Genel anlamda hiv virüsünün insan vücudunda neden olduğu en belirgin hastalıkların başında şüphesiz ki AIDS gelir. Kişinin vücudunda hiv enfeksiyonlarının var olup olmadığını anlamak için en iyi tanı yöntemi hiv testidir.
Hiv enfeksiyonu kan, semen, vajinal sıvı, ejakülasyon öncesi veya meme sütü gibi vücut sıvıları aracılığı ile kişiden kişiye kolaylıkla bulaşır. Kişinin bu gibi durumlar ile karşı karşıya kalıp şüpheye düşmesi yapılan hiv testi ile netleşir. Hiv testi hastalığın genel durumu ve ilerleme aşamasında da bilgi verir.
Günümüzde hiv testi son yıllarda dünya genelinde tıp dünyasının olmazsa olmaz tanı ve tedavi yöntemlerinin başında geliyor. İnsan bağışıklık yetmezlik virüsü olarak bilinen hiv enfeksiyonları, vücudun bağışıklık sistemine doğrudan etki ederek günlük yaşantıda birçok sorunu da beraberinde getiriyor.
Bağışıklık sisteminde bulunan CD4+ T Lenfosit hücrelerini etkisi altına alan bu virüs, aynı zamanda kan hücrelerini hedef alarak kişinin yaşantısını olumsuz etkiliyor. Hiv virüsünün çeşitli dokulara yerleşmesi, vücut içerisinde oluşturduğu enfeksiyondan dolayı çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına da neden oluyor.
Ayrıca hiv virüsüne müdahale edilmediğinde baş edilemez duruma gelerek ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. Bu neden ile hiv şüphesi bulunan kişilerin hekimin tavsiye ettiği aralıklarda hiv testi yaptırması gerekiyor.
Genel kapsamda hiv virüsleri, enfekte olmuş olduğu kişilerde vücut sıvılarının, bu tür virüs ile temas etmemiş olan kişilerin vücuduna giriş yapması ile birlikte hızlı bir yayılım gerçekleştirirler. Virüsün yayılımında etkili olan kan, sperm, vajina salgısı ve anne sütü gibi etkenler sıralanabilir. Ayrıca hiv virüsünün kişiden kişiye bulaşmasını sağlayan en etkili nedenlerin başında cinsel temas gelir.
Korunmasız olarak yaşanan cinsel ilişkilerde, bütünlüğü bozulan mukozalar hiv hücrelerinin taşınmasına aracılık ederler. Bunun yanı sıra hiv hücrelerinin kan yolu ile ve anneden bebeğe bulaşma riski de oldukça yüksektir. Hiv virüsü ile enfekte olan hastaların tedavi süreçlerini tamamlayana kadar sağlıklı bireylerden uzak kalması gerekir.
Kan testi olarak bilinen ve diğer kan testleri ile hemen hemen aynı uygulama adımları kullanılarak yapılan hiv testi, hastanın kendisinden alınan kan örneklerinin laboratuvar ortamında incelenmesi ile gerçekleşir. Hastanın durumuna bağlı olarak hiv testinin yanı sıra farklı antijen testleri de uygulanabilir.
Kan hücrelerinin özel akıllı cihazlar ile incelenmesinin ardından biyokimya uzmanı ve teknikerler tarafından sonuç raporu oluşturulur. Rapor sonucu hasta mahremiyetine dikkat edilerek hekim tarafından uygun bir dil ifadesi ile hasta ile paylaşılır. Raporun sonucuna göre uygulanacak olan tedavi yöntemi ve kullanılacak ilaçlar hakkında hastaya detaylı bilgi aktarımı sağlanır.
Kişinin hiv virüsü taşıyıp taşımadığını öğrenmesi için yaptırması gereken hiv testi, kendisinden alınan kan örneğinin detaylı bir şekilde incelenmesi sonucu bilgi verir. Hiv testi devlet kurumları özel hastaneler ve gönüllü danışmanlık merkezleri tarafından yapılabilir.
Kanunlar gereği test öncesinde hastadan alınan kimlik bilgileri hiçbir kurum ya da kişiler ile paylaşılmaz. Ayrıca korunmasız bir ilişkiye giren ve hiv şüphesi ile karşı karşıya kalan kişiler için evde yapabilecekleri testlerin olduğunu da söylemek mümkün.
Tıp dünyasında yapılan tüm kan testlerinde rapor çıkması gerektiği için kişinin kimlik bilgileri mutlaka alınır. Hiv testinde de durumun farklı olduğu söylenemez. Hiv testini evde kişinin kendi imkânları ile yapabilmesi için testler bulunur. Ancak danışmanlık almadan kişinin kendi bildiği üzere hiv testi yapması oldukça sakıncalı bir durumdur.
