Kalsiyum testi, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu kalsiyum saptanması için son derece önemli bir test tekniğidir. İnsan vücudunda birçok organ ve yapı vardır.
Bu organ ve yapıların görevlerini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için başta kalsiyum olmak üzere birçok vitamin ve proteine ihtiyaç duyarlar. Vücutta herhangi bir eksiklik olduğunda organ ve yapılar işlevlerini yerine getirememeye başlar.
Vücutta kalsiyum, vitamin, mineral ve protein gibi maddelerin ölçülmesi için gelişen tıp teknolojisi kapsamında kalsiyum testi gibi birçok test uygulanır. Bu testler sayesinde kandaki değerler ölçülür; eksiklik ve fazlalık olduğu durumlarda gerekli tedavi yöntemleri ile değerler dengelenir.
Vücuttaki kalsiyum mineralini ölçmek için tıp dünyasında yaygın olarak kullanılan test türüne kalsiyum testi adı verilir. Özellikle kemik ve diş gelişimi için önemli yere sahip olan kalsiyum, vücutta depolanabilen bir mineraldir.
Vücutta kalsiyum eksikliği olduğunda ise beraberinde birçok sağlık sorunu meydana gelebilir. Bu sorunlara karşı tedbirli olabilmek için düzenli olarak testler yapılarak kalsiyum değerleri ölçülür.
Vücutta kalsiyum değerlerini saptamak yani kalsiyumun vücutta yeterli düzeyde olup olmadığını görmek için yapılan kalsiyum testleri, rutin sağlık kontrollerinde yapılması gereken bir test olmakla birlikte diğer yandan mutlaka kişinin şikâyetleri doğrultusunda ihmal edilmeden uygulanması gereken bir testtir.
Vücutta kalsiyum mineralinin ne düzeyde olduğunu görebilmek için hastaya kalsiyum testi yapılır. Kalsiyum testinin yapılabilmesi için; kan testi ve idrar testi olmak üzere iki farklı yöntem vardır. Eğer uzman doktor böbreklerden süzülen ve dışarı atılan kalsiyum miktarını ölçmek ister ise bu durumda idrar numunesi ile kalsiyum testi yapılır.
Hastanın şikâyetleri doğrultusunda eğer uzman doktor, kandaki kalsiyum değerlerini görmek istiyor ise o halde test, hastanın kolundan alınan kan numunesi ile gerçekleştirilebilir. Kalsiyum testi için herhangi bir ön hazırlığa gerek olmadığı gibi testin yapılacağı ise tamamen doktorun isteği doğrultusunda gerçekleştirilir.
Hastanın kalsiyum değerlerinde eksiklik var ise ya da hastanın kalsiyum eksikliğinden kaynaklandığından şüphelenilen sağlık sorunları var ise bu gibi durumlarda mutlaka uzman doktor tarafından test yapılması uygun görülür. Hatta bu noktada yapılan testlerin hasta için hayati önemi vardır.
Vücutta depolanan kalsiyum mineralinin büyük bir kısmı kemiklerde, diğer kısmı ise kanda depolanır. Bu sebepten ötürü kalsiyumun eksik olduğu durumlarda kemik erimesi, gibi sağlık sorunları meydana gelmeye başlar.
Bu sağlık sorunları bireylerin gündelik hayatını büyük oranda olumsuz yönde etkiler. Dolayısıyla da göz ardı edilmemesi gereken ve en ufak şikâyetlerde dahi vakit kaybetmeden uzman doktora başvurulması gereken ciddi bir konudur.
Kandaki ya da böbreklerde kalsiyum değerlerinin ölçülebilmesi için hastanın aç ya da tok olmasının herhangi bir önemi yoktur. Testin yapılmasındaki temel amaç; en hızlı şekilde kandaki kalsiyum miktarını ölçerek eğer herhangi bir eksiklik var ise o halde kısa sürede hastaya en uygun tedavi programını oluşturmaktır.
Öncelikle kemik gelişimi ve böbrek sağlığı için büyük önem taşıyan kalsiyumun kanda eksilmesi sonucu daha büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedendir ki; özellikle böbrek ya da kemik hastalığı olan kişilerin en ufak bir sağlık şikâyetinde ya da rutin olarak kalsiyum testini yaptırması hayati önem derecesindedir.
Vücut sağlığı için son derece önemli olan kalsiyum minerali, vücutta eksik olduğu durumda yani kandaki kalsiyumun olması gerektiği seviyede olmaması durumunda kısa sürede birçok belirti gösterir.
Eksiklik durumunda test yaptırılmaz ve eğer bu eksiklik uzun bir süre fark edilmez ise kemik kırılması ve diş dökülmesi gibi belirtiler göstermeye başlar. Kalsiyum eksikliği erken dönemlerde belirti veren bir eksiklik değildir. Bu noktada rutin testler büyük önem arz eder.
Ayrıca uykusuzluk problemi, karıncalanma, depresyon, kemik erimesi ve cilt kuruluğu gibi belirtiler de kalsiyum eksikliğinin belirtileri arasındadır. Özellikle çocukların gelişim dönemlerinde kalsiyuma ihtiyacı çok fazladır. Bu nedenle de düzenli olarak kalsiyum testi yaptırılarak ölçüm sağlanmalıdır.
Kalsiyum testine yönelik referans aralıkları vardır. Uzmanlara göre kalsiyum testi sonuçlarının bu referans değerleri arasında olması beklenir. Test sonuçlarında elde edilen sayılar değerlerin 8,5 ila 10.3 değerleri arasında olması eksikliğin olmadığı anlamına gelir.
Yapılan testler sonucunda kan değerleri 4,5 ila 5,6 ya da 1.1 ila 1.4 arasında seyrediyor ise bu durumda hastanın ciddi boyutta kalsiyum eksikliği olduğu saptanır. Bu durumda da doktor tarafından acilen hastaya kalsiyum takviyesi yapmak adına tedavi sürecine başlanır.
Hastanın kendi isteği ile yaptırabileceği bu test, aynı zamanda uzman doktorun isteği doğrultusunda da yapılabilen ölçüm testidir. Günümüzde kullanılan hazır kitler sayesinde kandaki kalsiyum değerleri kısa sürede ölçülebilir. Bunun yanı sıra kan ve idrar tahlilleri ile de vücuttaki kalsiyum değerlerini ölçmek için kullanılır.
Uzman doktor istemiyle yapılabilen kalsiyum testini isteyenler kendi istekleri doğrultusunda da birçok devlet ve özel hastanesinde rutin kontrol olarak yaptırabilir. Test ücretleri ise testi yapacak olan hastanenin fiyat politikasına göre farklılık arz eder.
Kalsiyum testi yaptıracak olan kişilerin bu noktada önce hizmet kalitesi sonra fiyat olgusu doğrultusunda tercih yapması son derece önemlidir. Kalsiyum testi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.