Fare Alerjisi

Fare Alerjisi Nedir?

Fare alerjisi için etken alerjenler, özellikle düşük gelirli kentsel alanlarda yaşayan çocuklarda ve yetişkinlerde astım alevlenmelerinin önde gelen nedenidir.

Sıçanların istila ettiği topluluklarda yaşayan veya ebeveynleri evde fare olduğuna dair kanıt bildiren kalıcı astımı olan hastalar fare alerjisi duyarlılık testinden geçmelidir. Enfestasyonun ortadan kaldırılması karmaşık olabilse de, profesyonel entegre haşere yönetimi, ev faresi alerjen seviyelerinde önemli düşüşlerle sonuçlanabilir.

Fare Alerjisi Nasıl Olur?

Başlıca fare alerjisi alerjeni Mus m 1, idrarla büyük miktarlarda atılan, ancak epitel gibi diğer biyolojik materyallerde de bulunabilen 16 ila 19 kD’lik bir lipokalindir. Mus m 1 feromonlara (çiftleşme alışkanlıklarında yer alan bir protein) bağlanır ve üretimi seks steroidleri tarafından düzenlenir, bu nedenle çok daha yüksek miktarlarda bulunur. Erkek farelerin idrarında dişilere göre daha yüksektir.

Küçük partiküller halinde taşınır ve çoğu 10 mikron veya daha küçük çaplı partiküllerdir, bu nedenle kolayca havalandırılırlar ve uzun süre havada kalırlar. Mesleki ortamlarda, uzak bölgelerde toplanan hava örneklerinde fareler tespit edilir ve bir yerden diğerine hava yolculuğu ve alerjenin insanların kıyafetlerine bulaşmasının bir kombinasyonu yoluyla yayıldığı düşünülür.

İkinci bir fare alerjisi alerjeni olan Mus m2, öncelikle saç ve tüylerde bulunur. Sıçan n 1, başlıca sıçan alerjenidir ve Mus m 1 ile yüksek homolojiye sahiptir. Aynı zamanda, öncelikle idrarla atılan lipokalin ailesinin feromon bağlayıcı bir proteinidir. Aynı zamanda küçük parçacıklar halinde taşınır, bu da havada tespit edilmesini kolaylaştırır.

Kişiler kendini, bazı evlere girip bazılarına girmeyen çok şiddetli astımı olan hastalarla aynı biyoiklimsel bölgede bulduğunda, her zaman belirli hayvanların varlığından şüphelenmelidir. Örneğin köpek, kedi, kobay, hamster gibi hayvanlar olabilir. Ancak bazen işler o kadar kolay değildir ve daha fazlasını da aramanız gerekebilir.

Farelerden kaynaklanan fare alerjisi ve RHINIT ve/veya ASTHMA’nız varsa veya olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzdan randevu alabilirsiniz. Yalnızca farelere değil, aynı zamanda yiyeceklere, zehirlere, kemirgenlere, akarlara ve diğer uçucu maddelere alerjiniz olup olmadığını anlamanızı sağlayan testlerde vardır.

İlginizi Çekebilir  Kedi Alerjisi

Fare Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Fareler ve sıçanlar da dahil olmak üzere kemirgenler tarafından bulaşan, gelişmekte olan birçok fare alerjisi ve hastalık türü olabilir. Ateş, kas ağrısı ve mide-bağırsak rahatsızlıkları semptomları ardından ani başlayan solunum sıkıntısı ve hipotansiyon ile karakterizedir.

İnsanlarda enfeksiyonu vakaları genellikle virüsü taşıyan kemirgenlerin bulunabileceği kırsal alanlarda (ormanlar, tarlalar, çiftlikler gibi) meydana gelir, ancak kentsel alanlarda da bulaşma mümkündür. Bu virüs kemirgen dışkıları (idrar ve dışkı) ve tükürük solunması yoluyla yayılır.

İnsanların aktif bir kemirgen istilasının olduğu kapalı mekanlarda çalışırken, oynarken veya yaşarken alerjenlere maruz kalma olasılığı daha yüksektir. İnsan enfeksiyonu belirli bir yaş, ırk, etnik grup veya cinsiyetle sınırlı görünmez.

Daha büyük partiküllerin oküler, nazal veya orofaringeal mukoza zarlarıyla temas etmesi durumunda doğrudan bulaşmanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinmemektedir. Bununla birlikte, küçük deri kesikleri ve kemirgen ısırıkları, insan enfeksiyonunun nadir yolları olsa da, etkili olmaları muhtemeldir.

Keneler, pireler, sivrisinekler ve diğer ısıran eklembacaklıların alerji bulaşmasında rol oynadığı bilinir. Kedi ve köpeklerin fare alerjisi için rezervuar oldukları bilinmese de bu evcil hayvanlar enfekte kemirgenleri insanlarla temas ettirebilir.

Fare Alerjisi Teşhisi Nasıl Konur?

Erken tanı ve zamanında tıbbi bakım klinik sonucu iyileştirir. Hastalığın erken evrelerindeki bakım, gerektiğinde ateş düşürücü ve analjezikleri içermelidir. Bazı durumlarda, etiyolojik alerjen doğrulanırken hastalar geniş spektrumlu antibiyotik almalıdır.

Hastalıkların hızlı ilerlemesi göz önüne alındığında, klinik yönetim hasta hemodinamik izleme, sıvı yönetimi ve ventilatör desteğine odaklanmalıdır. Ağır vakalar derhal yoğun bakım ünitelerine transfer edilmelidir.

