Fmf testi, akdeniz ateşi hastalığının teşhis edilmesi için uygulanır. Akdeniz ateşi hastalığı olarak adlandırılan ve şiddetli ateş ile başlayan bu hastalık genetik bir hastalıktır. Kişinin genlerinde bu hatalığın bulunması ile ortaya çıkar.
Hastalığın teşhisini koyarken de en önemli biyolojik belirteç FMF testi olur. Dünya genelinde on binden fazla Akdeniz ateşi hastalığını yaşayan bireyler bulunur. Çok ciddi bir hastalıktır ve dikkat edilmelidir. Genelde Akdeniz kökenli kişilerde görülür ancak kesinlikle kalıtsal bir hastalıktır.
Akdeniz ateşi hastalığı kişinin ciddi anlamda ateşlenmesine sebep olan genetik bir hastalıktır. Karın be akciğer bölgesinde iltihaplara neden olur. Aynı zamanda kemik ve eklemlerde de iltihaplanmalara neden olan ciddi bir hastalıktır.
Genetik bir hastalık olduğu için kişinin ailesinde ya da akrabalarında bu hastalığın olup olmadığı çok önemlidir. Bu hastalığın ilerlemesi başka riskli hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olacaktır. Bu sebepten kaynaklı tedavi yolunun bulunmuş olmadı gerekir.
Akdeniz ateşi hastalığını genlerinde taşıyan kişilerde atak sırasında FMF testi uygulanır. Bu test hastalığın teşhisi açısından büyük önem taşır. Akdeniz ateşi atağı geçiren kişide yapılan bünyesi sayesinde kişinin vücudunda bulunan iltihap oranı ortaya çıkar.
Bu sayede hastalığın seyri ve ciddiyeti daha net olarak görülür. Bu test genetik bir testtir ve hastalığın kesin teşhisini koyarken kullanılan en belirgin testtir. Kişide akdeniz ateşi hastalığına neden olan MEFV genindeki mutasyon bu test sayesinde incelenir.
Öncelikle akdeniz ateşi hastalığını taşıyan kişinin atak anı beklenmelidir. Bu test kesinlikle kişinin atak anında yapılmalıdır. Bu demek oluyor ki hastanın vücudunda yer alan iltihap derecesinin ölçülmesi için hastalığın en önemli ve şiddetli anı çok önemlidir.
Atak geçiren kişiden kan tahlilleri için kan örneği alınır. Kişiden alınan kan örneği uygun laboratuvar ortamına alınır ve incelenir.
Gerekli incelemeler sonucunda hastada bulunan iltihap yoğunluğu belirlenir. Bu hastanın durumu hakkında önemli ipuçları verir. Yapılan bu test tedavi aşaması için oldukça önemlidir.
Akdeniz ateşi hastalığı kendini tekrarlayan kalıtsal ve ateşli bir hastalıktır. Bu hastalığın durumunu ölçmek ve kesin teşhis koymak için uygulanan test ise FMF testidir. Bu test sayesinde kişinin vücudundaki iltihap oranı ölçülür. Kan tahlilleri ile yapılan bir testtir.
Ancak testi yaparken kişinin aç karnına ya da tok karnına olmasının bir önemi bulunmuyor. Burada önemli olan nokta kişiyi tam atak sırasında yakalamaktır. Atak geçirirken kan örneği almak önemlidir. Bunun nedeni ise tam o sırada alınan kan örneğinin sağlıklı ve kesin sonuçlar verecek olmasıdır.
Akdeniz ateşi hastalığının en büyük belirtisi 38 derecenin üstünde ateş görülmesi ve bu ateşim bir türlü düşmemesidir. Kişide şiddetli bir şekilde karın ağrısı da görülecektir. Aynı zamanda kemik ve eklem ağrısı da görülmeye başlayacaktır.
Göğüs ağrısı da buna eşlik edecektir. Daha sonra ayaklarda ve dizlerin altında kırmızı döküntüler yaşanır. Kanda iltihaplanma oranının artmasına da neden olduğu gibi erkeklerde de testis torbasında şişlikler meydana getirir.
Tüm bu belirtileri gören kişilerin kesinlikle vakit kaybetmeden alanında uzman hekimlere başvurmaları gerekiyor. Daha sonra yapılan testler ile beraber tedavi yöntemi geliştirilir. Aksi takdirde akdeniz ateşi hastalığı başka hastalıklara sebebiyet veren ciddi bir hastalık haline gelir.
Akdeniz ateşi hastalığı belirtileri gösteren şüpheli kişilerde teşhis konurken bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle hastanın aile öyküsünü bilmek gerekiyor. Bunun nedeni ise akdeniz ateşi hastalığının bir genetik hastalık olmasıdır.
Daha sonra muayene edilen hasta için atak anında kan tahlilleri uygulamadır. Bu kişiye yapılan FMF testi sayesinde hastalığın ciddiyeti belirlenir.
Test sonucunda lökosit değerlerinin yüksek olması, CRP yüksekliği ve fibrinojen yüksekliğinin görülmesi akdeniz ateşi hastalığının teşhisini koymak da büyük rol oynar.
Akdeniz ateşi genetik bir hastalık olmasına rağmen tedavi yöntemi bulunur. Bu tedavi yönetmeni ancak Kolşisin adındaki ilaç sayesinde mümkündür. Hastalarım yüzde ellisinde bu ilacı kullanmaları dâhilinde ataklar ortadan kaybolur. Ancak FMF testi ile ara ara kontrol ettirmekte fayda vardır.
Genetik bir hastalık olan akdeniz ateşi hastalığının tedavisi mümkündür. Ancak tedavi için kullanılacak tek bir ilaç vardır. Bu ilaç ise Kolşisin adında bir ilaçtır.
Akdeniz ateşi hastası olan bir kişinin yaşayacağı atakları engellemek amacı ile bu ilaç tedavisi uygulanır. Atakları önlemeye yarayan bu ilacın dozunu ise alanında uzman bir hekim hastayı inceleyerek ayarlar.
Akdeniz ateşi hastalığı dünya genelinde toplam on bin kişide görülen ciddi bir genetik hastalıktır. Tedavi edilmez ve dikkat edilmezse beraberinde birçok hastalığı da getirecektir.
Bu hastalığın en büyük aşaması ise sürekli takip etmektir. Atak sırasında yapılan FMF testi sayesinde kişinin vücudundaki iltihap yoğunluğu takip edilir.
Bu test birçok klinik ve hastanelerde yapılıyor. Ancak laboratuvar şartlarının oldukça iyi olması gerekiyor. Akdeniz ateşi hastalığında uygulanan bu testim fiyatı ise testi yapacak olan klinik ya da hastaneye göre değişiklik gösteriyor. Fmf testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.