HDL Testi

HDL testi nedir?

Hdl testi, adından da anlaşılacağı gibi kolesterol ölçümünün yapıldığı bir testtir. İyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterol, düşük ya da yüksek çıktığında bazı durumlara yol açar.

HDL kolesterol kötü kolesterolün damarlarda birikmesini engelleyen türüdür. Sağlıklı bireylerde bu seviyenin yüksek çıkması beklenir. Yüksek olup olmadığını araştırabilmek için HDL kolesterol testi yapılır. Aynı zamanda kalp damar hastalıklarının hastada risk taşıyıp taşımadığı da bu test ile tespit edilir.

HDL testi nasıl yapılır?

Günümüzde pek çok hastalığın tespit edilmesi için ilk olarak kan tahlilleri ve testler uygulanıyor. Kolesterol tespit edilmesi için uygulanan kan testi de HDL kolesterol testi olarak bilinir. Basit bir kan tahlili olarak yapılır.

Bu testte hastanın kol damarından ya da el parmağı ucundan alınan kan örneği incelenmesi için laboratuvara gönderilir. Çıkan sonuçlar uzman hekim tarafından incelenerek hastanın kolesterol seviyesi gözlemlenir. Düşük ya da normalden daha yüksek çıktığında uygun tedavi yöntemi belirlenir.

HDL testi hangi hastalıkların tanısı için yapılır?

Kolesterol, vücutta bulunan yağ benzeri maddelere verilen isimdir. İyi ve kötü kolesterol olarak ikiye ayrılır. İyi kolesterol olarak da HDL kolesterol bilinir. Hdl testi de vücuttaki ne kadar yağ hücresi varsa miktarını ölçmek için yapılır.

Kalp ve damar hastalıklarının oluşturabileceği riskleri teşhis edilebilmesinde de en etkili kan testlerinden biridir. Kolesterol yüksek olduğunda damarlarda tıkanmalar meydana gelebilir. Bu durumda kişide hastalık belirtileri meydana gelir. Kolesterol ilerlemeden test yaptırarak tedaviye başlanabilir.

Normal HDL-K değeri ne olmalıdır?

Vücuttaki yağ hücrelerinde salgılanan kolesterol, sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi için gerekli olan maddedir. Normal değeri kadın ve erkeklerde değişir. HDL kolesterol, damarda tıkanıklıkların meydana gelmesini engelleyerek kalp damar hastalıklarının riskini azaltır.

İlginizi Çekebilir  Ena Profili Testi

Erkeklerde normal değer 50mg/dl olması gerekirken, kadınlarda 40mg/dl üzerinde olması gerekir. HDL kolesterol yüksek olması gerektiğinde LDL kolesterolün de düşük olması istenir. Tek başına herhangi bir yarar sağlamaz.

HDL-K ne zaman ölçtürülmeli?

Kolesterol hastalığı her yaş grubunda meydana gelebilecek olan hastalıklardandır. Çocukluk ve ergenlik çağında her ne kadar bakılmasa da aile öyküsünde kalp hastalığı olanlarda bakılır. HDL kolesterol ölçümü, normal şartlarda 20 yaşından büyük olan kişiler için 5 yılda 1 kez yaptırılması gerekir.

Fakat kolesterol hastalığı olanlar belirli aralıklara test yaptırması gerekir. Hekimin önerdiği periyotlara göre düzenli olarak ölçtürülmelidir. Kalp hastalığı riski taşıyan hastalar daha sık test yaptırabilirler.

HDL düşüklüğü nedir?

Kişiden kan örneği alınarak yapılan HDL testi, kolesterol seviyesinin ölçülmesini ve izlenmesini sağlayan testtir. Bazı hastalarda HDL seviyesi düşük çıkabilir. HDL kolesterol düştüğünde kalp damar hastalığı görülme riskleri artar.

Yeterli düzeyde salgılanmadığı taktirde kolesterol kandan temizlenemez ve damarlarda birikme yapar. Bu durumda damar sertliği ve plak oluşumları meydana gelir. HDL seviyesi yükseltilmediğinde hasta kalp krizi ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle oldukça önem verilmesi gereken bir durumdur.

HDL-Kolesterolün düşük olduğu nasıl anlaşılır?

Kolesterol seviyesinin ölçülmesi için kişiden kan örneği alınarak laboratuvarda incelemeye bırakılır. HDL kolesterol düşük olduğunda hastada bazı belirtiler ortaya çıkar. HDL seviyesi düşen hastalarda yorgunluk, rahat nefes alamama, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir.

Bu seviyenin net şekilde ölçülmesi için hastaya HDL kolesterol testi uygulanır. Hastadan kan tahlili alınması için en az 8-12 saat aç kalması gerekir. Alınan kan örneğinde HDL-K, LDL-K, total kolesterol gibi sonuçlara bakılır. Düşük olduğunda yükselmesi için uygun tedavi yöntemleri belirlenir.

HDL yüksekliği nedir?

Kanda bulunan HDL maddesi, kolesterolün damarlarda birikmesini engelleyen maddedir. Normal şartlarda kişide seviyenin yüksek çıkması gerekir. HDL yüksekliği kalp krizinin ve damar hastalıklarının düşük riskli olmasını sağlar.

İlginizi Çekebilir  AFP Testi

Damar içinde daralmalar meydana geldiğinde ya da kötü kolesterol yükselme gösterdiğinde otomatik olarak HDL kolesterol da kendini yükseltir. Kadınlarda 40mg/dl, erkeklerde ise 50mg/dl olması gerekir. HDL yüksek olduğunda kişi sağlıklı olacaktır.

HDL-K niçin düşer ve nasıl yükseltilir?

HDL kolesterolün düşük çıkması en az LDL kolesterolün yüksek çıkması kadar sakıncalı bir durumdur. HDL seviyesinin yüksek olması kişiyi kalp hastalıklarından korur. HDL seviyesi bazı durumlarda düşüş gösterebilir.

Hipertansiyon, diyabet, sigara kullanımı, daha önceden kalp krizi geçirmiş olma gibi durumlar HDL değerinin düşmesine neden olur. HDL kolesterol testi yapılarak miktarın ne kadar düşük olduğuna bakılır. Yükseltilmesi için sigaranın bırakılması, sağlıklı ve dengeli beslenme, şeker tüketiminin azaltılması, yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerekir.

HDL kolesterolün yükseltilmesi için ilaç tedavisi uygulanır mı?

HDL kolesterol düşüş gösterdiğinde doğal yöntemler ile yükseltilmesi mümkündür. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, sigara ve tütün gibi maddelerden uzak durmak, şeker tüketimini ve yağlı besin tüketimini azaltmak HDL kolesterolün yükselmesini sağlar. HDL kolesterol testi yapıldıktan sonra aşırı fazla düştüğü gözlemlenirse ilaç tedavisi uygulanabilir.

HDL kolesterolü yükseltmek için nasıl bir beslenme düzeni oluşturulmalı?

Kandaki HDL kolesterolü yükseltmek için en etkili beslenme yöntemi yağlı besinlerden uzak durmaktır. İdeal kilonun korunması için günlük sağlıklı beslenilmesi gerekir.

Sık aralıklarla az tüketerek beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Aksi taktirde beslenme düzeni oluşturulamaz. HDL kolesterol testi sonucunda düşük izlenim olduğunda hekim tarafından beslenme programı da düzenlenebilir.

HDL Testi Fiyatları 2024

Hdl testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.