ICA testi, günümüzde uygulanan önemli test tekniklerinden birisi olmakla birlikte uygulama alanları da geniş olan bir test türüdür.
Dünya genelinde yaygın ve etkin olarak şüpheli hastalara uygulanan ve modern tıp tekniği olan test, Türkiye’de de devlet hastanelerinde sık sık uygulanmakla birlikte özel kliniklerde de hastalara yapılabilen bir test tekniğidir.
Antikor tanısında ciddi bir öneme sahip olan test, aynı zamanda gerek devlet hastanelerinde gerekse özel kliniklerde maliyeti düşük bir testtir. Bu nedenle de hastaların kolaylıkla yaptırabileceği aynı zamanda uzmanlara güvenilir sonuçlar veren bir testtir.
İnsülin üretiminden sorumlu olan adacıklara yönelik yapılan ICA testi, yapılış amacı ve teşhis gücü ile hayati önem taşır. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tıp teknolojisi son derece gelişmiş bir düzeye ulaşmış ve günümüzde de halen gelişme göstermektedir. Bu test ise, bu gelişmelerin bir sonucu olarak tıp dünyasına kazandırılmış ve yeri büyük olan test tekniğidir.
İnsülin üretimi insan vücudunda son derece önemlidir. Ica testi, insan vücudunda insülin üretiminden sorumlu olan adacıklarda meydana gelen antikorların tanı ve takibi için kullanılan bir yöntemdir.
Ayrıca bu yöntem takip ve tedavi sürecinin en etkin ve en verimli şekilde uygulanmasını sağlama özelliğine sahiptir. Testin gerek uygulama gerekse sonuç aşamasında önemli özellikleri vardır. Dolayısıyla da mutlaka alanında uzman olan hekimler tarafından uygun şartlarda yapılması gerekir.
Yapılan araştırmalar ve gözlemler neticesinde teşhisi yeni konulmuş olan hastaların %90 gibi bir büyük oranında pozitif sonuç alındığı görülmüştür. Ancak sonuçların doğru ve kesin olabilmesi için hastaların uzman hekimlerin tavsiye ve önerilerini eksiksiz şekilde uygulaması son derece önemlidir.
Bu nedenle de günümüzde bu test sadece modern tıp teknolojisinin kullanıldığı klinik ortamlarda ve uygun koşullarda gerçekleştirilir.
Testin uygulanışının son derece basit ve tek düze olması testin yetişkin ve yaşlılarda olduğu gibi aynı zamanda çocuk ve bebeklerde de basit şekilde yapılmasına imkân tanır.
Test uygulaması öncesinde hastanın sağlık öyküsü dinlenir ve ardından hasta hekim tarafından detaylı bir fiziksel muayeneye alınır. Genel olarak tek seferde yapılabilen ICA testi, gerekli durumlarda eğer uzman hekim gerek görürse kan numunesi ile tekrar edilebilir.
Yapılan testin sonucu eğer pozitif çıkar ise bu sonuç hastanın sağlık sorunlarını olduğuna işaret eder. Şayet test sonucu negatif çıkar ise o halde hastada bir enfeksiyon ve antikor sorunundan bahsetmek mümkün olmayacaktır.
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından onay almış olan test, aynı zamanda Dünya genelinde de Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış bir test yöntemidir. Dolayısıyla da dünya genelinde uygulama alanı son derece geniştir.
Testin yapılıp yapılmayacağı kararı sadece uzman hekim tarafından verilir. Hasta kendi isteği ile bu testin yapılmasına karar veremez. Öncelikle adacık hücrelerinin ürettiği antikor seviyelerinin ölçülmek isteniyor ise uzman hekim ICA testi yapılmasını isteyebilir.
Adacık hücrelerindeki antikorların bazı zamanlarda hızlı bir şekilde yükselişe geçmesi bu testi gerekli hale getirebilir. Bu çoğalma da özellikle bağışıklık sistemi üzerinde ciddi sağlık sorunlarına ortam hazırlayabilir. Diğer yandan ise diyabet 1 hastası olan hastaların takip sürecinde de etkin rolü olan önemli bir test tekniğidir.
Tüm bu sebeplerden dolayı eğer hasta belirtiler gösteriyor ise ve belli başlı şikayetleri var ise bu gibi durumlarda uzmanlar zaman kaybetmeden en hızlı şekilde testin yapılmasını uygun görebilir.
Ayrıca bireyin aile bireyleri arasında testin pozitif çıktığı kişiler var ise bu gibi durumlarda da uzman hekimler, herhangi bir belirti ve şikâyet olmaksızın testin yapılmasını tavsiye edebilir.
Testi yaptıracak ya da yaptırmış olan hastaların hepsi test sonuçlarının ne zaman çıkacağını ve kaç günde değerlendirileceğini merak eder. Ancak ICA testi sonuçlarının çıkma süresi testin yapıldığı sağlık merkezi ile doğrudan alakalıdır.
Testin yapıldığı sağlık merkezinin laboratuar ortamı ne kadar modern ve gelişmiş ise testin sonuç verme süreci de o kadar kısa olacaktır. Eğer test devlet hastanelerinde yapılmış ise test sonuçları ortalama olarak 48 saat içinde çıkar.
Devlet hastanelerinde test sonuçlarının uzun vadede sonuç vermesi nedeni ile özel sağlık merkezlerinde bu test daha yaygın olarak yaptırılır. Çünkü devlet hastanelerinde 48 saatte çıkan test sonuçları, özel sağlık merkezlerinde24 saatte çıkabilmektedir.
Bu nedenle de testten hızlı sonuç almak isteyen hastalar devlet hastaneler yerine özel sağlık merkezlerini tercih ederek test sonuçlarını kısa sürede alabilir ve uzman doktoruna değerlendirmesi üzere sonuçları gösterebilir.
Tüm test türlerinin fiyatları her sene Sağlık Bakanlığı’nın belirleyerek resmi gazetede yayımlaması ile oluşturulur. Birkaç sene öncesine kadar test fiyatları, son derece yüksek seviyelerde seyrediyordu ve ihtiyaç duyan her hasta bu testi yaptıramıyordu. Ancak günümüzde Sağlık Bakanlığı’nın sürece dahil olması ile birlikte test fiyatları ekonomik seviyelere çekilerek her bütçeye yönelik hale gelmiştir.
Özel sağlık merkezlerinde test fiyatlarının daha yüksek olacağı düşüncesi olsa da aynı şekilde özel sağlık merkezleri de bu testi her bütçeye uygun şekilde gerçekleştirerek hastalara kesin sonuçlarla hizmet verir.
Ancak ICA testi özel sağlık merkezinde yaptırılacak ise öncesinde sağlık merkezinden detaylı bilgi almakta fayda vardır. Ica testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.