Glukagon Testi

Glukagon Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Glukagon testi, pankreastan salgılanan kan şekerini kontrol edip aynı zamanda takip etmek amacı ile hastalara uygulanır. Pankreastan salgılanan kan şekerinin düşmesi fazla miktarda insülin salgılanmasınlar neden olur.

Bu da kişinin sağlık durumu açısından oldukça tehlikeli bir durumdur. Kişide şeker hastalığı oluşabilir ve günlük yaşamını doğrudan etkileyebilir. Bu noktada düzenli bir şekilde glukagon testi yaptırmak gerekir.

Glukagon Testi Nedir

Kan tahlilleri sonucunda pankreastan salgılanan kan şekerinin değerleri ölçülür ve gözlemlenir. Eğer ki kişinin şeker hastalığına yakalanma riski var ise bu test sayesinde erken teşhis koyulabilir. Bu sayede tedaviye erken başlanır ve daha iyi sonuçlar alınır.

Kandaki şeker düzeyinin normal değerlere geçmesi için vücutta önceden depolanmış olan glikoz salgılanır. Salgılanan glikoz vücutta kan dolaşımına karışır ve kan şekerini düşürür.

Glukagon Testi Nasıl Yapılır

Kişinin kan dolaşımında yeteri kadar glikoz bulunmuyor ve salgılanmıyor ise bu görev pankreas tarafından yerine getirilir.

Pankreastan kan şekeri salgılanır ve vücuda dağılan kan dolaşımına verilir. Kanda bulunan kan şekeri değerleri ise glukagon testi sayesinde ölçülüyor. Kan şekerinin ölçüldüğü bu kan tahlillerinden önce kişinin özel olarak hazırlık yapması gerekmiyor.

Alanında uzman doktorlar tarafından muayene edilen kişiler eğer ki tahliller için uygun görülmüşlerse test yapılıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta hastanın aç karnına test yaptırmış olmasıdır.

Aç karnına yapılan kan tahlilleri daha net sonuç vereceği için genelde test öncesinde kişilerin aç karnına gelmeleri tercih edilir.

Damardan alınan kan örneği sonrasında gerekli laboratuvar incelemelerine bağlı olarak kan şekerinin değerleri ortaya çıkacaktır. Belirlenen sonuçlar da hastalara en yakın zamanda bildirilir.

Glukagon Testi Neden Yapılır

Kan tahlilleri yapılarak kanda bulunan glukagon değerinin normal olup olmadığına bakmak için glukagon testi yapılır. Kandaki glukagon değerlerinin kontrol edildiği bu test meydana gelmiş olan bazı rahatsızlıklarda ve şüphe duyulan bazı rahatsızlıklarda yapılır.

İlginizi Çekebilir  DHEA So4 Testi

Hipoglisemi rahatsızlığı doğrudan glukagon ile ilgili olduğu için bu test kesinlikle yapılmalıdır. Tedavi sürecinde de ara ara tekrarlanarak yapılması gereken kan tahlilleri kişinin kan şekeri değerlerinin iyi talip edilmesini sağlar.

Aynı zamanda bazı belirtileri gösteren kişilerde de glukagon testi yaptırılması gerekiyor. Hızlı bir şekilde sürekli kilo kaybeden kişilerde kesinlikle bu test yaptırılmalıdır.

Deride sağlık sorunu yaşayan kişilerde ve şeker hastalığı belirtisi gösteren kişilerde teşhis koymak amaçlı kandaki glukoz değerleri bu test sayesinde kontrol edilir.

Kişide bu belirtilerin görülmesi kanda fazla miktarda glukagon salgılandığına işaret eder. Kişide baş dönmesi, aşırı yorgunluk, sürekli acıkma hissi, deride solgun ve sarı renkte bir görünüm oluşması şeker hastalığı belirtisi olabilir.

Bu belirtileri gören kişilerin de kesinlikle alanında uzman doktorlara danışarak kandaki glukagon seviyesine baktırmaları gerekiyor.

Glukagon Testi Avantajları Nelerdir

Kanda aşırı derecede glukagon bulunması ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bu durumda glukagon testi yaptırmak bu duruma bağlı olarak oluşabilecek bir hastalığın olup olmadığını saptamakta yardımcı oluyor.

Genelde uzman doktorlar tarafından önerilerek yaptırılır. Glukagon değerlerinin yüksek olmasına bağlı olarak gelişen hastalıkların erken tanısında oldukça önemli bir tahlildir. Bazı tümörlerin ama kaynağı glukagon olabilir.

Kişide ortaya çıkan tümör zamanla kanda bulunan glukagon seviyesini yükseltir. Bu durum sağlık açısından çok ciddi bir sorundur. İleri derecede şeker hastalığı meydana gelebilir ve şeker hastalığı en ciddi kronik hastalıklardan biridir.

Bunun dışında pankreas hastalıkların başlıca nedeni de glukagon olabiliyor. Glukagonun neden olduğu bu hastalıklar için erken teşhis çok önemlidir. Bu açıdan kandaki glukagon değerlerinin kontrol edilmesi ve takip edilmesi erken teşhis açısından oldukça avantajlıdır.

Glukagon Testi Riskleri Nelerdir

Kan tahlilleri kişiler için yüksek risk oluşturmaz. Kandaki glukagon değerlerine bakmak için kullanılan kan tahlilinde de herhangi ciddi bir risk bulunmuyor. Ancak bazı küçük riskleri vardır.

İlginizi Çekebilir  Özefagus Grafisi

Kan tahlili sırasında kişiden kan örneği alırken damar yolunda sorun yaşanıyor ise birden fazla iğne kullanmak gerekebiliyor. Bunun dışında yine kan örneği alırken damarda tahriş ve ciddi kanamalar meydana gelebiliyor.

Yanlış uygulanan yöntem sebebi ile kan alınan damarın bulunduğu doku altında kan toplanması meydana gelebiliyor. Bu sebepten ötürü de hematom durumu gözlemlenebiliyor.Kan alınan bölgede enfeksiyon oluşma riski de bulunuyor.

Herhangi bir enfeksiyona sebep olmamak için kan örneği alınırken çok dikkat etmek gerekiyor. Kişide kan tutulması ya da duyarlılık var ise çok nadir olarak kan örneği alınırken bayılma görülebiliyor.

Glukagon Testi Ne Anlama Geliyor

Kişiden kan örneği alındıktan sonra kandaki glukagon değerine bakılır ve çıkan sonuçlar büyük önem taşır. Normal şartlar altında bir kişinin kan değerlerinde glukagon değerleri 50-100 pikogram olmalıdır. Ancak bu normal değerler kişiden kişiye göre de değişiklik gösterebiliyor.

Bu noktada çok dikkat etmek ve uzman kişilerden yardım almak önemlidir. Kan tahlili sonrasında çıkan sonuçlarda kan değerleri birbirleri ile bağlantılı olduğu için dikkatle incelenir.

Doktorun teşhis koymasında büyük yeri olan bu tahlil kişinin kanında bulunan glukagon değerini doğrudan verir. Glukagon değerlerine bakarak kişinin hastalığı var ise kolayca teşhis konulur.

Aynı zamanda tedavi yönteminin seçiminde ve uygulanmasında da doğrudan etki eder. Kişilere yapılan glukagon testi alanında uzman bir doktor eşliğinde yapılmalı ve takip edilmelidir.

Glukagon Testi Fiyatları 2024

Glukagon testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.