İkili Test

İkili Testin Önemi!

İkili test, gebelik döneminde anne adaylarına muhakkak uygulanması gereken temel test yöntemlerinden birisidir.

Tıbbın ve bilimin gelişmesi ile birlikte artık anne karnındaki bebeğin kontrol edilmesi ve aynı zamanda şayet bebeğin bir hastalığı var ise bu test sayesinde anne karnında tespit edilmesi olanaklı hale gelmiştir.

İkili test tekniği mutlaka alanında uzman olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Zira testin uygulanışı doğrultusunda birçok dikkat edilmesi gereken durum ve hususlar vardır. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda hem anne hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı açısından ikili test önemli bir yer teşkil eder.

İkili Test Nedir?

Ultrason görüntüleme teknikleri ile anne karnındaki bebeğin anlık hareketlerinin monitöre yansıtılmasını sağlayan ikili test yöntemi, anne ve anne karnındaki bebeğin sağlığının kontrol edilmesi açısından son derece önemlidir.

Gebelikte birçok sağlık sorunu meydana gelebilir. Bu sağlık sorunları hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehdit altına alabilir. Tüm bu riskleri ortadan kaldırmak için yapılan test sayesinde ense kalınlığı ve ense ölçümü gibi kontrolleri yapılarak başarılı şekilde bebeğin sağlığı kontrol edilir.

İkili Test Nasıl Yapılır?

İkili testin uygulanması ultrason cihazları ile gerçekleştirilir. Anne adayı sedyeye sırt üstü uzanır ve uzman doktor, ultrason cihazı ile anne karnındaki bebeğin görüntüsünü ekrana yansıtır. Bu sırada cihazın teknik özellikleri sayesinde bebeğin ense kalınlığı gibi tüm ölçümleri yapılır.

Test ile birlikte aynı zamanda anneye kan testleri de yapılır. Ultrason sonuçları ile yapılan kan testlerinin sonuçları karşılaştırılarak bebeğin sağlık durumu hakkında net ve kesin sonuçlar elde edilebilir.

İkili Test Ne Zaman Yapılır?

İkili test, gebelik döneminde gebelere yapılan bir tanı testi yöntemidir. Ancak bu testin yapılabilmesi için gebeliğin belirli bir haftaya ulaşmış olması gerekir. Doğru sonuçlar alabilmek için doğru haftalarda testin yapılması ve bebeğin daha net izlenmesi için son derece önemlidir.

İlginizi Çekebilir  Özefagus Grafisi

Gebelik döneminde 11. ila 14. haftalar arası ikili test uygulaması için en uygun haftalardır. Bu sayede hem bebek hem de anne sağlığı hakkında genel bir sağlık muayenesi yapılmış olur.

İkili Test Normal Değerler Nelerdir?

Tarama testleri yapıldıktan sonra sonuçlar rapor edilerek takibi yapan kadın doğum uzmanına gönderilir. Sonuçlar kan tahlilleri ile birlikte değerlendirilirken aynı zamanda değerlendirme sırasında annenin yaşı da göz önünde bulundurulmalıdır.

İkili test sonuçlarını gösteren rapordaki değerler eğer 300 üzerine çıkmış ise bu değerler yüksek değerler olarak kabul edilir. Bu durumda ek testler yapılarak daha doğru tanının konulması sağlanır.

İkili Test Aç Karnına mı Yapılır?

Annenin ikili test öncesinde aç ya da tok olması herhangi bir öneme sahip değildir. Ultrason cihazı ile test sırasında anne karnındaki bebeğin testleri yapılırken diğer yandan annenin kolundan alınan kan numuneleri ile de annenin sağlık durumu kontrol edilir.

İkili testler öncesinde anne aç ya da tok olabilir. Annenin yemek yemesi ya da aç olması sonuçlar üzerinde etkili bir durum değildir. Dolayısıyla da test öncesinde annenin aç ya da tok olması fark etmez.

İkili Test Neden Yüksek Çıkar?

Bu test, anne karnındaki bebeğin down sendromu başta olmak üzere kromozomal hastalıkların gelişip gelişmediğini saptamak için yapılan bir testtir.

Eğer yapılan test sonuçlarında değerler yüksek çıkar ise  o halde bebeğin down sendromu olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eder.

Test sonuçlarında değerlerin yüksek çıkmasının birçok nedeni olabilir. Dolayısıyla da ilk test sonucu yüksek çıksa dahi hemen bebeğe down sendromu teşhisi konulmaz. Kombine testler yapılarak sonuçların sağlaması yapılır.

İkili Test Cinsiyet Belli Olur mu?

Gebelik döneminde bebeğin cinsiyetini kesin ve net bir şekilde öğrenmek ortalama gebeliğin 16. haftasına denk gelir. Bu süreç öncesinde yani erken dönemde bebeğin cinsiyetini tahmin etmek ise tamamen kadın doğum uzmanının deneyimlerine ve uzmanlığına kalmıştır.

İlginizi Çekebilir  Hepatit C

İkili test yapılırken uygun ve net görüntüler alınır ise o halde uzman doktorun erkenden cinsiyet tahmini yapması mümkün hale gelebilir.

İkili Test Papp-a Normal Değerleri

Plesantadan kaynaklı olarak değişme gösteren papp-a değerleri, hamileliğin ileri seviyelerinde artan değerlerdir. Değerlerin yüksek olması aynı zamanda ikili test sonuçlarının da yüksek olmasına neden olur.

İkili Test Nasıl Yapılır Kadınlar Kulübü

Gebelik boyunca yapılması gereken önemli testlerden birisi de ikili testlerdir. Bu testler hem annenin hem de anne karnındaki bebeğin sağlığını kontrol edebilmek için son derece önemlidir. Bu testler, özellikle anne karnındaki bebeğin down sendromu gibi kromozomal hastalıklarla karşı karşıya olup olmadığını söyler.

İkili Test Sonuçları

Bu testin yapılmasının temel amacı anne karnındaki bebeğin herhangi bir kromozomal hastalığının olup olmadığını saptamaktır. İkili test sonuçları genellikle bebeğin herhangi bir kromozomal hastalığı olup olmadığı konusunda kesin sonuçlar verir.

Test, rutin gebeliklerde genel sağlık taraması olarak yapılırken özellikle yüksek riskli gebeliklerde uzmanlar tarafından mutlaka yapılması gereken bir tarama testi olarak bilinir. Yapılan test sonuçları en geç iki gün içerisinde çıkar ve uzman doktor tüm sonuçları paralel şekilde sonuçları değerlendirir.

İkili Test Fiyatları 2024

Gebelik döneminde yapılması gereken testler birçok devlet hastanesinde ve özel hastanede yapılabilir. İkili test fiyatları ise her sağlık merkezinde ve hastanede farklı olabileceğinden doğrudan testin yapılacağı hastaneden fiyat bilgisi almak daha doğru olacaktır. İkili test fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.