Homosistein testi, kandaki homosistein miktarının ölçülmesi için uygulanır. Homosistein, hücresel dengenin sağlanmasını yarayan bir salgı maddesidir. Aminoasit olan homosistein, kanda azaldığında ya da arttığında bazı sorunlara neden olur.
Kişinin vücudunda ne kadar miktarda olduğunun ölçülmesi ve izlenmesi için homosistein tesi uygulanır. Beslenme ve yaşam tarzı bu aminoasidin vücutta artmasına neden olabilir. Kişi kalp ve damar hastalıklarına karşı hangi risk seviyesinde olduğunu öğrenebilmek için bu testi yaptırması gerekir.
Hiperhomosistinemi, vücutta homosistein seviyesinin yüksek olduğunu gösterir. Kişi B6 ve B12 vitaminleri bakımından yeterince faydalanamıyorsa vücuttaki homosistein seviyesi yükselir. Ne kadar yüksek olduğunu değerlendirebilmek için kan testi uygulanır.
Hiperhomosistinemi ile karşı karşıya kalındığında hastaya en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Bu hastalıkla arter ve ven damarlarında tromboz artışı görülür.
Tedaviler tromboz eğilimini düşürmeye yönelik olarak belirlenir. Homosistein seviyesi düşürüldüğünde kalp krizi ve inme riski azalır. Bu nedenle hiperhomosistinemi ile karşı karşıya kalmak ciddi bir sorundur.
Pek çok hastalığın tespit edilmesinde uygulanan kan testi gibi homosistein seviyesinin ölçülmesi için de kan örneği alınarak homosistein testi yapılır. Hastanın kol damarından alınan kan örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilir.
Kan örneğinin alınması ve testin en doğru yanıtı vermesi için kişinin 8-10 saat boyunca aç olması gerekir.
Tok karnına verilen kan örneği sonucun yanlış çıkmasına neden olur. Hastanın aç olmasının yanı sıra başka bir hazırlık gerektirmez. Bu nedenle basit bir testtir. Kalp krizi ve inme riskine karşı mutlaka bakılması gereken bir testtir.
Homosistein miktarının ölçülmesi için yapılan testin istenilmesinde özel durumlar yer alabiliyor. Doktor hastada B12 eksikliğinden şüphelendiğinde ve folat gibi vücutta önemli vitaminler eksik görüldüğünde ister. Daha önceden kalp krizi geçirenlerde ya da inme riski taşıyan hastalarda istenebilir.
Aynı zamanda yeni doğan bebekte metiyonin durumunun görülmesi için istenen bir testtir. Aile öyküsünde koroner arter hastalığı ve kalp hastalığı taşıyan kişilerde de istenen bir testtir. Hastada homosistinüri şüphesi varsa tespit edilmesi için istenir.
Hastanın vücudundaki homosistein seviyesini ölçmek için yapılan homosistein testi, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Normal şartlarda düşük seviyede olması gereken bir aminoasittir. Yetişkinlerde 5-15 aralığında olması gerekir. Cinsiyete göre bu aralıklarda değişkenlikler yaşanabilir.
Erkeklerde kadınlara oranla daha yüksek görülebilir. Hastada çıkan sonuca göre en uygun tedavi yöntemi belirlenerek seviyenin düşürülmesi sağlanır.
Uzman hekim tarafından çıkan sonuçlar hastanın yaşına, cinsiyetine, geçirdiği hastalıklara bakılarak değerlendirilir. Özel durumlar ile karşı karşıya kalındığında uygulanacak olan tedavinin de seyri değişebilir.
Hastanın kol damarından alınan kan örneği ile yapılan homosistein testi aç karnına uygulanır. Kan örneğinin detaylı olarak laboratuvarda incelenmesi, sonuçların raporlanması ve doktora ulaşması ortalama olarak 10-15 günlük bir süreci kapsayabilir.
Hastane ve laboratuvarların yoğunluğuna göre bu sürede değişkenlikler meydana gelebilir. laboratuvar daha gelişmiş ve yoğun değilse sonuçlar daha kısa sürede doktora ulaştırılır. Sonuçlar detaylı olarak incelenir ve homosistein miktarı belirlenir. Sonuca göre hastaya en uygun tedavi uygulanır.
Vücutta büyük bir öneme sahip olan homosistein az miktarda bulunan aminoasittir. Bazı durumlarda yükselme göstererek sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Homosistein yükselme gösterdiğinde kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiler.
Böbrek yetmezliği olan hastalarda kan yeterli süzülemediği için bu seviyede yükselme görülebilir. Aynı zamanda lösemi, kanser, sedef hastalığı, bağırsak iltihapları olan hastalarda da yüksek seyredebilir.
Kan düzeyi yükseldiğinde homosistein seviyesinde de yükselmeler meydana gelecektir. Bu durumda hastanın yaşına ve cinsiyetine göre tedavi belirlenir.
Kişinin vücudunda olması gereken ve büyük bir öneme sahip olan homosistein aminoasidi doğru miktarda alındığında herhangi bir sorun teşkil etmez. Vücuttaki seviyesini ölçmek için uygulanan homosistein testi sonucunda yüksek çıktığında hastaya özel tedaviler uygulanır.
Homosistein seviyesini düşürmek için dengeli ve sağlıklı olarak beslenmek, düzenli olarak egzersiz yapmak, alkol ve sigaradan uzak durmak gerekir. Bunların yanı sıra hekim tarafından özel olarak planlanan tüm hususlara uyulması gerekir. Homosistein seviyesinin normale dönmesinde en etkili durum fiziksel aktivitedir.
Hastada B12 ve vitamin eksikliklerine rastlandığında uygulanan homosistein testi, ortalama olarak 10-15 gün içinde sonuçlanır. Test sonucu hastanın yaş, cinsiyet gibi durumları göz önünde bulundurularak değerlendirilir. Doktor tarafından en uygun seviye belirlenir.
Yüksek çıktığı durumlarda düşürülmesi için hastaya özel tedaviler uygulanabilir. Hastada kalp rahatsızlıkları varsa, diyabet sorunu varsa, B12 eksikliği ve folat eksikliği varsa seviye normalinden daha yüksek çıkabilir.
Bu sorunlarda hastalığa uygun tedaviler uygulanır. Bu teste ek olarak farklı testler de uygulanır ve seviye en uyguna getirilir.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha kolay ilerleyen tahlil ve tetkikler hastalıkların doğru teşhis edilebilmesi için en gerekli durumlardandır. Hastaya yapılan testlerde fiyatlar özel ve devlet hastanesi olma durumuna göre değişir.
Uygulanacak olan test sayısına göre fiyatlar değişir. Homosistein testi devlet hastanelerinde herhangi bir ücret ödemeden yaptırılabilir. Homosistein testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.