenmesi gereken bilgiler arasındadır. Kolesterol total testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.