Glukoz Tokluk Testi

Glukoz Tokluk Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Glukoz tokluk testi, kan şekerinin ağıza ilk lokma atıldıktan iki saat sonra ne kadar yükseldiğini damardan alınan kan örneği ile bulunmasıdır.

Özellikle şeker hastalığından şüphe duyulan hastalar için bu test oldukça önemlidir. Açlık kan şekeri kadar önemli olan bu test şeker hastalığı tanısında kullanılır ve büyük olasılıkla doğru sonuçlar verir.

Glukoz Tokluk Testi Nedir

Şeker hastalığından şüphe duyulan hastalarda glukoz tokluk testi sayesinde kandaki şeker değerleri ortaya çıkar. Aynı zamanda mevcut şeker hastalığı bulunan kişiler için de hastalığı kontrol altında tutmak amaçlı bu test yapılabilir. Kişiden tok karnına alınan kan tahlillerindeki kan şekeri değerinin ölçümüdür.

Glukoz Tokluk Testi Nasıl Yapılır

Kişinin kanında bulunan şekerin normal değerlerde olup olmadığını gözlemlemek amacı ile yapılan glukoz tokluk testi yüksek oranda doğru sonuçlar verir. Öncelikle test yapılacak olan kişinin son 8-12 saat kadar aç kalmış olması gerekiyor.

Bunun üzerine kişiden alınan kan örneği incelenir ve kanda bulunan şeker miktarı belirlenir. Burada dikkat edilmesi gereken en büyük nokta kişinin kesinlikle en az sekiz saat kadar hiçbir şey yememiş olmasıdır.

Kan tahlili sonuçların normal değerlerden yüksek çıkarsa sonraki günlerde tekrar tokluk şeker testi verilir. Bu süreç birkaç gün devam eder ve izlenimlere göre kişiye diyabet teşhisi konur.

Glukoz Tokluk Testi Neden Yapılır

Glukoz vücut için önemli bir maddedir. Vücudun en önemli enerji kaynaklarından biri olan glikozun kanda fazla miktarda bulunması olumsuz bir durumdur. Eğer ki glukoz hücrenin içine giremez ve kontrol edilemez bir şekilde yükselirse bu durum kesinlikle sağlığı tehdit edecek kadar risklidir.

Bu sebepten kaynaklı kişilerde kandaki glukoz miktarını öğrenmek önlem amaçlı fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda kişinin açlık ve tokluk kan şekerinin ölçülmesi olası bir şeker hastalığı var ise ortaya çıkaracaktır. Bu açıdan tokluk anında kandaki şeker miktarının ölçülmesi oldukça önemlidir.

İlginizi Çekebilir  P-Fosfor Testi

Glukoz Tokluk Testi Avantajları Nelerdir

Sağlıklı bir kişinin kan değerlerinde glukozun normal değerleri 70-100 mg/dl olmalıdır. Glukoz değerlerinin belirli aralıklar ile kan tahlilleri verilerek ölçülmesi ve takip edilmesi gerekir. Bu sayede kişide olası bir şeker hastalığı riski bulunuyor ise önceden tespit edilmesi sağlanacaktır.

Buna bağlı olarak da tedaviye daha erken bir zamanda başlamak mümkün olacağı gibi kişi için oldukça avantajlı bir durum olacaktır.

Glukoz Tokluk Testi Ne Anlama Geliyor

Kişinin kan değerleri ölçülürken kan şekerinin seviyesi de belirlenir. Yemek yedikten yaklaşık 2 saat sonra kişinin kanındaki şeker değeri glukoz tokluk testi ile ortaya çıkıyor. Tokluk kan şekeri değeri ölçümü için özellikle kişinin yemek yediği zamandan sonraki 2 saat beklenir.

Kan tahlilleri ile kan şekeri değeri ölçülür. Bu kan tahlili şeker hastalığının belirlenmesinde çok önemli bir yere sahip olan bir testtir.

Tokluk Kan Şekeri Nedir

Kişilerin yemek yedikten 2 saat sonraki kanında bulunan şeker değerlerine tokluk kan şekeri denir. Kan tahlilleri ile ortaya çıkan bu değerlerin normal değerlerden farklı olması sağlık açısından büyük sorun yaratır.

Glukoz tokluk testi sonucunda kişinin tokluk kan şekeri değerlerinin belirleniyor olması ortaya çıkması mümkün olan hastalıklar hakkında bilgi verir.

Aynı zamanda kişide glukoz değerinden kaynaklı var olan bir hastalığın tespitinde de çok işe yarar. Bu sebepten kaynaklı tokluk kan şekerinin ölçülmesi oldukça önemlidir.

Tokluk Kan Şekerinin Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir

Kişi yemek yedikten 2 saat sonra ölçülen tokluk kan şekerinin normal değerleri 80-140 mg/dl arasında olmalıdır. Kan tahlilleri sonucunda tokluk şekeri değerinin 200 mg/dl üzerine çıkması yüksek değer olarak kabul edilir. Bu durum ise kişide şeker hastalığı olduğunun belirtisidir.

İlginizi Çekebilir  Kompleman 3-C3 Testi

Ağızda oluşan kuruluk, sık idrara çıkma ya da halsizlik hissi de bu belirtiyi destekler nitelikte belirtilerdir. Tokluk kan şekeri değerinin 14-199 mg/dl arasında ölçülmesi de kişi için risklidir ve gizli şekerin belirtisidir.

Yapılan kan tahlilleri sonucunda tokluk kan şekeri değeri 50 mg/dl altında ise düşük değer olarak kabul edilir.  Tokluk kan şekerinin düşük olması da hipoglisemi olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır.

Tokluk Kan Şekerinin Yüksekliği Belirtileri Nelerdir

Kişide glukoz tokluk şekeri testi sonucunda değerlerin normal değerlerden yüksek çıkması tokluk kan şekerinin yüksek olduğu anlamına gelir. Bu durumda kişide şeker hastalığı tespit edilmiş olunur. Yüksek kan şekerinin en büyük belirtisi ağızda kuruluktur.

En belirgin diğer belirtisi ise sık sık idrara çıkmaktır. Glukoz tokluk testi sonucunda tokluk kan şekeri yüksek çıkan kişilerde normal kişilere göre daha çok su içme isteği bulunur. Bunun yanında kişide bir türlü geçmeyen aşırı yorgunluk meydana gelir.

Tokluk Kan Şekerinin Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir

Kişiye yapılan kan tahlilleri sonucunda ortaya çıkan kan şekeri değeri 50 mg/dl ve altında ise kişide düşük kan şekeri değeri belirlenmiş olur. Kan şekerinde düşüklük olması da hipoglisemi olarak adlandırılır. Aşırı sinirli olmak ve gerginlik düşük kan şekerinin en belirgin özellikleridir.

Aynı zamanda sık sık yaşanan baş dönmeleri ile beraber görmede bulanıklık yaşanması da düşük kan şekeri belirtisidir. Ani acıkmalar, titremeler ve nabzın yükselmesi de glukoz tokluk testi sonucunun düşük olduğunun belirtisidir.

Glukoz Tokluk Testi Fiyatları 2024

Glukoz tokluk testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.