AFP Testi

AFP Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Afp testi, alfa fetoprotein miktarını ölçmek için uygulanır. Alfa fetoprotein genel olarak bebeğin doğduğu aydan sonra ilk üç ay bebeğin kanında bulunan protein olarak da bilinir.

Bu protein genel olarak AFP testi yardımı ile ölçülür. Bebeğin doğumundan sonra ilk üç ay içerisinde kanında bulunan temel protein olarak da karşımıza çıkar.

Hamile kadınlara uygulanan en önemli testler olarak da karşımıza çıkar. Yapılacak olan test genel olarak gebelere uygulanan en önemli tarama testleri olarak da bilinir.

AFP Testi Nedir?

Bebeğin fetüs evresinden sonraki ilk üç ay bebeğin kanında bulunan protein de denilebilir. Alfa fetoprotein genel olarak bebeklerin kanında git gide azalır. Genel olarak bu protein geçici bir protein olarak da bilinir. Bu test genel olarak bebeklerin kanında bulunan protein miktarının ölçülmesi için oldukça önemlidir.

Yetişkinlerde bulunan bu protein de genel olarak kanserli hücrelerin salınması ile oluşur. Bu test yetişkinlere de yapılır. Sadece bebek için değil anne için de gebelik döneminde AFP proteini temel protein olarak oldukça önemli bir yere sahiptir.

AFP Nedir?

Bebek sahibi olan kişiler genel olarak AFP’nin ne olduğunu merak ederler. Genel olarak bu protein bebeklerin doğumundan itibaren ilk üç ay süre ile kanında bulunan protein olarak da bilinir. Bu protein genel olarak gebelik esnasında bebeğin bazı organları tarafından üretilir.

Gebelik esnasında bebeğin karaciğerinde üretilen protein olarak da bilinir. Aynı zamanda bebeğin karaciğerinin yanı sıra vitellüs kesesi ve mide barsak sistemi yardımı ile de bu protein üretilir. AFP proteini genel olarak temel protein olarak da bilinir.

AFP Testi Neden Yapılır?

Kişilerin genel olarak merak ettiği sorulardan bir tanesi afp testi neden yapılır noktası olarak bilinir. Bu test genel olarak bebekte bulunan rahatsızlığın nedeni öğrenilmek için yapılır. Bebeklerde bifida ve spina hastalıklarının varlığı ortaya çıkabilir.

İlginizi Çekebilir  Sodyum Testi

Bu durum sonucunda bebeğin rahatsızlığının varlığı bu test sayesinde anlaşılır. Bu test sadece bebekte bulunan hastalıklar için yapılmaz. Testin yapılma nedenleri oldukça fazladır.

Bu testin yapılmasında ki bir diğer sebep ise bazı durumlarda bebeğin barsağının bir kısmının dışarı taşması durumunu öğrenmek içindir. Bu durum bebeklerde oluşan bir rahatsızlık olmakla beraber bu test sayesinde ortaya çıkar.

AFP Normal Değeri Nedir?

AFP değerleri de bulunur. Gerektiği zamanlarda yapılacak olan AFP testi değerleri de oldukça önemlidir. Bu değer erkekler genel olarak 0 ile 40 NG/ml olması gerekir. AFP değerli kadınlarda ve hamile kadınlarda da farklılık gösterir.

Hamile olmayan kadınlarda genel olarak bu değer 0 ile 40 NG/ml olarak ölçülür. Hamile kadınlarda ise bu değer 10 ila 150 NG/ml olarak ölçülür. Testler genel olarak kan yolu ile yapılır. Hamilelerin hamilelik dönemlerinde bazı zamanlarda bu testler yapılır.

AFP düşüklüğü nedenleri

Bazı durumlarda AFP düşüklüğüne rastlanır. Bu düşüklük AFP testi sayesinde ortaya çıkar. Bazı rahatsızlıklar AFP düşüklüğüne de neden olur. Spina ve Bifida hastalıkları genel olarak AFP düşüklüğüne neden olan etkenler arasında yer alır.

Hamile kadınların ikiz bebek veya çoklu bebek doğumu gerçekleştirdikleri zamanlarda AFP düşüklüğü meydana gelir. Kromozom anormallikleri sonucunda AFP düşüklüğü de meydana gelir.

AFP düşüklüğü gebe olmayan kadınlarda tümör veya kanser bulgusu sonucunda düşme de gösterebilir. Aynı zamanda kişilerin tümör veya kanser olmaması durumlarında da düşüklük yaşanabilir.

AFP yüksekliği nedenleri

Kişilerde bazı durumlar sonucunda AFP yüksekliği meydana gelir. AFP yüksekliği genel olarak AFP testi sayesinde anlaşılır. Hamile kadınlarda ortaya çıkan AFP yüksekliği bebeğin sinirsel tüp kusurunun oluştuğu anlamına gelir.

Hamile olmayan kadınlar da AFP yüksekliği de meydana gelir. Kanser hastalığı bulunan ve tümör rahatsızlığı yaşayan kişilerde AFP yüksekliği meydana gelir. Aynı zamanda kişilerin karaciğerinde bulunan rahatsızlık sonucunda AFP yüksekliği yaşadığı da bilinir.

İlginizi Çekebilir  Özefagus Grafisi

Hamilelerde AFP Yüksekliği Ne Anlama Geliyor?

Hamilelerde bazı durumlar sonucunda AFP yüksekliği meydana gelir. Hamile kadınlarda AFP yüksekliği genel olarak bebeğin sinirsel tüp kusurunun bulunduğu anlamına gelir. Hamilelik esnasında yükselen AFP yüksekliği bazı rahatsızlıklar meydana getirir.

ükseklik sonucunda hamile kadınlarda böbrek sorunları ve cilt sorunları ortaya çıkar. Aynı zamanda yükseklik sonucunda bebeklerde Down Sendromu da ortaya çıkar. AFP yüksekliği sonucunda fetüs ölümü de meydana gelir.

Hamilelikte AFP Düşüklüğü Neden Olur?

Hamilelik dönemlerinde bazı durumlarda AFP düşüklüğü de meydana gelir. AFP düşüklüğü genel olarak bebeğin down sendromlu doğmasına da sebebiyet verir. Hamilelik durumlarında fetüsün beyin gelişimi ile genetik problemleri de ortaya çıkar.

Hamilelikte oluşan AFP düşüklüğü çabuk doğumlara da yol açar. Bebeklerde oluşan açık sinir kusurları sonucunda AFP düşüklüğü de meydana gelir. Bebeğin omurga gelişimine olumsuz etki eden sınır sorunları da AFP düşmesi sonucunda ortaya çıkar.

AFP Testi Fiyatları 2023

AFP yüksekliği ve düşüklüğünü öğrenmek isteyen kişiler genel olarak ücret konusunda merak içerisinde kalırlar. Öncelikle kişiler testi yaptıracakları kurumu arayarak tam net bir bilgi almaları gerekir. Kişiler AFP yüksekliği veya düşüklüğünü öğrenmek için kontrol amaçlı kurumu arayarak randevu alınması gerekir.

Testin ücreti genel olarak her sağlık kurumunda farklı gözükür. Bu nedenle kişiler AFP testi yaptıracakları hastaneyi arayarak ücret konusunda bilgi sahibi olabilirler. Afp testi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.