Çinko testi, çinko birçok besinde bulunur ve kişide çinko mineralinin değerlerinin ölçülmesini sağlayan testlerdir. Çinko mineralini kişi kendi vücudunda üretemez.
Bu sebepten kaynaklı vücudun ihtiyacı olan çinko mineralinin dışardan alınması gerekiyor. Dışardan alınan çinko minerali ise bazı besinlerde bulunuyor.
Bu besinlerin tüketimi kişinin sağlığı için oldukça önemlidir. Vücutta birçok enfeksiyona karşı savaşmak ve yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamak çinko minerali tarafından yapılıyor. Çinko mineralini çinko teati ile ölçtürmek her zaman kişi için en sağlıklı seçim oluyor.
Kanın içerisindeki çinko düzeyinin ölçüldüğü test çinko testi olarak adlandırılır. Çinko minerali kişinin vücudu için oldukça önemli bir mineraldir. Kişinin vücudundaki çinko değerlerinin sık sık kontrol edilmesi gerekiyor. Bu kontroller sayesinde kişinin genel sağlığı korunacaktır.
Aynı zamanda olası bir çinko mineralinin eksikliği ya da fazlalığından kaynaklı hastalığa karşı önlem alınmış olunacaktır. Çinko mineralinin normal değerlerde olmaması kişide hayati risk taşıyan ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Bu yüzden çinko değerlerinin ölçüldüğü bu test büyük önem taşıyor.
Çinko değerlerinin ölçüldüğü bu test doktor ve yardımcı ekini tarafından uygun laboratuvar ortamında incelenmesi ile sağlanıyor.
Öncelikle testin yapılacağı kişiden kan tahlilleri için numune kan alınıyor. Uygun damar yolundan alınan kan örneği laboratuvar koşullarında detaylı bir şekilde inceleniyor.
İncelemeler sonucunda kişinin kanındaki çinko değeri tespit ediliyor. Çıkan sonuçlar uzman doktor tarafından değerlendiriliyor ve kişi için uygun tedavi yöntemine karar veriliyor.
Tıbbi biyolojik bir test olan çinko testi sonuçlarının çıkması biraz zaman alabiliyor. Bu süre testin yapıldığı hastane ya da kliniğin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebiliyor.
Ancak ortalama beş gün içerisinde kan tahlillerinin sonuçları çıkıyor ve doktor ile paylaşılıyor. Aynı zamanda hastalar hastane adreslerinden bu sonuçlara kendileri de ulaşabiliyorlar.
Kişinin vücudunda bulunan çinko mineralinin değerleri yaşa bağlı olarak değişiklik gösterir. Aynı zamanda kan tahlillerinin incelenmiş olduğu laboratuvar ortamına göre de bu değerler değişiklik gösterir. Kanda bulunması gereken çinko değeri 1 aylıktan küçük bebekler için 50-125 mg/dL arasında olmalıdır.
1 yaş ve 15 yaş arasındaki çocuklarda kandaki çinko değeri 60-135 mg/dL arasında olması gerekiyor. 15 yaş sonrasındaki yetişkin kişilerim kanındaki çinko değeri ise 70-150 mg/dL arasında olması gerekiyor. Bu değerler kandaki çinko mineralinin normal yani olması gereken değerleridir.
Kandaki çinko değerlerini ölçerken yapılan kan tahlilleri genelde aç karnına yapılır. Sabahın erken saatlerinde ve aç karnına yapılan kan tahlilleri kandaki çinko değeri hakkında daha sağlıklı sonuçlar verir. Ancak bazı hastalıklarda bu test tok karnına da isteyebiliyor.
Çinko minerali kişinin vücudu için oldukça önemlidir. Yaşa bağlı olmadan tüm bireylerde belirli düzeylerde çinko mineralinin bulunması gerekir.
Aksi takdirde kişide belli başlı sağlık sorunları ortaya çıkacaktır. Çinko mineralini ölçmek için çinko testi yapılır ve çinko kaplama tuz testi kullanılabilir. Bu durum kan tahlillerinin hangi laboratuvar ortamında incelendiğine bağlı olarak değişir.
Kişide çinko mineralinin eksikliği bazı problemlere yol açacaktır. Bu problemler yüksek ihtimal ile kandaki çinko mineralinin eksikliği anlamına gelir.
Kişinin bağışıklık sisteminin zayıflaması, saç dökülmesi ve ishal çinko eksikliğinin en büyük belirtileridir. Kişinin vücudunda oluşan yaraların geç iyileşmesi de çinko mineralinin eksikliğine bir işarettir. Bu belirtiler var ise kesinlikle çinko testi yapılmalıdır.
Kişide çinko eksikliğine neden olan birçok hastalık vardır. Bu hastalıkların en başında çölyak hastalığı ve kanser geliyor. Bunlar dışında orak hücre hastalığı, şeker hastalığı ve bağırsak hastalıkları da çinko minerali değerlerinde düşüşe neden oluyor.
Ayrıca kişinin aşırı derecede alkol tüketimi de çinko eksikliğinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Bu belirtileri gören kişilerin kesinlikle doktora başvurmaları gerekir. Bu doğrultuda uygulanan test sonuçlarına göre tedavi süreci başlar.
Kişinin kanında çinko minerali eksikliği var ise kesinlikle belli başlı belirtiler ile kendini gösterecektir. Bu belirtiler görüldüğü takdirde kişi alanında uzman bir doktora danışmalıdır.
Daha sonra kan tahlilleri yani çinko testi yapılması gerekiyor. Bu sayede kişide çinko mineralinde eksiklik var ise kolayca teşhis koyuluyor. Çinko eksikliği bulunan kişilerde belirtiler ve yapılan test doğrultusunda durum anlaşılıyor.
Çinko eksikliği görülen kişilerde öncelikle beslenme şekli düzenlenmelidir. Yeni bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Özellikle çinko içeren besinlerin tüketimi sağlanmalıdır. Bu besinler et, yumurta, tahıl, bezelye ve ciğer olarak örneklendirilebilir. Aynı zamanda kişiye ilaç tedavisi uygulanır.
Bunun nedeni ise çinko eksikliğinde beslenme düzeninin değişmesinin tek başına etkili olmayacağıdır. Beslenme şeklinin değişmesi ile beraber uygulanan ilaç tedavisi her kişide farklı sürelerde sonuç verecektir.
Çinko vücudumuzun için gerekli olan en önemli mineraller arasında yer alıyor. Vücut kendi kendine çinko üretemiyor ve dışardan alınması gerekiyor. Bu süreçte beslenme şekline dikkat etmek kadar ara ara çinko değerlerini kontrol ettirmek de önemlidir.
Çinko değerlerinin kontrol edildiği test ücreti ise testin yapılaşacağı hastane ya da kliniğe göre değişiyor.
Burada önemli olan nokta çinko testi aşamalarını doğru uygulanacak olmasıdır. Çinko testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.