Evde yapılan hiv testinin sonucu güvenli değildir. Öyle ki kişinin vücudunda hastalık henüz kuluçka dönemine girmemişse yanlış sonuçlar almak ihtimaller arasında yer alır. Bu neden ile hiv testinin evde yapılması uzmanlar tarafından önerilmeyen bir durumdur.
Vücutta hiv hücrelerinin var olduğunu veya bu virüse bağlı olarak hastalığın olup olmadığını öğrenmek için temasın üzerinden belirli bir zamanın geçmesi gerekir. Virüsün insan vücuduna yerleşmiş olduğu bu süreç tıp dünyasında pencere dönemi olarak adlandırılır. Hiv testinin sonuç verme süresi kişiye ve hastalığın durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu neden ile hiv testi için net bir zaman dilimi belirtmek doğru değildir.
Genellikle hiv virüsü ile yaşayan ve vücudu enfekte olmuş kişilerin evlenme konusunda herhangi bir kısıtlaması söz konusu değildir. Ancak evlilik öncesi yapılan testlerin içerisinde hiv testinin olup olmadığı bireyler tarafından sıklıkla araştırılır.
Hiv testinin yapılması için evlilik hazırlıklarında herhangi bir mecburiyet söz konusu değildir. Ancak kişilerin sağlıkları ve gelecekte doğacak olan bebeklerine tedbir amacı ile uzmanlar tarafından evlilik öncesi yaptırılması tavsiye edilir. Evlilik hazırlıklarında olan çiftlerin talepleri doğrultusunda hiv testi yapılarak rapor edilebilir.
Hekimler tarafından hiv hücresi bulunan kişi ile çeşitli yöntemler ile temas haline giren kişinin pencere durumu ortalama 2 hafta olarak belirlenmiştir. 2 haftanın sonunda yapılan hiv testleri net sonuçlar verir. Ayrıca hiv testi sonucunun negatif gelmesi ile birlikte kişide hastalık olmadığı anlaşılır.
Ancak hekimin şüpheli bir durum görmesi halinde 3 ay sonra yenileme gerekebilir. Normal şartlarda hiv testinin 6 aya bir yapılması uygun görülmüştür. Hiv testinin yeterlilik süresi kişinin durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir.
Hiv şüphesi olan bir kişi ile temas halinde olunduğu zaman ortalama 11-12 gün sonucunda kan pozitifleşmeye başlar. Virüsün yayılım hızı 1 hafta gibi bir süreci kapsadığından uzmanlar tarafından hiv testi yapılması için en uygun zaman temastan 15 gün sonra olarak belirlenmiştir. Yapılan hiv testinin pozitif çıkması, kişinin virüsü kaptığını ve hemen tedavi sürecinin içerisine girmesi gerektiğini gösterir. Hiv testi genellikle korunmasız ve şüpheli girilen cinsel ilişkiler sonrası tercih edilir.
Genellikle hiv testi hastanın durumuna bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Teknolojinin gelişimi ile birlikte birçok farklı çeşitte üretilen bu test, bu neden ile farklı fiyat tutarları ile kişilerin karşısına çıkar. Hiv testi için kişinin ayırması gereken bütçe hangi testi yaptıracağına bağlı olarak değişiklik gösterir. Son yıllarda genellikle diğer test çeşitlerine oran ile uygun fiyatlı olan 4. Nesil hiv testi tercih edilmektedir.
Hiv ( Pozitif ) Ne Demek?
Kişinin vücudunda hiv hücrelerinin olup olmadığı ancak yapılan testler sayesinde öğrenilebilir. Hiv testleri negatif ve pozitif olmak üzere iki farklı değere sahiptir. Hiv testinin sonucunun pozitif gelmesi kişinin vücudunda virüsün varlığını ortaya koyar. Test sonucunun bu şekilde gelmesinden sonra gerekli incelemeler ve tahliller yapılmaya devam edilir. Hiv testinin pozitif olmasından sonra yapılan doğrulama testi, virüsün neden olduğu veya olabileceği hastalıklar hakkında da bilgi sahibi olunmasına yardımcı olur. Hiv testinin sonucu kişinin sağlığı açısından büyük önem taşır.
Erken Hiv Tanısı Nasıl Konulur?
