HLA B7 Testi

HLA B7 Testi Nedir?

Hla b7 testi, artrit, üveit, juvenil artrit gibi hastalıkların tespit edilebilmesi için yapılan testtir. Human lökosit antijen testi olarak da bilinen B7 testi akyuvarda yer alan protein miktarının ölçülmesini sağlar.

Bu proteinler, yabancı maddeleri akyuvarlardan ayırırlar. Yapılan test sonucunda proteinlerin fazla ya da az olduğu ölçülür. Bu sayede hastalıların net tanısı konulabilir.

HLA B7 testi, kişinin hastalıkla ilgili şüphesi olduğu durumlarda uygulandığı gibi, kemik iliği ya da böbrek nakli olacak kişilerde de uygulanır. Kişinin kendi hücreleri ve yabancı maddeleri ile birbirinden ayırarak hastalığın tespit edilmesini sağlar.

Genetik olarak geçen hastalıkların teşhis edilmesinde en etkili test yöntemlerindendir. HLA hastalığı halk arasında behçet ya da çölyak hastalıkları olarak biliniyor.

Günlük hayatta sık sık karşılaşılan pek çok hastalık HLA kapsamı içinde yer alıyor. Testin sonucuna göre hangi hastalığın pozitif olduğu belirlenir ve hastaya en uygun tedavi yöntemi uygulanır.

HLA B7 Testi Nasıl Yapılır?

Dünya üzerinde adı bilinen ya da bilinmeyen pek çok hastalık yer alıyor. HLA hastalıkları da halk arasında fazla bilinmeyen ama sıklıkla rastlanan hastalıklardandır.

Eklem hastalıkları, behçet hastalığı, çölyak hastalığı, bağırsak enfeksiyonları HLA kapsamı içerisinde yer alıyor. Hastalıkların tespit edilebilmesi için de hla b7 testi, uygulanır. Bu test hastadan kan örneği alınarak yapılır.

Hastadan alınan kan numunesi incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Sonuçlar raporlanarak uzman hekime gönderilir. Uzman doktor tarafından incelenen raporlar sonucunda kişinin taşıdığı hastalık belirlenir.

Ek bir numune almaya ya da test uygulamaya gerek kalmadan hastalık teşhis edilebilir. B7 testi ile hastalık daha erken dönemde tespit edilebiliyor. Günümüzde HLA hastalıklarının kesin tedavisi olmasa da semptomlara yönelik tedaviler uygulanıyor.

İlginizi Çekebilir  IGG Antikor Testi

Bu nedenle erken dönemde tespit edilmesi büyük derecede önem sağlıyor. Hasta erken dönemde tedaviye başlamadığı taktirde bağışıklık sistemi giderek çökmeye başlar ve ciddi sağlık sorunları yaşar. Son derece önem verilmesi gereken HLA testi hastalık belirti gösterdiği andan itibaren mutlaka yaptırılması gerekir.

HLA B7 Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Bağışıklık sistemi, kişinin vücudunu ayakta tutan ve yaşam kalitesini en fazla etkileyen sistemlerden biridir. Bu sisteme etki eden pek çok virüs vardır. İnsan vücuduna genetik olarak gelen ya da sonradan bulaşan virüsler bağışıklık sisteminin zaman içinde savunmasız kalmasına neden olur.

HLA hastalıkları da genellikle çocuklarda meydana gelen ve çoğunlukla genetik yoluyla bulaşan hastalılardandır. HLA B7 testi sayesinde bu hastalıklar tespit edilerek tedavi edilmeye başlanabilir. Bu testi yaptırmak için ortaya çıkan hastalık belirtileri dikkate alınabilir.

Bel ağrısı, eklem ve kas ağrıları, sık idrara çıkma, idrar yollarında yanma gibi belirtileri hissedenler vakit kaybetmeden bu testi yaptırmalıdır. HLA B7 testi doktor tarafından özel olarak da istenilebilir.

Hastalık kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle uygulanacak olan tedavi yöntemi de değişir. Doktor hastaya uyguladığı ön muayene sonrasında da bu testin yapılmasını isteyebilir.  Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde son derece önemsenmesi gereken bir testtir.

HLA B7 Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Hastaya yapılacak olan HLA B7 testi, akyuvarlardaki protein miktarının ölçülmesini sağlayan testtir. Hastanın cinsiyetine, yaşına ve tıbbi geçmişine göre testin sonuçları değişkenlik gösterir. Hastadan alınan kan numunesi incelenmesi için laboratuvara gönderilir ve test sonuçları gün içinde sonuçlanır. HLA testinin yanı sıra farklı test ve tahliller de yapılırsa test sonuçlarının çıkması 2-3 günü bulabilir.

Hastaneye ve laboratuvarın çalışma ortamına göre test sonuçlarının çıkmasında değişiklikler meydana gelebilir. Daha gelişmiş cihazlara sahip olan hastanelerde sonuçlar daha kısa sürede raporlanır.

İlginizi Çekebilir  HS-CRP Testi

Test sonuçları olumlu çıktığı taktirde hastanın semptomlarına yönelik olarak hemen tedaviye başlanır. Negatif çıkan test sonucunda hastada herhangi bir HLA hastalığı yoktur.

Çıkan sonuçlara yönelerek tedavi planları uygulanır. Hastalık tam ortadan kaldırılmasa da ortaya çıkan bulgular tedavi edilebilir. Acısız ve ağrısız bir yöntem olarak yapıldığı için herhangi bir tedirginlik gerektirmez.

Test yaptırmak için muayene beklemeye gerek yoktur. Belirtileri hisseden her birey hemen test yaptırabilir. Daha hızlı sonuca ulaşabilmek için HLA testi büyük önem taşır.

HLA B7 Testi Fiyatları 2024

HLA hastalıkları, genç yaş grubunda ve çocuklarda daha sık rastlanan bağışıklık sistemi hastalıklarındandır. Hastalık belirtilerini gösterdiği andan itibaren ilerleme göstermeden tespit ve tedavi edilmesi gerekir. HLA testi hastadan kan örneği alınarak yapılır.

Kan numunesi laboratuvar ortamında incelenerek sonuçlanır. Bu sonuçlarda hangi organın ne derecede etkilendiğine kadar ulaşılır.

Çıkan sonuca göre doktor hastaya yönelik tedavi planı düzenler. Test fiyatları hastane ve kliniğe göre değişir. Devlet hastanesinde herhangi bir ücret ödemesi yapılmadan test yaptırılabilir.

Özel hastane ve laboratuvarlarda ise ücret politikalarına göre ödeme çıkar. Hastaya özel olarak uygulanan indirimler sayesinde kan testi daha uyguna yaptırılabilir. HLA testinin yanı sıra farklı tetkikler uygulandığında fiyatlarda da artış meydana gelir.

Laboratuvar ortamı daha gelişmiş ve hızlı sonuç veren hastanelerde fiyatlar daha maliyetli olabilir. Bütçenize göre en  uygun hizmeti sunan hastaneyi tercih edebilirsiniz.

HLA B7 testi fiyatı sayesinde belirti yaşayan her hasta bütçe aşımı yaşamadan rahatlıkla test yaptırabilir. Hla b7 testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.