İnsülin Testi

İnsülin Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

İnsülin testi, son dönemlerde tanı ve tedavi sürecinde aktif olarak uzmanlar tarafından uygulanan test yöntemlerinden birisidir. Hastanın kandaki insülin direncinin ölçmekte son derece başarılı bir test olmakla birlikte doğru şartlarda uzmanlar tarafından yapıldığında kesin ve net sonuçlar ile uzmanlara yol gösterir.

Hastalıkların tanı ve tedavi sürecinde testlerin önemi oldukça büyüktür. Bu testlerden birisi olan insülin testi, son zamanlarda hastalıkların artması ile uzmanlar tarafından oldukça sık uygulanan test haline gelmiştir.

İnsülin Testi Nedir?

Vücudun insüllin direncinin ne düzeyde olup olmadığını saptamak için yapılan insülint testi, hastanın en az 10 saat boyunca aç kalması sonrasında yapılması gereken bir testtir. Hasta açken hastadan az miktarda kan numunesi alınır. Bu kan numunesi laboratuar ortamında analiz edildikten sonra çıkan kan şekeri değeri ile insülin değeri çarpılarak 405’e bölünür.

Anlaşılabileceği gibi insülin testinin yapılması tamamen tıp alanında özel olarak geliştirilmiş matematiksel hesaplamalara dayalı testtir.

İnsülin Testi Neden İstenir?

Uzmanlar, kişinin insülin direncinin olup olmadığını teşhis edebilmek için istenir. Sürekli açlık durumu, el titremesi, yemekten sonra doymama ya da tekrar acıkma gibi şikayetler ile gelen hastalara uzmanlar genellikle ilk olarak insülin testi yapılmasını uygun görür.

Soğuk terleme, sürekli bayılma ve aşırı hızlı kilo alımı gibi şikayetler de uzman doktorun testi istemesinin temel nedenleri arasındadır.

İnsülin Direnci Nasıl Kırılır?

İnsülin direnci, tedavi edilmesi ve kırılması mümkün olan bir hastalıktır. Eğer test sonucunda değerlerde yükseklik tespit edilmiş ise o halde uzman tarafından en doğru tedavi yöntemine zaman kaybetmeden başlanır.

İnsülin direncinin kırılmasında temel tedavi yöntemi doğru beslenme listesi ve egzersiz programıdır. Bu listeler hasta tarafından düzenli olarak uygulandığında direnci yüksek oranda kırmak mümkün hale gelecektir. Bu hastalıkta düzenli spor yapmak ve karbonhidrat zengini olan besinlerden uzak durmak şarttır.

İnsülin Direnci Testi Yüksekliği Kaç Olmalıdır?

İnsülin direnci testi değerlerinin uzmanlar tarafından genel test referans aralıkları arasında yer alması beklenir. İnsülin direnci testi yüksekliği bu bağlamda matematiksel hesaplamalar haricinde en yüksek 100 ve bu değerin altında olmalıdır.

Sonuçlar bu değerlerin üzerinde çıktığı takdirde kanda insülin direncinden söz etmek mümkün hale gelir. Bu durumda da bireylerde bir takım şikâyetler ile insülin direnci kendisini göstermeye başlar. Özellikle yüksek kan şekeri hastalığa yönelik şüpheler arttırır.

İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir?

İnsülin direnci olan kişilerde belirli belirtilerin kendisini göstermesi mümkündür. Hatta öyle ki bu belirtiler insülin testi yapılmadan önce de kişinin hastalığının tespit edilmesini dahi sağlayabilir.

Aşırı kilo alımının yanı sıra soğuk terleme, sürekli açlık hissi gibi şikâyetler kişinin insülin direnci olduğunu gösteren kesin belirtilerdir. Test ile kesin tanı konulduktan sonra egzersiz ve diyet listesi gibi yöntemler ile tedavisi mümkündür.

İnsülin Testi Uyku Yapar mı?

İnsülin testi değerlerinin referansların üzerinde olması kişilerin özellikle yemeklerde sonra uyku ve aşırı halsizlik hissetmelerine neden olur. Özellikle vücuda karbonhidrat alımı olduğunda vücutta insülin salgılanmaya başlanır ve değerleri hızlı şekilde yükselişe geçer.

İnsülin değeri yükselişe geçtikçe kişide uyku halinin görülme durumu artar. Eğer insülin yükselmesi artar ise bu gibi durumlarda yağlanma ve bel kalınlaşması gibi belirtiler de kendisini göstermeye başlar.

İnsülin Direnci Tanısı Nasıl Konulur?

İnsülin tanısının konulabilmesi için hastaya açken yapılan testler teşhis konusunda önemli yer tutar. Özellikle kan şekeri ve insülin testi bu açıdan önemli testlerin de başında gelir. Bu testler sayesinde karaciğer enzimleri, kan yağları hakkında da bilimsel bulgular verir. Testler doğrultusunda tüm bulgular göz önünde bulundurularak uzman hekimler tarafından en doğru ve etkili tedavi programı oluşturulur.

İnsülin Direnci Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İnsülin direnci tanısı insülin testi ile birlikte konulduktan sonra hasta için en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Ancak insülin direncini kırmak ve tedavi etmek için ilk olarak doğru beslenme düzeni ve egzersiz programını yaşam biçimi haline getirmektir.

Özellikle karbonhidrat zengini olan besinlerden uzak durmak ve doktorun tavsiyeleri doğrultusunda beslenerek düzenli spor yapmak insülin direncini kırmak için birincil tedavi yöntemlerinin başında gelir. Hastanın yaşam tarzını değiştirmesi ve doktorun tavsiyeleri dahilinde düzenlemesi tedavi için büyük öneme sahiptir. 30 dakika yürümek dahi insülin direnci için büyük fayda sağlar.

İnsülin Direnci Dengelendiğinde Vücutta Ne Gibi Değişiklikler Meydana Gelir?

İnsülin direncinin yükselmesi demek beraberinde vücutta birçok değişikliğin meydana gelmesine ortam hazırlar. Öncelikle vücutta hızlı kilo alımı, doymama hissi ve bel kalınlaşması gibi belirtiler ile insülin direnci kendisini göstermeye başlar.

İnsülin direnci dengelendiği takdirde vücutta birçok değişiklik görmek mümkündür. Öncelikle vücudun yağ oranı düşer, kişi fit bir fiziğe sahip hale gelir. Düzenli tedavi programı sayesinde insülin direncini kısa sürede dengelemek ve bu dengeyi doktorun talimatları doğrultusunda dengede tutmak mümkündür.

İnsülin Testi Fiyatları 2024

Kan şekeri ve insülin direncinin tespit edilmesi için kullanılan insülin testinin uygulaması tüm özle ve devlet hastanelerinde yapılır. Hastanın rutin kontrolleri sırasında yaptırdığı testler, testin yapıldığı sağlık kuruluşunun fiyat politikasına göre farklılık gösterebilir.

Ancak aksi bir durum yok ise devlet hastanelerde hastanın insülin testi ücretlerini sağlık güvencesi karşılasa da özel kurumlarda bu test ücrete tabiidir. İnsülin testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.