Fare alerjisi enfeksiyonları, leptospirosis, dang, chikungunya ve hatta erken evre grip gibi diğer hastalıkları taklit edebilir. Bu hastalığın ateşli sendromların ayırıcı tanısına dahil edilmesi, daha zamanında tanı ve vakaların daha iyi yönetilmesine yol açabilir. Erken tarama, erken teşhis ve daha iyi vaka yönetimini kolaylaştıran merkezi olmayan laboratuvarların varlığı sayesinde ölüm oranları önemli ölçüde düşebilir.

İlginizi Çekebilir  Çavdar Otu Alerjisi

Semptom, kuluçka süresi maruziyetten sonraki birkaç gün ile altı hafta arasında değişir. Enfekte fare alerjisi kişilerde baş ağrısı, baş dönmesi, titreme, ateş ve miyalji görülebilir. Ayrıca mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar ve ardından ani başlayan nefes darlığı ve hipotansiyon yaşayabilirler.

Fare Alerjisi Tedavi Fiyatları 2024

Fare alerjisi fiyat bilgisi için doktorunuza danışabilirsiniz. Hastalıkların ortaya çıkması, kemirgenler ve dışkı ile insan temasının azaltılmasının yanı sıra kemirgenlerin evleri, eğlence yerlerini ve işyerlerini kolonize etmesini önleyen hijyenik çevre uygulamalarının uygulanmasıyla önlenebilir. Ayrıca virüslere karşı etkili bir aşı yoktur.

Önleyici tedbirler, mesleki riskleri ve ekolojik turizm ile ilişkili riskleri kapsamalıdır. En yaygın turistik faaliyetler, yolcuları kemirgenlere veya onların pisliklerine maruz bırakma riski çok az veya hiç oluşturmasa da kamp veya yürüyüş gibi açık hava etkinliklerine katılanlar, potansiyel olarak bulaşıcı kemirgenlere maruz kalmayı azaltmak için önlemler almalıdır. DSÖ, kemirgen popülasyonlarını azaltmak için bütünleşmiş çevre yönetiminin uygulanmasını tavsiye etmektedir.

Kişisel risk azaltma, risk kontrol ilkelerine dayanmaktadır. Kemirgenler ve enfeksiyonlardan korunma yolu olarak ev içinde ve dışında kemirgen yuvalama alanlarını ve besin kaynaklarını azaltmak için özel önerilerde bulunulmaktadır. Bazı öneriler şunları içerir:

  • Nüfuslarını azaltmak için kemirgen kontrol kampanyaları yürütün.
  • Evdeki delikleri kapatın ve kemirgenlerin evin 30 metre yakınında yuva yapma olasılığını azaltın.
  • Evlerin yakınında kemirgenleri çekebilecek öğeleri (yiyecek, tahıl, çöp) ortadan kaldırın.
  • Çalışırken ve çiftlik hayvanlarını temizlerken koruyucu giysiler giyin.

Farelerden başka hastalıklarda bulaşabilir. Bunlardan biri Hantavirüs’dür. Hantavirüs bulaşmasının ancak yabani kemirgenlerin dışkısı (tükürük, idrar veya dışkı) ile temastan sonra gerçekleştiğini anlatan sağlık uzmanları, “Bu fareler kentsel alanlarda bulunmaz” diye vurgular. Kişiye toz partikülleri ile kirlenmiş havayı soluyarak “hanta” virüsü bulaşabilir, bu nedenle ortamı havalandırmak için önce kapı ve pencereler açılarak ortamın havalandırılması, ardından özellikle atıkları temizlemeden önce zeminin nemlendirilmesi önerilir.

İlginizi Çekebilir  Ev Tozu Akarı Alerjisi

Leptospirosis, salmonelloz ve tularemi gibi farelerin de bulaştırabileceği diğer hastalıklardan kaçınmak için vatandaşların evlerini kemirgenlerden uzak tutmasının önemli olduğu söylenebilir. Dikkat edilmesi gereken belirtiler vardır. Enfeksiyon hastalıkları doktorları, hantavirüs semptomlarının ateş, baş ağrısı ve gastrointestinal problemler gibi diğer bulaşıcı hastalıkların semptomlarına benzer olduğuna ve vakanın gelişimi ile ciddiyetine bağlı olarak hastanın solunum semptomları gösterebileceğine dikkat çekiyor.

Bu veya diğer semptomlardan herhangi birinin ortaya çıkması durumunda, zamanında teşhis ve uygun tedavi için vatandaşların en yakın sağlık hizmetine gitmesi gerekir. Durumu ağırlaştırabileceği ve hastalığı gerçekten teşhis etmeyi zorlaştırabileceğinden, hiçbir koşulda kişi kendi kendine ilaç almamalıdır.

Fare alerjisinden korunmak için ipuçları;

  • Fareleri evlerden uzak tutun. Tuzaklarda canlı kemirgenlerin yakalanması önerilmez. Fare canlıysa, elle alınması önerilmez.
  • Özellikle depo olarak kullanılan iç ortamları havalandırın ve temiz tutun.
  • Toz yoluyla yayılabilen virüs parçacıklarının solunmaması için temizlik sırasında zeminin önceden nemlendirilmesi tavsiye edilir.
  • Küçük fareler ve yuvaları ile temastan kaçınmak ve tüneklerini rahatsız etmemek gerekir.
  • Çöplerin doğru şekilde atılması: Çöpleri plastik torbalarda toplayın, iyice kapatın ve uygun kaplara koyun. Fare alerjisi için erken tedavi önemlidir ve bu nedenle alerjen olarak farelerden uzak durmanız gerekir.

Fare Alerjisi Tedavi Fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.