Hba1c testi, tip1 ve tip2 diyabet hastalığının teşhis edilmesinde uygulanan bir testtir. Kandaki şeker seviyesini gösteren bu test sayesinde hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi sağlanıyor.
Hastanın son 2-3 ay boyunca kandaki şeker seviyesini gösterir. Kan şekeri yüksek ya da düşük olduğu taktirde hastaya en uygun tedavi başlanır. Hba1c testi, birden fazla isimle bilinirken gizli şekerin de teşhis edilmesinde son derece etkili bir yöntemdir.
Kan testi türlerinden biri olan diyabet testi, oldukça basit şekilde yapılır. Aç ya da tok karnı fark etmeden yapılabilir. Normal bir şekilde hastadan kan alınır ve laboratuvarda incelemeye yollanır. Laboratuvar sonuçlarına göre normal seviyeden yüksek mi düşük mü olduğuna bakılarak incelenir.
İnceleme ve teşhisler alanında uzman hekimler tarafından yapılır. Hastanın yaşına ve diyabet durumuna göre en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Belirli aralıklarla test yapılarak hastalığın seyri izlenir.
Kanda bulunan glikoz seviyesini ölçmede yardımcı olan bir testtir. Glikoz, kandaki şekere verilen isimdir. Bu şeker artış ya da azalma gösterdiğinde kişide diyabet hastalığı meydana gelir. Kırmızı kan hücreleri, hemoglobine bağlanarak glikozun dokulara taşınmasını sağlar.
Fakat diyabet hastalığı taşınmasını engeller ve pek çok belirti meydana gelir. Test sayesinde glikoz seviyesi en net şekilde ölçülür. Belirli süre aralıkları ile yapılarak tedavinin seyrinin planlanmasını sağlar.
Hba1c, kandaki glikoz seviyesinin ölçülmesi için yapılan bir kan testidir. Kandaki hemoglobin A1C olarak bilinir. Hastanın testten önce son 3 aydaki glikoz seviyesini ölçen bu test hastalığın erken dönemde teşhis edilebilmesi için oldukça önem taşır.
Kan şekeri seviyesinin dengede tutulması için günümüzde en sık kullanılan test yöntemidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde rahatlıkla uygulanabilir. Hasta tarafından istenildiği zaman yaptırılabildiği gibi, doktorun belirttiği tarih aralıklarında da yaptırılabilir.
Diyabet hastalığı olan kişilerde ya da belirtileri taşıyan hastalarda uygulanan hba1c testi, hastalığın sürecini takip etmede en etkili testtir. Yaptırılma süresi hastadan hastaya göre değişkenlik gösterir. Tip1 diyabet hastalığı olanlar yılda mutlaka 4 kez yaptırmalıdır.
Aynı şekilde tip2 diyabet hastalığı olanlar insülin kullanılmıyorsa yılda 2 kez olacak şekilde yaptırılmalıdır. Prediyabet olan hastalar ise yılda 1 kez olacak şekilde testi yaptırarak kandaki glikoz seviyesini ölçtürmelidir.
Kandaki şeker seviyesinin ölçülmesini sağlayan Hba1c testi, sonucunda farklı aralıklarda görülebiliyor. Herhangi bir diyabet teşhisi konulmayan ve hasta olmayan bireylerde %4.7 ve %5.6 aralığında olması oldukça normaldir.
Fakat bu aralıklarda olmayan hastalarda diyabet başlangıcı meydana gelir. Gizli diyabet olarak bilinen prediyabet hastalığında Hba1c seviyesi %5.7 ve %6.4 aralığındadır. Bu durumda hastaya en uygun tedavi yöntemi belirlenir.
Günümüzde diyabet hastalığının teşhis edilmesi ve kandaki seviyesinin izlenmesi için uygulanan Hba1c testi, hem aç karnına hem de tok karnına uygulanabilir. Genellikle aç karnına uygulanan bu testte son 3 ayda kandaki şeker seviyesi ölçülür.
Test 3 ayı kapsadığından dolayı aç ve tok karnına uygulanması herhangi bir sorun çıkarmaz. Doktorun tercihine göre bu durum değişkenlik gösterebilir. Sizler de şeker hastalığı belirtileri ile karşı karşıya kalıyorsanız kısa sürede test yaptırmalısınız.
Kandaki glikoz seviyesi yüksek olduğunda otomatik olarak Hba1c testi sonuçları da yüksek çıkar. Yükselmesinin pek çok nedeni vardır. Hastadan hastaya göre bu nedenlerde değişkenlikler meydana gelebilir.
Kişinin vücudunda insülin üretilemediğinde ya da kullanılamadığında Hba1c seviyesi yüksek çıkar. Hipertansiyon hastalığı ve aşırı kiloya sahip olan kişilerde bu seviyede yükselme meydana gelir. Bunların yanı sıra hareketsiz bir yaşam sürecine sahip olan bireylerde seviye yüksek çıkacaktır.
Kanda basit bir şeker olan glikoz, bazı nedenlerden dolayı kanda yüksek çıkabilir. Düşürülmesi için hastaya özel tedaviler uygulanır. En etkili yöntem şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durulmasıdır.
Sağlıklı ve dengeli beslenme ile birlikte gün içinde bol su içmek bu seviyenin düşmesinde yardımcı olur. Hastanın yürüyüş ve egzersizlere de önem vermesi gerekir. Aşırı kiloya sahip olan diyabet hastaları, diyet yardımıyla bu kilolardan kurtulmalıdır. Kilo vermek de Hba1c seviyesinin düşmesinde yardımcı olur.
Diyabet hastalarında uygulanan kan testi sayesinde Hba1c seviyesi ölçülür. Glikoz yüksekliği görüldüğünde düşürülmesi için en uygun tedaviler uygulanır. Belirtiler genellikle aşırı susama ve sık idrara çıkma ile başlar.
Hastalık ilerleme gösterdiğinde gözlerde görme problemleri meydana gelebilir. Aynı zamanda böbrek yetmezliği, enfeksiyon riski, kilo kaybı gibi belirtiler görülebilir. İlerleme göstermeden tedavi edilmesi ve hastanın kendine son derece dikkatli davranması gerekir. Aksi taktirde kalp yetmezliğiyle de karşı karşıya kalınabilir.
Şeker hastalığı olan ya da olmayan hastaların düzenli olarak yaptırması gereken diyabet testi fiyat bakımından oldukça uygundur. Devlet hastanelerinde herhangi bir ücret ödemeden kan testi rahatlıkla yaptırılabilir.
Özel hastane ve kliniklerde de fiyatlar her hastanın rahatlıkla işlem yaptırabileceği şekilde sunulur. Hba1c testi fiyatları sayesinde ihtiyaç duyan her hasta rahatlıkla test yaptırabilir ve hastalığı taşıyıp taşımadığını öğrenebilir. Hba1c testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.