Fetal DNA Testi

Fetal DNA Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Fetal dna testi, kadınlarda yeni doğacak olan bebek için uygulanan testdir. Anne karnında bulunan bebek için uygulanan bu testte plesenta kaynaklı hücre dışı DNA’ ya bakılır.

Bu test uygulanırken direkt bebekten örnek alınmaz. Anne karnından alınan örnek ile uygulanan bu testin bebek sağlığına hiç bir zararı bulunmuyor.

Fetal DNA Testi Nedir?

Kadının rahminde yer alan ve yeni doğacak olan bebekte kromozoma bağlı herhangi bir hastalık olup olmadığını gözlemlemek amaçlı birçok test yapılıyor.

Bu testlerden biri ise fetal dna testi olarak biliniyor. Bu test sayesinde bebekte herhangi bir kromozoma bağlı bir rahatsızlık olup olmadığı görülür. Bebek için uygulanan fetal dna testi anneden kan örneği alınması ile yapılır. Anneden alınanlar örneğinde bebek DNA’sı ayrıştırılır ve incelenir.

Fetal DNA Testi Nasıl Yapılır?

Annenin uygun damar yolundan kan örneği alınır. Alınan bu kan örneği incelenmek amacı ile laboratuvara alınır. Laboratuvarda öncelikle bebeğin DNA’sı anne kanından ayrıştırılır.

Daha sonra laboratuvar koşullarında detaylı incelemeler yapılır. NGS yöntemi ile alınan kan örneğindeki bebek DNA’sı detaylıca incelenir ve genetik olarak analizler yapılır. Bu test sonucu ise uzman kadın doğrum doktoruna iletilir.

Fetal DNA Testi Kimlere Önerilir?

Anne adaylarında uygulanan fetal dna testini uygulamak bazı durumlar söz konusudur. Eğer anne adayı 35 yaş üstündeyse ya da 17 yaş ve altındaysa kesinlikle bu test yapılması önerilir. Bunun dışında riskli gebeliklerde, ailede down sendromlu birileri var ise ve genetik hastalık görülen hamileliklerde bu testin yapılması doğru olacaktır.

Erken Doğum Riski Taraması

Kadınlarda erken doğuma bağlı olarak istenmeyen birçok durum gelişebilir. Bu sebepten kaynaklı kesinlikle erken doğum riski taraması yaptırmaları gerekir.

İlginizi Çekebilir  Tam İdrar Tahlili

Bu tarama anne adayının rahim ağzının kontrol edilmesi ile gerçekleşir. Bu alanda enfeksiyon ya da herhangi istenmeyen bir durum var mı yok mu bakılır. Sonuçlara göre de erken doğum riski var ise detaylar anne adayına bildirilir.

Erken Doğum Riskleri

Hamile kadınlarda bebeğin 37. haftasından önce ki doğumlar erken doğum olarak kabul edilir. Erken doğum bebek için büyük risk taşır.

Bebeğin akciğerlerinin yeteri kadar gelişmemiş olması ve buna bağlı olarak solunum sistemi hastalıkları erken doğumdaki en büyük risktir. Özellikle de 34 haftalık doğan bebeklerde bu riskler daha çok ciddi görülüyor.

Gelişme Geriliği Riski Taraması

Hamile kadınlarda doğacak olan bebekte gelişme geriliği var ise bu durum ultrason tekniği ile gözlemlenebilir. Şüpheli durumlarda doktor düzenli aralıklarla bebeği ultrason yöntemi ile takip ederek durumu sonuçlandırır. Bu şekilde gelişme geriliği olan bebek kolayca tespit edilir.

Grup B Streptotok Tarama Testi Nedir Ne Zaman Yapılır?

Hamile kadınlarda vajende bakteri varsa bu doğacak olan bebeğin sağlık durumunu da etkileyecektir. Grup B Streptotok tarama testi ile bu durum kontrol edilir. Hamile kadınlarda gebeliğim 35-37. haftasında yapılan bu test sayesinde doğacak bebeğim sağlık durumu kontrol altına alınır.

Gebelikte Şeker Tarama Testi Nedir?

Anne adayının insülin değerlerini ölçmek aracıyla şeker tarama testi yapılır. Buradaki amaç anne adayının diyabet hastalığı riski taşıyıp taşımadığını öğrenmektir. Hamile kadının şeker değerlerinin ölçüldüğü bu test bebek sağlığı için de büyük önem taşır. Bu yüzden kesinlikle yapılmalıdır.

Gebelikte Şeker Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?

Anne adaylarında şekerin yükselmesi ya da düşmesi kontrol altına alınmalıdır. Bu yüzden gebeliğin 24 ve 28. haftaları arasında şeker tarama testi yapılmalıdır. Bu test hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için önemlidir. Testten önce anne adayına 50 gr glikoz içirilir. Buna bağlı olarak da şeker değerleri kontrol edilir.

İlginizi Çekebilir  Bilirubin Direkt Testi

Gebelikte Şekere Nasıl Bakılır?

Şeker testi gebelikte de normal bir şekilde ölçülür. Ancak uygulanan farklı durumlar vardır. Testten önce anne adayının 50 mg glikoz içmesi gerekir. Glikoz içildikten 1 saat sonra bu test yapılır. Anne adayları için şeker testi de fetal dna testi kadar önemlidir.

Fetal DNA Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Anne adayından alınan kan örneğinde bulunan ve bebeğe ait olan DNA üzerinde incelemeler yapılır. Bu incelemelerin yapıldığı test sonuçları ise bebeğin olası bir genetik hastalığı olup olmadığını ya da başka nedenlere bağlı gelişen kromozom kaynaklı hastalığının olup olmadığını gösterir.

Bebeğin DNA’sında bulunan kromozomlar detaylı bir şekilde incelenir. Laboratuvar ortamında gerçekleşen bu incelemeler sonucunda bebeğin kromozomlarının sağlıklı olup olmadığını verisine ulaşılır.

Fetal DNA Testi Yaptıranlar

Anne adaylarının şüphesiz ki en büyük merak ettikleri şey bebeğinin sağlık durumudur. Tıp alanında bebeğin sağlığının kontrol edildiği birçok test geliştirilmiştir. Bunlardan biri ise fetal dna testidir. Bu test sayesinde bebek DNA’sı kontrol edilir.

Bebekleri için bu testi yaptıran anne adayları ise olası bir kromozom hastalığının bebeğinde bulunup bulunmadıklarını öğrenirler. Daha doğmamış bebek için bunları öğrenmek anne adayları için çok önemlidir.

Fetal DNA Testi Fiyatları 2024

Anne karnındaki henüz doğramalı bebeğin kromozom durumunu öğrenmek fetal dna testi ile mümkündür. Sadece risk durumunda olan anne adaylarının değil tüm anne adaylarının bu teati yaptırmaları doğru olacaktır.

Bu testin fiyatı ise testin yapılacağı hastane ya da kliniğe göre değişiklik gösterir. Fetal dna testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.