Hiv şüphesi ile karşı karşıya kalan kişilerde erken tanı evde yapılacak olan kist testleri yardımı ile konulabilir. Ayrıca şüpheli temaslardan sonra kişinin bulunduğu yerde ki sağlık ocağına başvurması da hiv testi yapılarak erken tanı konulmasına yardımcı olur. Hiv enfeksiyonlarında erken tanı konulması tedavi sürecini hızlandırır ve hiv hücrelerini vücutta büyük oranlarda azaltmaya yardımcı olur. Hiv testlerinde negatif ve pozitif olmak üzere iki değer bulunduğundan sonucu anlamak oldukça basittir.
Tüm Hiv Testlerinin 90 Günün Ardından Tekrarlaması Önerilir Mi?
Kişinin yaptırmış olduğu hiv testinin sonucu tamamen bu sürecin nasıl ilerleyeceğine yol çizer. Yapılan hiv testinin sonucunun pozitif gelmesi hemen ardından farklı testler uygulanacağını gösterir ve tedavi süreci başlar. Ancak hiv testi sonucunun negatif gelmesi virüsün vücutta olmadığını gösterdiğinden hekim tarafından 6 aya bir tekrarlanması tavsiye edilir. Bunun yanı sıra negatif gele sebile hekimin şüpheli gördüğü durumlarda, uygulanan test çeşidi ne olursa olsun 3 ay sonra tekrarı talep edilebilir.
Hiv Pozitifim Doğrum Ve Sonrasında Bebeğime Bulaşır Mı?
Hiv pozitif bir anne ya da babanın bebek sahibi olması elbette ki mümkün. Ancak böyle durumlarda anne babaların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi doğum sırasında veya emzirme döneminde bebeğe geçişinin olup olmayacağıdır. Hiv hücrelerinin bulaşıcı özellikleri doğum esnasında da aktif hale gelir. Ancak kişinin hamilelik sürecinde hiv tedavisi görmesi, doğum esnasında bu virüsün bebeğe geçişini engelleyecektir. Bu neden ile hiv hücresi taşıyan annenin hamileliğini öğrendiği andan itibaren mutlaka tedavi görmeye başlaması gerekir. Hiv virüsü olan kişilerin genellikle doğumlarında sezaryen tercih edilir. Hiv virüsü anne sütü ile de geçiş sağlayabileceği için hiv virüsü annenin çocuk emzirmesi uygun değildir.
Bu tür durumlarda bebek anne sütü değerlerini içerisinde barındıran mamalar yardımı beslenme ihtiyacı karşılanır. Hiv virüsünün genetik geçirgenliğini önlemek için kişinin mutlaka konu ile alakalı detaylı bilgilere sahip olması gerekir. Aksi takdirde dönüşü ve telafisi mümkün olmayan sağlık problemleri ile karşı karşıya kalınabilir.
Hiv Dış Ortamda Ne Kadar Süre Yaşar?
Hiv virüsünün dış ortamda yaşamasının mümkün olmadığı uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Belirli koşullarda hiv virüsünün dış ortamda ancak bir hafta hayatta kaldığı bilinir. Hiv virüsünün dış ortamda yaşama süresi vücut sıvısı çeşidine, vücut sıvısı hacmine, virüs konsantrasyonuna, sıcaklığa, asiditiye ve güneş ışığı, rutubet gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Virüsün kan hücreleri ile temas haline girmesi sonucunda yok olması mümkün değildir. Durumun böyle olması hiv tedavisinde erken tanının önemini ortaya koyar. Öyle ki virüs için yapılan erken tanı, tedavi sürecinin başlamasına, hızlı ilerlemesine ve olumlu sonuçlar alınmasına vesile olacaktır.
Kondomlar Hiv’i Önlemede Etkili Midir?
Hiv virüsünün kişinin sağlığında yol açtığı birçok olumsuzluk günlük yaşantısında aktivitelerini sınırlar. Bu nedenle hiv virüsünden korunmak için uzmanlar tarafından birçok korunma yöntemi sıralanabilir. Ancak hiv virüsünden korunmak için tercih edilen yöntemin doğru olması gereklidir. Kondomların hiv virüsünde koruyucu olduğu hekimler tarafından ispatlanmıştır. Sperm sıvısı gibi sıvıların geçişlerine izin vermeyen kondomlar, hiv hücrelerinin vücuda girişlerinde de adeta savaş ilan ederler. Tıp dünyasında en etkili korunma yöntemlerinin başında kondomlar gelir.
Ayrıca kondomların koruyuculuğunu en iyi şekilde görmek için cinsel temaslarda prezervatif kullanımları tavsiye edilir. Böylelikle hiv hücrelerinin vücuda geçiş hızı en aza düşürülür. Kişinin şüpheli temaslarından sonra yapılan hiv testi ile hücrelerin nasıl geçiş yaptığı öğrenilebilir.